Parlement Suriname vóór vredesakkoord
Shankar en Arron weerleggen kritiek Bouterse
PARAMARIBO — De Nationale Assemblee van Suriname heeft gisteren met overgrote meerderheid haar fiat gegeven aan het vredesakkoord dat de regering vorige maand met het Junglecommando heeft gesloten.
Het zogenoemde akkoord van Kourou werd met 44 stemmen voor en twee tegen bij afwezigheid van vijf leden door de Surinaamse volksvertegenwoordiging goedgekeurd. Ook het besluit van de regering om met de uitvoering van het akkoord te beginnen heeft de instemming van de Nationale Assemblee.
Na ongeveer zeven uur debatteren werd gisteravond een motie van vijf leden van de coalitie en één lid van de oppositie in stemming gebracht. De tegenstemmers zijn leden van de Nationale Democratische Partij (NDP), de politieke arm van het nationale leger.
NDP-fractieleider Frank Playfair blijft erbij dat „het akkoord van Kourou geen gezond uitgangspunt is". Volgens hem is het akkoord in strijd met de grondwet en worden „fundamentele aspecten", zoals ontmanteling van het Junglecommando en opneming van de leden in het politieapparaat, onvoldoende in het akkoord belicht.
Met niemand in oorlog
Vice-president Henck Arron ontkende in de Nationale Assemblee dat er een vertrouwenscrisis bestaat tussen de regering en het militair gezag, zoals het leger beweert. „De regering is met niemand op het oorlogspad. Wij hebben allemaal hetzelfde belang: politieke rust, stabiliteit en nationale verzoening, de basis voor nationale ontwikkeling". Volgens Arron is het niet uitgesloten dat er „aanvullende maatregelen" komen voor de opheffing van het Junglecommando. Hierop had president Ramsewak Shankar gisterochtend in een toespraak al gewezen.
De opmerkingen van Shankar en Arron zijn een reactie op het voorstel dat legerleider Desi Bouterse zondag deed over nieuwe onderhandelingen, waarin ontwapening en ontmanteling van het Jungle-commando centraal zouden moeten staan.
Shankar ontkende overigens dat hij en de vice-president twijfels zouden hebben over de uitvoerbaarheid van het akkoord van Kourou. Bouterse beweerde zondag op een persconferentie het tegendeel.
Lachmon zei dat de regering te allen tijde opnieuw de noodtoestand kan afkondigen als het Junglecommando de uitvoering van het vredesakkoord zou tegenwerken.
Politiek asiel?
De parlementsvoorzitter is het eens met Bouterse over- de noodzaak tot ontmanteling van het Junglecommando. Hij beklemtoonde evenwel dat daarin in het akkoord reeds is voorzien. Over het andere voorstel van Bouterse, dat leden van het Junglecommando maar politiek asiel in Nederland moeten vragen, zei Lachmon dat dat geen zaak voor de regering is maar voor individuele personen van de groep van Ronnie Brunswijk.
„Maar ook als zij dat zouden willen, is het probleem niet opgelost. Zij moeten met beruchte personen praten als Brunswijk politiek asiel in Nederland zou krijgen". Lachmon doelde hiermee op leiders van afgesplitste groeperingen van het Junglecommando die zich recentelijk schuldig zouden hebben gemaakt aan berovingen en andere criminele daden.
In zijn slotwoord verwees vice-president Arron naar de kloof tussen het binnenland en de kuststreek van Suriname. Die moet zo snel mogelijk worden verkleind, zo stelde hij. Het akkoord van Kourou, dat een einde moet maken aan drie jaar gewapende strijd tussen het Junglecommando en het leger, biedt volgens hem daartoe goede mogelijkheden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 8 augustus 1989
Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 8 augustus 1989
Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's