Zending niet ons werk, maar een opdracht van de Koning der Kerk
Zestiende Mbuma-zendingsdag te Utrecht
UTRECHT — Maandag waren vele duizenden weer naar de „Irenehal" van de Utrechtse Jaarbeurs gekomen waar de zestiende zendingsdag van de Nederlandse Stichting Mbuma-zending werd gehouden.
Deze stichting ondersteunt het geestelijk en medisch zendingswerk van de Vrije Presbyteriaanse Kerk van Schotland. Ongeveer zeventig jaar werkt de Schotse zending reeds in Afrika. Tot op dit ogenblik mag de prediking ook in de gevaarlijke districten van Rhodesië nog voortgang vinden. Kortgeleden werd nog een nieuwe predikant ds. B. B. Dube te Zenka bevestigd, die samen met ds. Donald A. Ross uit Bulawayo op deze zendingsdag aanwezig was.
't Voorzitter ds. C. Smits, oud gereformeerd predikant van Hardinxveld-
Giessendam, sprak na woorden van welkom zijn openingswoord naar aanleiding van Psalm 22 vers 28. Deze psalm mag wel een schone psalm, een
roos onder de psalmen genoemd worden. In het begin klinkt het: „Mijn
God, mijn God, waarom hebt Gij mij ! verlaten". Hieruit klinkt de diepte
van het lijden van de Heere, de smart van Zijn ziel, daaraan zullen al de
einden der aarde gedenken, aan de stervende Heere.
Gezalfd
Hij is van eeuwigheid gezalfd door de Vader, alle einden der aarde zullen
dit gedenken en overdenken, de ganse kerk zal het gedenken. God is niet alleen een God der Joden alleen, maar ook der heidenen. Daarom zijn we ook
vandaag bijeen op deze zendingsdag. Het welbehagen des Heeren zal door
Zijne -hand gelukkiglijk voortgaan. Alle einden der aarde zullen zich tot
de HEERE bekeren. Die door Hem getrokken worden, zullen zich bekeren,
hier in Holland als ook in Afrika. Tegen het werk van de Heere zal vijandschap
zich openbaren.
Hierna stond ds. Smits stil bij het feit dat op deze dag ook herdacht werd dat onze koningin zeventig jaar, de leeftijd der sterken mocht bereiken.
God schonk ons het Oranjehuis, dat Hij ook onze vorstin wilde gedenken.
We zijn een volk dat van de Heere is afgeweken, wij hebben God verlaten.
Voor ons volk is dat erger als voor een heidenvolk dat niet van roemruchte daden in zijn geschiedenis kan spreken. Staande werden hierna twee coupletten van ons volkslied gezongen.
Alle volken
Ds. S. de Jong, hervormd predikant te Katwijk aan Zee sprak vervolgens
over Mattheüs 28 vers 19: „Gaat dan henen, onderwijst al de volken". Uit alle volken heeft de Heere zich een kerk verkoren uit soeverein welbehagen tot het eeuwige leven. Met een dure prijs werd die kerk gekocht, op de kruisheuvel
van Golgotha heeft het geklonken: „Het is volbracht".
De verkoren kerk moet hier in de tijd worden toegebracht. Het heeft God behaagd Zijn Woord en de prediking daarvan te willen gebruiken. Het
zuivere Woord, dat wij nog in de Statenvertaling mogen hebben', het is het
enige middel dat de Heere gebruiken wil. Zijn discipelen worden hier door
de Heere Zelf geroepen en gezonden om dat Woord en Evangelie uit te
dragen, dat is voor ons als ook voor het heidenvolk. Onze roeping door
Hem is daartoe nodig, het is niet ons werk of dat van de zendeling, maar
het is het werk van de Koning der Kerk.
Dat getuigenis mag bedroefden maken naar de Heere, dat dat ook in Rhodesië zou mogen gebeuren. Dat geeft weerstanden daar, dat is ook niet te verwonderen. Toch staat er vlak bij deze tekst een vertroosting: ,,En ziet. Ik ben met ulieden al de dagen tot de voleinding der wereld". Die ware droefheid werkt een onberouwelijke bekering tot zaligheid. Die droefheid zouden we in ons leven niet willen missen, een levendig gemis kan door God in Christus vervuld worden.Van de dan verkregen zaligheid zal God drieënig de eer alleen maar krijgen. Dat tot dat onderwijs aan alle volken ook de zendingsarbeiders verwaardigd zouden mogen worden, dat ons gebed daarvoor vermenigvuldigd
zou worden, want van zichzelf zijn zij ook onbekwaam, maar dat ook daar in
Afrika Zijn koninkrijk zou mogen komen.
In plaats van de secretaris van het zendingscomité van de Schotse Kerk ds. A. Murray uit Appelcross te Schotland werd nu het woord gevoerd op deze samenkomst door ds. A. MacPherson te Londen. Deze predikant sprak zijn grote waardering uit namens de Schotse Kerk voor het vele werk dat in het belang van de zending in ons land door de stichting Mbuma-zending gedaan
wordt. Dat geldt dan niet alleen in de eerste plaats de financiële steun
maar ook de gebeden.
Onmogelijk
Toen het voor ons haast onmogelijk werd, wij zijn maar een kleine kerk,-
om alles financieel te steunen, kwam uw hulp. Uitgekomen is toen wat de
Heere zegt in Zijn Woord: Mijn is het zilver en het goud. Zijn werk zal voortgaan, tot opbouw van Zijn kerk. Voor de Heere is niets te wonderlijk,
toen het niet meer mogelijk was geld uit Schotland daarheen te sturen kwam het uit Holland.
Het zendingswerk, aldus ds. MacPherson kan tot op deze dag nog doorgaan, de prediking kan nog voortgang vinden. Terrorisme en andere gevaren omringen het zendingswerk, de satan legt er alles op toe om het werk tegen te gaan.
De satan heeft grote legers en machtige wapenen, wij hebben de strijd tegen hem te voeren. Toch mag ook nu klinken: de Heere regeert, Zijn Raad zal bestaan tot in eeuwigheid. Laten we dan met elkaar bidden dat Zijn Naam bekend mag worden in Holland, Rusland en Rhodesië.
Nadat ds. Joh. van der Poel, predikant van de oud gereformeerde gemeente te Ede, de morgenvergadering gesloten had en ds. J. Schinkelshoek — oud gereformeerd predikant van Stavenisse — de middagvergadering geopend had, voerde ds. P. J. Dorsman — hervormd predikant van Staphorst — het woord naar aanleiding van Handelingen 16 tot vers 30 en 31.
Satan
De predikant begon met op te merken dat de Heere wonderlijk van raad en groot van daad is, God geeft alleen de wasdom. Zijn werk gaat voort in het voltooien van het werk der uitverkorenen. Als Paulus in Macedonië aankomt, ontmoet hij aanvankelijk niemand, hij wordt niet verwacht. Toch mag hij prediken op de dag des sabbaths. En het woord der zaligheid mag in de straten van Filippi klinken, waar de satan op af komt.
Paulus en Silas werden gegeseld en in de gevangenis geworpen. Toch mogen ze daar nog bidden voor hun vijanden en om getrouwmakende genade. Ze mogen daar Gods lofzangen zingen en de gevangenen hoorden het. Toen er een grote aardbeving kwam, dacht de stokbewaarder: nu zijn de gevangenen weg en wil zich van het leven beroven, maar dan klinkt het uit de mond van Paulus: „Doe uzelven geen kwaad: want wij zijn allen hier". Er schijnt in de kerker licht van de Heilige Geest.
De stokbewaarder komt aan de weet, dat hij buiten de zaligheid staat. De vraag uit zijn mond klinkt dan ook weldra: „Lieve heren, wat moet ik doen, opdat ik zalig worde?" Dat is een vraag die opkomt uit de ware vernedering, de onmogelijkheid van zalig worden wordt dan ingeleefd. Ze moeten wegen gaan, die ze niet gekend hebben.
Paulus en Silas hebben dezelfde grondslag, ze zeggen dan ook tot hem: „Geloof in den Heere Jezus Christus en gij zult zalig worden gij en uw huis". Nee geen grijpen en nemen maar, aldus de predikant. Het wordt een eenzijdig Gods werk. Dat is de ruimte van het Evangelie van vrije genade, genade door recht. Er is geen andere naam gegeven waardoor wij moeten zalig worden. Het zal zijn door U door U alleen om 't eeuwig welbehagen.
Felicitas
De heer L. M. P. Scholten uit Capelle aan den IJssel, een van de hoofdbestuursleden, verhaalde onder meer ook voor de vele jongeren die aanwezig waren een verhaal uit de kerkgeschiedenis over Felicitas een moeder van 7 zonen die als weduwe achterbleef. Het bestuur wilde liever geen opgesmukte zendingsverhalen naar voren brengen, maar toch is het zeker belangrijk, aldus Scholten, dat ook onze jeugd op een dag als deze erbij betrokken wordt. De toespraken gelden dan ook de ouderen, maar ook niet minder de jongeren. Door hen wordt veel gedaan voor de zending.
Ds. G. H. Kersten zei het al in het artikel dat in het laatste maandblad van de Mbuma zending staat afgedrukt, het is het werk van de gehele gemeente. Laat ik je mogen waarschuwen, aldus spreker, maak van je werk in het kerkelijk leven geen grond. Je moet wederom geboren worden.
Felicitas wilde niet offeren, ze moest aanzien dat haar 7 zonen gevangen genomen werden en allen gedood werden, nadat ze stuk voor stuk een getuigenis mochten geven. Na vier maanden moest ook zij de dood sterven, ze is acht doden gestorven want ze had ook de dood van haar kinderen aan moeten zien.
Jongens en meisjes, aldus Scholten, daarnaar hoeven we niet te verlangen, toch laten wij menigmaal ons standpunt vallen, schipperen met de waarheid. Kies om te blijven bij de oude waarheid, liever met Mozes met het volk van God kwalijk gehandeld te worden dan de genieting der zonden te hebben voor een tijd.
Kerkelijk
Ds. E. du Marchie van Voorthuysen — oud gereformeerd predikant te Leersum — sprak over Markus 16 de verzen 15 en 16. Zending is een opdracht van de Kbning der Kerk en moet gedaan worden door ambtsdragers en heeft een kerkelijk ondergrond en achtergrond. Het Evangelie is een blijde boodschap, dat is waar, maar het is ook een ontzaglijke boodschap. Zondag 31 spreekt over verkondiging van het Evangelie en uitsluiting uit de christelijke gemeente.
Hoe het hemelrijk door de prediking van het Heilig Evangelie toegesloten en ontsloten wordt, moeten alle predikers verkondigen ook onder de zwartste volken moeten de predikers zich daar aan houden. De tekst zegt het „Die geloofd zal hebben, en gedoopt zal zijn, zal zalig worden: maar die niet geloofd zal hebben, zal verdoemd worden". Hierin klinkt dood en leven, zijn en zijn, vloek en zegen. Het onbegrijpelijk wonder, dat niet alleen anderen maar ook mij vergeving der zonden om de verdiensten van Christus wil geschonken wordt.
Naar aanleiding van 1 Johannes 3 vers 8 sprak ds. F. Mallan — predikant van de Gereformeerde Gemeente in Nederland te Rhenen — een slotwoord. Spreker stond stil bij het werk van de duivel. Als Christus niet in de wereld gekomen was, was er geen zendingswerk en waren ook wij allen heidenen. Maar de Zoon van God is gekomen om de werken des duivels te verbreken. Het werk van de duivel in het zondigen gaat steeds voort. Voor de mens is er wel een weg van verlossing voor de duivel niet.
Schotse kerk
Zijn werken zijn door de eeuwen te zien geweest en nog te zien. Wij steunen het werk van de zending van de Schotse kerk, onze bijeenkomst van vandaag heeft een interkerkelijk karakter in dit werk mochten we elkaar ontmoeten. We zijn verblijd dat de predikanten E. du Marchie van Voorthuysen en Joh. van der Poel ook weer achter het werk van onze stichting staan. Ook ds. M. Pronk — oud gereformeerd predikant van Dordrecht — had plaats genomen achter de bestuurstafel, door het bestuur werd ons medegedeeld dat hij nu achter het werk van de Mbuma-zending staat. Verleden jaar was hij nog één van de sprekers op de zendingsdag van de Rhodesia-zending die in ürk werd gehouden.
Na nog enkele woorden tot de jeugd gericht te hebben, die kennelijk moeite hadden om alles rustig aan te horen op deze dag, werd deze dag door ds. Mallan besloten.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 mei 1979
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 mei 1979
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's