Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Nederlanders eten steeds meer slakken

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Nederlanders eten steeds meer slakken

Slakken kunnen meer dan alleen maar lekker zijn

5 minuten leestijd Arcering uitzetten

In Zuideuropese landen is de wijngaardslak een veel gevraagde lekkernij. Veel Nederlanders zullen als het hun gevraagd wordt ze te eten hun neus ophalen. Toch staat ontegenzeggelijk vast dat steeds meer Nederlanders slakken gaan eten en waarderen. „Aan de vraag naar wijngaardslakken kan bij lange na niet worden voldaan en de vraag stijgt nog voortdurend", zegt de heer H. F. Nuss (52) uit Beekbergen vlak bij Apeldoorn. En de heer Nuss kan het weten. Jaren geleden kwam hij in aanraking met slakken: ..Ik las dat ze te kweken waren. Het leek mij eens wat anders en ik begon ermee". Sindsdien heeft de heer Nuss een van de weinige slakkenfarms die ons land rijk is. Velen, vooral bistro's en restaurants kopen bij hem slakken in.

PROEFJES

De slakkenboer uit Beekbergen weet ook nog meer over slakken te vertellen dan dat ze lekker zijn. „Ik heb er veel over gelezen en haal er ook weleens wat proefjes mee uit. Zo hou ik wel eens louter voor plezier, een slakkenwedstrijd. Als sommige beestjes er zin in hebben kunnen ze aardig uit de ,.voeten" komen. Het grote record staat op naam v'an de slak Henry uit Engeland. Tijdens een wedstrijd liet hij 59 concurrenten achter zich en liep 60 centimeter in één minuut en 40 seconden". En om aan te ^onen dat slakken echt wel wat kunnen, doet hij in ons bijzijn nog enkele proefjes. Zo laat hij een slak over de scherpe kant van een scheermesje klimmen. Of het beestje zich niet bezeert? „Nee, beslist niet. Alhoewel een slak een eencellige, zeer dunne huid heeft, beschermt de slijmlaag hem volledig".

yiERHO^DERDMAAL EIGEy GEWICHT

Even later blijkt dat een slak zo'n 400 keer zijn eigen gewicht kan voorttrekken. Een van zijn slakken trekt rustig een speelgoedwagentje met wat bakstenen enkele centimeters vooruit. „Slakken kunnen erg veel", zegt de heer Nuss, „maar je kunt ze niet prikkelen Iets te doen". Of er in ons land al veel slakkenliefhebbers zijn? „Er worden er "'^kï heel veel gegeten", zegt Nuss. „En er komen steeds meer liefhebbers bij. Het «r^j^t^igenlijk zo dat men aan een glibbe-' rige slak denkt als men vraagt of men het eens wil eten. Als men het echter een keer geproefd heeft, wil men het zeker weer eten want het is werkelijk een lekkernij", zegt de man die, ook nog secretaris is van de vereniging Fedeuro, een federatieve werkgemeen

De heer H. F. Nuss laat zo nu en dan zijn slakken een ,,wedstriid" houden in het kruipen. De heer Nuss met zijn ,,vrienden". schap voor pelsdieren- en wijnbergslakkenteelt in Europa.

Als men in de eetgeschiedenis van de slakken duikt, dan blijkt dat de beestjes al in de Middeleeuwen gegeten werden. Hoofdzakelijk door monniken. Het was namelijk in de vastentijd verboden vlees te eten terwijl men wel slakken mocht nuttigen. De monniken hebben de gewoonte slakken te eten dan ook eigenlijk verspreid". In Nederland is de gewoonte veelvuldig slakken eten nauwelijks bekend. Men zegt dat ze naar kalfsvlees smaken en dat men ze het beste zeer langzaam kan eten.

BEREIDING

De manier van bereiden speelt ook een grote rol. De voorbereiding is nogal uitvoerig. De heer Nuss vertelt: „Eerst moet men de slakken uitwendig goed reinigen. Daarna doet men ze in heet water, om ze te koken tot het deksel loslaat. Dan worden ze uit het water genomen en met een lardeernaald

Het zal nog wel een aantal maanden duren, maar dan zal het reglement verkeersregels en verkeerstekens wordet uitgebreid met een verbod voor vrachtauto's om op een driestrooks rijbaan uiterst links te rijden. Het verbod zal niet zoveel hetekenis hebben, omda Nederland slechts op enkele wegen driestrooks rijbanen kent. Een dergelijk verbod werd anderhalf jaar geleden door de conventie van Wenen aanvaard, maar is nog niet door ons land geratiJEiceerd. De instelling van het verbod staat los van de conventie van Wenen. wordt het huisje verwijderd. Vervolgens stroopt men het zwarte vel eraf, terwijl de ring aan de huisrand en de punt van de ingewandenzak worden af>.!eknipt. Omdat alle slijm goed moet oplossen, worden alle dieren flink met zout bestrooid en dan nog eens gewassen. Daarna kan men een slakkengerecht naar keuze maken". Gebraden ** slakken, gebakken slakken, gestoofde .slakken, slakkensoep, slakkensla, gevulde slakken, slakkenpasteitjes en slakkenregout zijn nog maar enkele mogelijkheden.

BOERE?i

Het houden van slakken lijkt geen al te intensieve bezigheid. Alhoewel door de moderne landbouwmethoden en het gebruik van gifstoffen het aantal slakken in de natuur minder wordt, is wijngaardslakkenteelt zeer zeker mogelijk. De heer Nuss ziet vooral mogelijkheden voor boeren. „Om te beginnen is slechts een betrekkelijk kleine investering voor de afrastering en fokdieren nodig. Eén hectare kan heel goed door één man bewerkt worden. De eerste opbrengst moet men zo'n drie jaar na de start verwachten. Ik denk dat door de hoge opbrengst per hektare de wijngaardslakkenteelt uitermate geschikt is als nevenverdienste voor kleinere landbouwbedrijven. De opbrengst van een slakkenfarm per ha. is ongeveer 500.000 slakken per jaar. Dat is ongeveer 20.000 kilo".

TOEKOMST

Voor mensen die een slakkenfarm willen starten ziet de heer Nuss zeker toekomst. Volgens hem is de slak zonder meer, zij het misschien met een slakkengang, op weg naar onze vaderlandse etensborden. Waarbij aangemerkt wordt dat vele Nederlanders het eten van slakken tijdens vakanties in zuidelijke landen leren. Voorlopig zal de heer Nuss er nog wel geen collega's bijkrijgen. Hij heeft er momenteel twee. Hij is er echter vast van overtuigd dat we meer slakken gaan eten. „U moet ze gewoon een keer geproefd hebben".

Zelfs slakken zijn tot prestaties in staat; hier ziet u hoe een slak'een mini-wagentje met stenen^wegsleept.

Dit artikel werd u aangeboden door: Reformatorisch Dagblad

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 september 1972

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Nederlanders eten steeds meer slakken

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 september 1972

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's