Noord-Ierland onder direct bestuur van Londen
Ulsterse regering treedt af
LONDEN — De Britse regering heeft besloten voor de duur van één jaar het bestuur over Noord-Ierland rechtstreeks in handen te nemen. Dit heeft premier Heath in het Lagerhuis gezegd. De Noordierse regering van premier Faulkner dient haar ontslag in.
Premier Faulkner had donderdag al gedreigd met aftreden als het Britse vredesplan voor Ulster in zijn huidige vorm gehandhaafd zou blijven.
Alle bevoegdheden van het Stormont, het Noordierse parlement, zullen aan Groot-Brittannië worden overgedragen op grond van een wet die nog voor het over een week beginnend paasreces bij het Britse parlement zal worden ingediend.
De Britse premier kondigde ook maatregelen aan ter vrijlating van een aantal van de personen, die verdacht van guerrilla-activiteiten, werden geïnterneerd.
Heath zei verder dat een volksstemming zou worden gehouden om uit te maken of de bevolking van Noord-Ierland aansluiting bij de Ierse republiek wenst.
William Whitelaw, leider van het Lagerhuis, is benoemd tot staatssecretaris voor Ulster.
Hij zal een commissie samenstellen die hem bij de uitvoering van zijn opdracht moet bijstaan. De commissie zal bestaan uit personen „die alle meningen" in Noord-Ierland vertegenwoordigen, aldus premier Heath.
Het dreigement van Faulkner was volgens de BBC weergegeven in een ultimatum dat de Noordierse premier gisteravond had overhandigd aan premier Heath. Dit ultimatum zou gevolgd zijn op de tweede ronde van spoedberaad die beide staatslieden de afgelopen nacht hebben gevoerd. De besprekingen, die 2 ½ uur duurden, hebben geen akkoord opgeleverd. Premier Faulkner is na afloop ervan teruggekeerd naar Belfast.
Heath en Faulkner zijn niet overeengekomen hun overleg te hervatten, aldus hebben Engelse regeringsfunctionarissen medegedeeld.
In Londen werd verklaard dat de voornaamste hinderpaal op de weg naar een akkoord over de Britse voorstellen, de kwestie van de verantwoordelijkheid voor de veiligheid was. Nu berust die over het algemeen bij de Noordierse regering.
Het Britse plan lijkt bijna zeker aan te willen sturen op groter deelneming door de rooms-katholieke minderheid in Noord-Ierland aan de regering van de protestantse meerderheid.
Men had in Londen gehoopt dat na de marathonzitting van afgelopen woensdag zou worden meegedeeld, dat men tot overeenstemming gekomen was, maar Faulkner keerde naar Belfast terug om er donderdagochtend met zijn ministers te overleggen. In een officiële verklaring stond slechts dat het kabinet één was in zijn houding ten aanzien van de Britse voorstellen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 maart 1972
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 maart 1972
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's