Een ontmoeting met… Oud-Tweede Kamerlid J.T. van den Berg
Buiten beeld ben je als Kamerlid niet zo snel, maar eenmaal buiten de politiek kom je meer in de luwte. Zo verging het J.T. (Koos) van den Berg (1942) die van 1986 tot 2002 in de Tweede Kamer zat. Hij kwam in de plaats van H. van Rossum; de laatste vier jaar heeft hij nog samen met Van der Staaij in de Kamer gezeten. Nu is er eindelijk meer tijd voor het kerkelijk werk.
Wat waren uw portefeuilles toen u Kamerlid was?
“Vanwege mijn achtergrond was het logisch dat ik me zou bezighouden met Verkeer & waterstaat, maar ik heb ook steeds Binnenlandse zaken als mijn terrein gehad. Daarnaast heb ik lange tijd vooral Justitie, Buitenlandse zaken en Defensie gedaan.”
Hoe kwam u in de Tweede Kamer?
“In de loop van 1985 werd ik door HB-lid ds. C. Harinck gebeld met de vraag of ik me verkiesbaar wilde stellen. Dat was voor velen en óók voor mij een verrassing. Ik had net een promotiestudie achter de rug, had een drukke baan, een groeiend gezin en (waardoor het voor velen verrassend was) ik was niet politiek actief. Ze wilden echter blijkbaar graag een jurist in de fractie, want dat zou bevorderlijk zijn voor het staatsrechtelijk werk. Zo krijgt je leven een onverwachte wending, maar daarin mocht ik de voorzienige besturing van God zien.”
Hoe kunnen we de periode 1986- 2002 herinneren?
Kortere variant: Hoe kunnen we die periode herinneren? “Op mijn terrein was dat vooral de Algemene wet gelijke behandeling. Het gelijkheidsdenken bracht toen een grote omslag. Dat zijn fundamentele debatten geweest. Je proefde de geestelijke strijd. Daarna kwam Paars, met o.a. de discussie over euthanasie. Het slot van mijn Kamerperiode was roerig door de moord op Pim Fortuyn.”
Hoe is de politiek sinds die tijd veranderd?
“Je ziet dat de (sociale) media een overheersende invloed hebben. Alles gaat sneller en die versnelling is een teken van deze tijd. Helaas heerst vaak de waan van de dag. Ik ben wel eens blij dat ik me daar niet meer in hoef te mengen. Wat betreft de voorbeeldfunctie van de politiek is het ver beneden peil.
Door afkalvende fatsoensnormen ook binnen het parlement wordt het gezag van de politiek ondermijnd.”
Hoe is de tijd veranderd?
“Je merkt heel duidelijk de secularisatie, waardoor de christelijke normen worden afgebroken. De autonome mens regeert. Het proces van secularisatie is nog steeds gaande, maar het tekende zich juist in de tijd van Paars heel sterk af.”
Waaruit bestaat uw dagbesteding?
“Er is genoeg te doen, vooral kerkelijk, waarbij ik actief ben op plaatselijk en landelijk niveau. Mijn gezin krijgt nu ook meer aandacht, want om eerlijk te zijn, hebben ze dat toch wel eens te weinig gekregen.”
Bent u nog politiek betrokken?
“Betrokken voel ik me zeer. Dat zal ook wel zo blijven, want de SGP ligt me na aan het hart. Aan de andere kant ben ik niet een zogenaamd ‘politiek dier’ waardoor ik de politiek niet kan missen. Af en toe wordt ik gevraagd voor een commissie, maar ik bekleed binnen de SGP geen formele functie meer.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 februari 2014
De Banier | 32 Pagina's