Geen Kamerlid gekozen met voorkeurstemmen
Bij de woensdag vastgestelde officiële uitslag van de Tweede-Kamerverkiezingen bleek geen der kandidaten zoveel stemmen te hebben behaald, dat hij met voorkeur gekozen verklaard kon worden. Ook de voorkeeursactie voor de tiende kandidaat van de SGP lijst, ds. F. Mallan, had geen resultaat. Wel werden op ds. Mallan niet minder dan 12.720 stemmen uitgebracht, dat is 8.6 pct. van het totale aantal SGP-stemmen. Bij de actie-Van Rossum in 1963 behaalde ir. H. van Rossum 17.988 voorkeurstemmen, dat was 12,5 pct, van het SGP totaal. Ook dat was echter niet voldoende om gekozen te worden.
Volgens de huidige bepalingen van de kieswet heeft een kandidaat om met voorkeurstemmen gekozen te worden 50 pet. van de lijstkiesdeler nodig. Dat was bij de SGP in dit geval een zesde van 148.192 stemmen, dus 24.699 stemmen. Zou de SGP vier kamerzetels hebben behaald, dan zou een achtste van het aantal stemmen voor ds. Mallan al genoeg zijn geweest, maar ook dat aantal bereikte hij niet. Wel zou hij gekozen zijn geweest wanneer de Eerste Kamer dit jaar het voorstel tot wijziging van de kieswet niet verworpen had, waarbij een kandidaat nog slechts een kwart van de lijstkiesdeler nodig zou hebben om met voorkeurstemmen gekozen te zijn.
Enerzijds is het in een kleine partij als de SGP altijd veel moeilijker om met voorkeurstemmen gekozen te worden dan in een grotere partij, maar anderzijds maakt de SGP dergelijke acties weer gemakkelijker door in het gehele land met een uniforme lijst uit te komen. Zou men, zoals in meer partijen gebeurt, de staarten van de lijsten laten variëren om daar verschillende locale stemmentrekkers een plaats te bieden, dan zou het nodig zijn om in één bepaalde kieskring de helft van de lijstkiesdeler te behalen, hetgeen in de SGP welhaast uitgesloten is.
GEEN RESULTAAT
De actie met de naam „Geef ons de vijf" van de Zuidmolukkers in ons land heeft volgens de secretaris van de kiesraad, mr. dr. W. K. J. J. van Ommen Kloeke, geen merkbaar resultaat gehad. In het kader van de actie waren de kiezers opgeroepen om bij de Tweede-Kamerverkiezingen, vorige week woensdag, wel op de kandidatenlijst van hun eigen keuze te stemmen, maar dan het hokje rood te maken voor de naam van kandidaat nummer 5. Door het optellen van alle stemmen, uitgebracht op alle nummers 5, zou dan kunnen worden nagegaan in hoeverre het Nederlandse kiezerspubliek sympathiek staat tegenover de Zuidmolukkers, aldus de bedoeling van de actie.
„Het is opgevallen", aldus mr. dr. Van Ommen Kloeke desgevraagd woensdagmiddag, „dat op vele lijsten de nummers vier en zes meer stemmen kregen dan nummer vijf". In een aantal gevallen was het aantal stemmen voor kandidaat nummer vijf groter dan dat van de voorgaande of volgende kandidaat. Op de PvdA-liJst in Groningen bijvoorbeefld stond het kamerlid S. van der Ploeg op de vijfde plaats. Hij kreeg 4.050 stemmen, belangrijk meer dan nummer vier en nummer zes. Maar de reden daarvan was de gevoerde voorkeursactie om de heer Van der Ploeg voor het kamerlidmaatschap te behouden. Hij was op een onverkiesbare plaats gezet.
LUNS
Minister M. J. M. A. H. Luns, die in enkele kamerkringen op de KVP-lijst stond, kreeg 19.234 stemmen en de KVP-kandidaat J. B. M. Meijer uit Schoort 10.780 stemmen, waarvan ruim 10.000 alleen in de kieskring Den Helder.
Marcel van Dam, VARA's ombudsman, die in vijf kieskringen op de PvdA-lijst stond, kreeg 9.399 stemmen, mevrouw G. V, van Someren-Downer, voorzitster van de VVD, die op' praktisch alle lijsten van haar partij de laatste plaats innam, behaalde 16.960 stemmen en Jac Huijsen, die jongerenkandidaat van de CHU op een onverkiesbare plaats, verwierf 3.767 stemmen.
Opmerkelijk was voorts het aantal voorkeurstemmen voor mr. J. J. A. Berger, oud-burgemeester van Groningen. Hij stond nummer drie op de lijst van DS'70, en kreeg 6.626 stemmen.
De oud-hoofdcommissaris van politie in Den Haag, de heer J. H. A. K. Güaltherie van Weezel, die kandidaat gesteld was op de lijst van Nationaal Appel, kreeg in de stad Den Haag 167 stemmen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 7 mei 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 7 mei 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's