ZIE MIJ! Ouderen zijn beschermwaardig
‘Ons zorgstelstel is op termijn niet houdbaar. Het aantal ouderen neemt toe en ze worden steeds ouder. De kosten rijzen de pan uit en zorgmedewerkers zijn niet aan te slepen. Het roer moet om!’
Opiniemakers die zulke uitspraken doen, nodig ik graag uit voor een bezoek aan één van onze woonzorgcentra, bij voorkeur op de koffie bij psychogeriatrische cliënten die in kleinschalig groepsverband wonen. Zie deze mensen, kwetsbaar als kristal. Ouderen van wie de gedachten vervagen, maar allemaal hebben ze een levensverhaal. Mannen en vrouwen met een leven vol vreugde en verdriet, die hebben liefgehad en liefhebben, die kinderen hebben opgevoed. Ze hebben gezwoegd en gezweet, een bijdrage geleverd aan de samenleving. Ze roepen als het ware u toe: zie mij! Verzorg mij met liefde, met handen die mij bemoedigen en beschermen.
Trouwens, kijk eens goed naar die handen. Naar de verzorgenden en verpleegkundigen die met liefde, geduld en toewijding ouderen verzorgen en begeleiden. Die soms duizend keer hetzelfde horen… en toch elke keer weer het gesprek aangaan. Die geconfronteerd worden met ontremd gedrag… en toch steeds weer de mens achter de cliënt met dementie zien.
Vervolgens zou ik met de ‘roergangers’ een bezoek brengen aan een echtpaar, waarvan de vrouw al jaren kampt met de gevolgen van Alzheimer en de man als mantelzorger bijna bezwijkt onder de zorglast. ‘Zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen’ dreunt het als een echo in zijn oren. Graag wil hij zijn vrouw zo lang mogelijk thuis houden. En tegelijk ziet hij uit naar opname in een verpleeghuis. Maar ja, die wachtlijsten…
Moet het roer om? Zo ja, in welke richting gaan we dan varen? Natuurlijk moeten we met elkaar debatteren over de aanwas van zorgvragende ouderen en de krappe arbeidsmarkt. Natuurlijk moeten we nadenken over innovaties om de groeiende kloof tussen zorgbehoeftige ouderen en beschikbare medewerkers te overbruggen. Als we maar wel blijven uitgaan van beschermwaardigheid: waardigheid van ouderen en bescherming van hun leven. Zij mogen niet de tol gaan betalen voor de ouderenzorg. En al helemaal niet gestimuleerd worden hun leven als voltooid te beschouwen.
Teunis Stoop,
Raad van Bestuur ouderenzorgorganisatie Cedrah
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zondag 1 september 2019
Zicht | 100 Pagina's
