Surinamers moesten verzet organiseren
In opdracht van Bevrijdingsraad
SCHIPHOL — Op Schiphol zijn gisterochtend zeven verdachten van de poging tot een staatsgreep in Suriname aangekomen. De laatste van de groep van zestien, Roy Bottse, die op Curasao woont en een verblijfsvergunning voor de Antillen heeft, was tegen de verwachting niet aan boord van het KLM-vliegtuig waarmee de groep de reis vanuit Curagao naar Nederland maakte. Bottse wil op de Antillen blijven.
De eerste acht van de groep, die afgelopen zaterdag in Frans Guyana werd aangehouden, arriveerden dinsdag al in ons land. De zeven hieven in de perskamer van Schiphol het volkslied van Suriname aan na verwelkomd te zijn door aanhangers van de Bevrijdingsraad en door onder andere G. Tjon A Kiet, een van de verdachten die dinsdag op Schiphol was aangekomen.
De zeven die aankwamen waren: Green, Bidjai, Van Els, Jaikaran, Soemaroo en Van Oordt (ex-lijfwacht van wijlen majoor Horb). G. Tjon A Kiet, lid van de Raad voor de Bevrijding van Suriname, zei tijdens een persconferentie op Schiphol, dat hij in opdracht van de Raad voor de Bevrijding naar Frans Guyana was gegaan om „het verzet te organiseren" en om de communicatie met het Surinaamse volk tot stand te brengen. De overige personen, onder wie veel ex-militairen, dienden als beveiliging tegen mogelijke acties van het bewind-Bouterse, dat volgens Tjon A Kiet ook in het buitenland actief is. Veel van de zestien hebben een training in ZuidAmerika gehad, aldus het Bevrijdingsraadslid.
Geen coupplannen
Volgens Tjon A Kiet waren er geen plannen voor een coup in Suriname. Men zou slechts het verzet in Suriname hebben willen organiseren. Tjon A Kiet zei dat er contacten bestaan binnen het Surinaamse leger en het politiekorps. „Het is de bedoeling kernen op te zetten, we hebben nog steeds kernen dichtbij Suriname", aldus Tjon A Kiet. Hij sloot niet uit dat de aanwezigheid van de 16 in Frans Guyana op een of andere wijze is verraden. Enkelen van de 16 zijn volgens Tjon A Kiet korte tijd in Suriname geweest. De positie van de Bevrijdingsraad die zich aan het Nederlands recht moet houden en hier geen gewelddadige acties mag voorbereiden, is volgens Tjon A. Kiet niet in het geding. „Wij hebben geen strafbaar feit in Nederland gepleegd". Hij onderstreepte dat de zestien in Frans Guyana niet zijn gearresteerd en dat hun niets strafbaars ten laste is gelegd.
Het ministerie van buitenlandse zaken heeft de raad er op gewezen dat zij zich dient te houden aan de Nederlandse wetten.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 maart 1984
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 maart 1984
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's