Nieuwe school voor schipperskinderen
In Krimpen aan den IJssel
KRIMPEN AAN DEN USSEL — Woensdagmiddag werd onder grote belangstelling de admiraal De Ruyterschool voor schipperskinderen aan de Kerkdreef officieel geopend. Wel is de school al enkele maanden in gebruik, maar de voorzitter van het schoolbestuur, de heer P. Kalkman, legde uit waarom nu pas de officiële opening plaatsvindt.
Aan het begip van het schooljaar was er geen behoefte aan een officiële opening in verband met het overlijden van de voorzitter, de heer M. van der Blom. Bovendien is het alleen in de week tussen Kerst en nieuwjaar mogelijk bijna alle ouders bij elkaar te krijgen.
De heer Kalkman stipte in zijn toespraak enkele punten aan uit de geschiedenis van het onderwijs aan schipperskinderen. De in 1900 ingevoerde leerplicht gold niet voor schipperskinderen. Die moesten geschoold worden door „ligplaatsonderwijzers". Aangezien dit een zeer onbevrediggnde situatie was,"werden er speciale schippersscholen gesticht met een verkorte leertijd. Door het invoeren van een derde schooltijd .van half vier tot half zes, werd de duur van deze scholen beperkt tot vier jaar. Inmiddels is de derde schooltijd verdwenen en is de leerplicht ook van kracht geworden voor schipperskinderen.
In de gemeente Krimpen werd in 1954 op de Johannes Calvijnschool met zogenaamde schippersklassen be-' langstelling te bestaan, dat al snel een aparte vleugel met vier lokalen voor het onderwijs aan schipperskinderen gebouwd moest wofden. In 1977 verhuisde de inmiddels zelfstandig geworden school naar een gebouw aan de Hobbemalaah.
Gunstig
Het grote bezwaar hiervan was dat de kinderen vier keer per dag een aantal drukke wegen moest oversteken. De heer Kalkman benadrukte dan ook de blijdschap van het bestuur met dit gebouw aan de Kerkdreef, zeer dicht gelegen bij het internaat De Driemaster aan de Boezemdreef.
Na de voorzitter van het bestuur voerde de wethouder van onderwijs, de heer J. J. Spros, het woord. Hij dankte het bestuur voor de goede samenwerking die er in de afgelopen jaren is geweest, ook toen het nogal wat moeite kostte om bij het ministerie toestemming voor de verhuizing los te krijgen.
Namens het oudercomité werden aan de school een aantal diaseries voor het geschiedenisonderwijs cadeau gedaan, waarna één van de onderwijzers de ouders een diales gaf over admiraal De Huyter.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 30 december 1982
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 30 december 1982
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's