Actiegroep op bezoek bij minister
PROTEST TEGEN VESTIGING OLIERAFFINADERIJ
Minister dr. L. B. J. Stuyt van milieubeheer heeft het woensdagmiddag in Den Haag niet alleen bij woorden gelaten, toen hij zijn sympathie betuigde aan het actie-comité „Schone Maasvallei", dat naar zijn departement was gekomen om protest aan te tekenen tegen de voorgenomen vestiging van een olieraffinaderij in de Belgische plaats Ternaaijen. Na het onderhoud met het actie-comité, kwam minister Stuyt naar buiten en plaatste zijn handtekening op een vaandel en een bord met opschrift „Schone Maasvallei", die door begeleidende Zuidlimburgers werden meegevoerd. Op andere borden stonden teksten zoals ..Baas in eigen Maas", „Loodje leggen niemand zeggen" en „Stuyt neem 'n goed besluit".
Omstreeks kwart voor twee arriveerden bij het departement van minister Stuyt aan de Haagse Zeestraat het actie-comité „Schone Maasvallei", vergezeld van een twintigtal Zuidlimburgers, die met borden en vaandels, voorzien van genoemde opschriften, het comité vergezelden.
PETITIE
Doel van het comité was het aanbieden van een petitie, ondertekend door 20.000 mensen, waarin niet alleen gezegd werd, dat met alle middelen getracht moet worden het vestigen van de olieraffinaderij te voorkomen en het Belgisch/Nederlandse ministeriële overleg over milieuhygiënische en planologische aspecten van industrievestiging in het grensgebied weer op gang te brengen, maar ook werd gepleit voor het instellen van een bufferzone in Zuid-Limburg waarin geen vuile industrieën mogen worden gevestigd.
Van de zijde van het departement werd opgemerkt, dat volgens Inlichtingen, die minister Stuyt hebben bereikt, de plannen voor vestiging van de raffinaderij nog in een pril stadium zijn. Ook werd erop gewezen, dat de minister, zoals hij reeds heeft meegedeeld, dit soort acties van de bevolking in verband met zijn besluitvorming zeer op prijs stelt.
De minister heeft het comité toegezegd alle medewerking te zullen geven om te trachten het overleg weer op gang te krijgen, aldus na afloop secretaris drs. P. J. G. de Groot uit Eysden.
Na het bezoek aan het ministerie begaf het Zuidlimburgse gezelschap zich naar de Belgische ambassade om na reeds plaatsgehad hebbend overleg de Belgische ambassadeur de inhoud van de petitie te overhandigen. Tenslotte werd nog een bezoek gebracht aan het Haagse Binnenhof om de petities ook te deponeren op de Kamergriffies ten behoeve van de betrokken commissies van de staten-generaal.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 13 augustus 1971
Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 13 augustus 1971
Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's