Fout in voeding kostte 4 levens
Baby 's in ziekenhuis overleden
EMMELOORD — In het dokter J. H. Jansenziekenhuis in Emmeloord zijn gedurende de laatste twee weken vier kinderen overleden door een fout bij de bereiding van babyvoeding in de couveuse-afdeling. Dit heeft een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid zaterdag bevestigd.
De directie van het ziekenhuis heeft de geneeskundig inspecteur van de volksgezondheid op 8 maart in kennis gesteld van het overlijden van de kinderen ten gevolge van toen onduidelijke oorzaken. De inspecteur heeft onmiddellijk een onderzoek ingesteld en de officier van justitie op de hoogte gebracht. Aan het onderzoek werd deelgenomen door de inspecteur voor de geneesmiddelen, het vergiftigingsinformatiecentrum van het Rijksinstituut voor de volksgezondheid en het Rijksinstituut voor geneesmiddelonderzoek in Leiden.
Zaterdag bleek dat de oorzaak van het overlijden van de kinderen een fout is bij de bereiding van babyvoeding in de couveuse-afdeling. Er blijkt een verwisseling te hebben plaatsgevonden waardoor Resorcine aan de voeding werd toegevoegd in plaats van glucose. Drie kinderen zijn met vergiftigingsverschijnselen opgenomen in het academisch ziekenhuis van de Vrije universiteit in Amsterdam. Het onderzoek naar de omstandigheden, waaronder deze verwisseling heeft kunnen plaatsvinden, wordt voortgezet, aldus de woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid.
De medisch directeur van Dr. dr. J. H. Jansenziekenhuis, dr. A. van der Hoeven, wilde zaterdagavond op een persconferentie niet zeggen welk middel de vier overleden baby's is toegediend.
Volgens hem hebben verpleegkundigen de zakjes waarin de glucose verpakt zat en die waarin het bewuste middel zat, niet van elkaar kunnen onderscheiden. Dr. jvan der Hoeven zei verder dat de zakjes, die worden klaargemaakt door een apotheker in Emmeloord, de duidelijke vermelding bevatten, dat het bewuste middel voor uitwendig gebruik bestemd is.
De zeven zuigelingen waren allen vanwege hun zwakke gezondheid opgenomen in het ziekenhuis. De vier overleden kinderen kwamen uit Emmeloord, Dronten, Urk en Lemmer. De overige drie worden op het ogenblik behandeld in het Wilhelminagasthuis in Amsterdam. Volgens de directie van het Dr. Jansenziekenhuis ontwikkelt hun toestand zich gunstig.
Raadsel
Volgens de directie wist men aanvankelijk niet wat er gaande was. Half februari overleed de eerste baby. Pas toen er in de nacht van zeven op acht maart twee kinderen kort na elkaar stierven, heeft medisch directeur Van der Hoeven zelf ontdekt dat er tussen de zakjes met glucose ook zakjes met een middel ter voorkoming van huidaandoeningen zaten. Op drie van de vier slachtoffers is sectie toegepast, die echter de overlijdensoorzaak niet aantoonde. Alle kinderen vertoonden als eerste verschijnselen stuipen en afwijkingen in bloed en urine.
In het begin dacht men dat de kinderen verkeerd water hadden gedronken. In afwachting van het onderzoek van de officier van Justitie en de inspecteur van de Volksgezondheid is nog niemand van het betrokken personeel op non-actief gesteld. De directie van het ziekenhuis deelde mee, dat verschillende mensen dezelfde fout hebben gemaakt.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 12 maart 1979
Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 12 maart 1979
Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's