Bloeiend koolzaad in Flevoland
Grote gebieden in het onbewoonde Zuidelijk Flevoland zijn weer bedolven onder de knalgele pracht van het bloeiende koolzaad. Voor vele dagrecreanten is dit aanleiding om een tochtje door dit nieuwe stukje Nederland te maken.
Eeuwenlang zijn er in ons land polders gemaakt en ontgonnen. Maar altijd werd hetzelfde ontginningsgewas gebruikt: koolzaad. Deze planten zijn niet gevoelig voor het zout in de grond en groeien gretig op de nog maagdelijke, stikstofrijke schorren en kweldergronden. Koolzaad is een vroeg hoog opgaand gewas en daardoor een goede onkruidonderdrukker. In vroeger tijden kon de opbrengst duur worden verkocht voor de vervaardiging van raapolie. Er zouden polders zijn geweest waarvan de aanleg kon worden betaald uit de opbrengst van twee oogsten.
In Oostelijk en voornamelijk Zuidelijk Flevoland werd vorig jaar zomer ruim 5500 ha koolzaad ingezaaid. De Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders verkoopt het koolzaad voornamelijk in Nederland. Slechts een klein gedeelte van de oogst gaat naar EEG-landen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 27 april 1974
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 27 april 1974
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's