NIEMEIJER PUBLICEERT TEER EN NICOTINEGEHALTE VAN SIGARETTEN
Andere fabrieken wachten eerst reacties af
DEN HAAG — De sigarettenindustrie in ons land neemt momenteel een afwachtende houding in en is voorhands niet voornemens het voorbeeld van de sigarettenfabriek Koninklijke bedrijven Theodorus Niemeyer te Groningen te volgen om in sigarettenreklame melding te maken van het percentage teer en nicotine. Met deze mededeling heeft vrijdagmiddag drs. H. M. C. van der Waerdcn, secretaris van de Stichting tabaksverwerkende industrie gereageerd op de vrijdagmorgen gestarte advertentiecampagne van Niemeyer.
In een advertentie deelt deze fabriek nee, dat de sigaret van het merk „Kelly Halvaret" {„Nederlands eerste nicotine-arme sigaret") een „zeer laag teer en nicotinegehalte, (resp. 15 en 0,8 milligram gemiddeld per sigaret)" heeft.
Met deze publikatie heeft Niemeyer een in 1965 gemaakte afspraak op vrijwillige basis om in de reklame voor rookartikelen niet te appelleren aan het verband tussen roken en gezondheid doorbroken. „Op grond van het algemeen belang is thans besloten nadere informatie te geven", aldus een woordvoerder van de Groninger sigarettenfabriek. „Wij willen nu een rechtstreekse uitleg geven aan wat wordt bedoeld met halvaret en met de in de reklame gebezigde uitdrukking halveren. De hoeveelheden teer en nicotine, die voorkomen in de rook van de sigaret uit onze nieuwe reklame zijn ongeveer half zoveel als het gemiddelde van de gangbare sigaretten".
Niemeyer stelde vorige week de Stichting tabaksverwerkende industrie op de hoogte van haar actie. Deze stichting is op bestuursniveau het overkoepelende orgaan van de Federatie Nederlandse sigarenindustrie, de Stichting sigarettenindustrie en de Vereniging Nederlandse kerftabakindustrie. „Na ontvangst van de mededeling is aan alle industrieën het advies uitgegaan zich te houden aan het gentlemen's agreement om de volksgezondheidsaspecten buiten de reklame te houden", aldus drs. Van der Waerden. Hij zei te geloven, dat geen andere fabriek het voorbeeld van Niemeyer zal volgen en de reacties van het publiek en de handel wil a fwachten.
MEINSMA
Dr. L. Meinsma, directeur van het Koningin Wilhelminafonds, Nederlandse organisatie voor de kankerbestrijding, zei desgevraagd het publiceren van de percentages teer en nicotine een „hachelijke onderneming" te vinden. „De fabriek geeft in haar reklame geen garanties .voor de bescherming van de gezondheid en er wordt ook niet meegedeeld wat de percentages zijn in andere sigaretten", aldus dr. Meinsma. „De roker kan nu ook misleid worden, als hij denkt dat er een verhoogde veiligheid is."
De Amsterdamse arts, die het roken schadelijk voor de gezondheid blijft vinden, zei verder nog, dat met het noemen van percentages een oude wens van hem vervuld is. „Enkele jaren geleden drong ik daarop aan, maar toen was het een onhaalbare kaart". Dr. Meinsma zou de percentages het liefst op de verpakking vermeld zien, doch Niemeyer gaat daartoe niet over. „De percentages kunnen schommelen omdat tabak een natuurprodukt is. Ons verpakkingsmateriaal wordt lange tijd tevoren gereed gemaakt en dan is het onmogelijk een gewijzigd percentage aan te brengen. Met reklame kunnen wij op een korte termijn reageren", aldus de woordvoerder van de fabriek.
Mejuffrouw A. Fransen, directrice van de Nederlandse consumentenbond, heeft desgevraagd gezegd de tekst van de advertentie van Niemeyer „correct" te vinden. „Het is bijzonder goed, dat tot openbaarmaking van de percentages wordt overgegaan, 't Zou erg prettig zijn, als Niemeyer en alle andere fabrikanten, het voor al hun sigarettenmerken gaan doen".
CONSUMENTENBOND
Bij de Consumentenbond kan alleen een oordeel uitgesproken worden over het gehalte aan teer in sigaretten, omdat daarnaar meermalen een onderzoek is ingesteld. Het nicotinegehalte is niet gecontroleerd.
Enkele maanden geleden onderzocht de bond de „Kelly"-sigaret, die toen nog niet de aanduiding „halvaret" in de naam had. „Wij kwamen tot een teergehalte van 17 procent. Dat nu 15 genoemd wordt, behoeft niet als een fout aangerekend te worden. Er komen bepaalde schommelingen voor", aldus mejuffrouw Fransen. In het voorjaar van 1969 onderzocht de Consumentenbond een groot aantal sigaretten op het teergehalte. „Een percentage van 20,21 was bij dat onderzoek heel laag. Er waren ook sigaretten met 35 procent teer. Doch heel wat sigaretten schommelden rond de 25.
Er kan dan ook volgens mij niet gezegd worden dat de door Niemeyer gelanceerde sigaret half zoveel nicotine bevat dan gemiddeld de andere sigaretten", aldus mejuffrouw Fransen. Zij herinnerde er nog aan, dat in Amerika het noemen van de percentages op de verpakking verplicht is en zou dat voor ons land ook toejuichen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 16 augustus 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 16 augustus 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's