Ons dagblad
Bij het verschijnen van het eerste officiële nummer van ons Reformatorisch Dagblad, ligt het voor de hand dat u daarin als het ware een beginselverklaring aantreft over het te voeren redactionele beleid. Nu geeft de naam Reformatorisch Dagblad, het karakter van onze krant al duidelijk aan. Wellicht vindt u die naam nogal erg pretentieus. En inderdaad, het betekent niet weinig, een reformatorisch dagblad te zijn. Toch menen wij met niets minder te mogen volstaan. Het is onze opdracht om — mocht het zijn in de gunst des Heeren — een waarlijk reformatorisch dagblad te wezen; een dagblad dat — met al het zondige en gebrekkige dat mensenwerk aankleeft — het dagelijks gebeuren belicht vanuit Gods onfeilbaar Woord.
Een dagblad is naar zijn aard een medium, een tussenpersoon tussen de lezer en de buitenwereld. De krant helpt de lezer bij het verkrijgen van inzicht in de gebeurtenissen om hem heen. Evenzo helpt zij de lezer bij het vormen van een oordeel over de buitenwereld en over zijn taak en plaats daarin. De krant doet dit door middel van informatie, informatie over de actuele gebeurtenissen. Voor een deel zijn dat informaties die u in elke krant aantreft: aardbevingen, verkiezingen, oorlogshandelingen, ongelukken enz. Alle Nederlandse kranten zijn aangesloten bij het ANP, dat door middel van de telex de krantenredacties voorziet van eenzelfde stroom van gegevens. De meeste kranten — ook wij — zijn bovendien aangesloten op één of meer buitenlandse persbureaus. Daarnaast zijn er de correspondenten en verslaggevers.
Toch is de selectie van het nieuws en de bewerking daarvan, voor elke krant zeer verschillend. Juist ook daarin zal het eigen karakter van ons Reformatorisch Dagblad tot uiting komen. Welke vorm van nieuwsselectie zal het RD nu gaan toepassen? Wordt dit niet een blad dat zijn lezers al dat nieuws onthoudt, dat niet in hel reformatorische straatje past? In het algemeen gesproken kunnen we stellen dat elke krant het nieuws selecteert, naar de belangrijkheid van dat nieuws en de belangstelling van haar lezers. Er gebeurt iedere dag in deze wereld verschrikkelijk veel. Wie dat allemaal zou willen publiceren, zou elke dag een krant met de omvang van een telefoonboek moeten uitgeven. De meeste abonnees zouden dan echter spoedig bedanken, omdat ze het nieuws dat voor hen belangrijk is en hun belangstelling heeft, in deze veelheid van gegevens zo moeilijk meer kunnen terugvinden.
Zo zal ook het RD bij zijn nieuwsselectie letten op de belangstellingsfeer van zijn — reformatorische — lezers en de belangrijkheid van het nieuws voor hen. In dat nieuws is er veel dat wij moeten afkeuren. Er gebeurt in deze wereld nu eenmaal veel dat de toets van Gods Woord niet kan doorstaan. Dat is de verschrikkelijke realiteit van de zondeval. Toch zullen wij ook van dat nieuws in onze krant moeten brengen, wanneer het voor onze lezers werkelijk belangrijk is voor hun oordeelsvorming en hun positie in de samenleving direct raakt.
Wanneer er in Nederland een moord gebeurd is, komt dat als nieuws ook in onze krant, maar dan op een andere manier dan bij een sensatieblad. Daar reageert men op het vernemen van de moord wellicht in de trant van: „Ha fijn, daar hebben we weer eens een „lekkere" moordzaak!" En het fijnste is als het dan ook nog een zedendelict blijkt te zijn. In onze krant zullen wij dergelijke dingen sober brengen, zodat de ernst van de zaak aan onze lezers duidelijk wordt en niet gespeculeerd wordt op de menselijke sensatiezucht.
Wij zullen in onze krant echter bijzonder veel aandacht schenken aan het gebeuren in protestants-christelijke kring en dan met name ook aan wat men dan wel noemt, de rechtervleugel van de gereformeerde gezindte.
Behalve in deze nieuwsselectie zal het eigen karakter van onze krant ook duidelijk tot uiting komen in de commentaren en hoofdartikelen, die u regelmatig in het RD zult aantreffen. Daarin willen wij een reformatorisch geluid over het dagelijks gebeuren laten horen. Dat heeft niet alleen betekenis voor onze eigen lezers, maar het RD fungeert op die manier voor de buitenwereld als spreekbuis van zijn lezers. Ook in de dagbladpers wordt nu de stem van het orthodox-gereformeerde volksdeel vernomen.
Bijzonder belangrijk zou die spreekbuisfunctie worden, wanneer onverhoopt door invoering van een kiesdrempel of een districtenstelsel, het getuigenis van de SGP — en het GPV — uit het parlement zou verdwijnen. De eigen pers zou dan welhaast als enig kanaal overblijven, waardoor de „stem van Dordt" in ons land nog zou worden gehoord. Tenslotte wil het RD ook duidelijk een gezinskrant zijn, die met haar feuilleton, kinderhoekje, reportages en verhalen aan alle leden van het gezin wat te bieden heeft. Vooral in onze weekendbijlage zullen we aan deze ontspanningsfunctie aandacht schenken.
Ons Reformatorisch Dagblad is mogelijk geworden door de inzet van velen die de belijdenis der reformatie lief hadden en die voor zichzelf en hun kinderen een dagblad wensten waarin met Gods Woord en met Zijn volk niet wordt gespot. Op de redactie ligt thans de zware taak om die doelstelling te verwezenlijken; niet alleen nu, maar 'ook in de toekomst. Want terecht wees ds. A. Vergunst er in de SRP-bijeenkomst van vorige week zaterdag op, dat het misschien nog niet zo moeilijk is om een reformatorisch dagblad op te richten, maar veel moeilijker om een reformatorisch dagblad ook inderdaad reformatorisch te houden. Daarom is het zo nodig dat ons Reformatorisch Dagblad gedragen wordt door het gebed om de onmisbare zegen des Heeren.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 april 1971
Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 april 1971
Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's