Nieuwe hoogspanningsverbinding gereed en in gebruik
GOEREE-OVERFLAKKEE - De bouw van Stedin’s nieuwe elektriciteitshoogspanningsverbinding naar Goeree-Overflakkee is gereed. Een voor Europa uniek traject van 18 kilometer lang en onder het Haringvliet door. Locoburgemeester Frans Tollenaar stelde donderdagmiddag 18 december op het hoogspanningsstation van Stedin nabij Middelharnis de verbinding op symbolische wijze officieel in gebruik, samen met directeur Marktoperaties Henk Blom van Stedin.
“Het is een mijlpaal op zeven jaar hard werken en waarmaken van destijds gedane beloften om honderd miljoen euro te investeren in een robuust elektriciteitsnet op Goeree-Overflakkee. De na de watersnoodramp in 1953 snel aangelegde hoogspanningsverbinding bleek in toenemende mate niet meer te voldoen. De nu aangelegde verbinding speelt een cruciale rol in zowel de betrouwbaarheid als de verduurzaming van de energievoorziening”, zei Blom donderdagmiddag. Het afhankelijk zijn van slechts één lijn is nu voorbij.
Unieke boring
De achttien kilometer lange hoogspanningsverbinding loopt van Voorne- Putten onder het Haringvliet door naar Middelharnis. Na een ondergrondse boring werden in mantelbuizen de nieuwe elektriciteitskabels getrokken. Ook werd een dataverbinding aangelegd waarmee de netbeheerder dit nieuwe net op afstand kan besturen en monitoren. Nu de elektriciteitsverbinding af is, draagt Stedin het beheer en onderhoud over aan TenneT. Aannemer Joulz legde het nieuwe tracé aan.
Macro- en microniveau
Stedin heeft de afgelopen jaren op het eiland diverse vernieuwingen gerealiseerd, zoals het verzwaren van zogenoemde middenspanningskabels, het ontkoppelen van lokale netten en het verhogen van de capaciteit van de bestaande hoogspanningslijn van Klaaswaal naar Middelharnis. Ook werd het hoofdverdeelstation in Middelharnis fors uitgebreid en gemoderniseerd en er is een nieuw verdeelstation gebouwd in Stellendam. Deze stations én de bekende elektriciteitshuisjes zijn nu bovendien op afstand bestuurbaar, zodat Stedin bij toekomstige uitval van de elektriciteit zowel de grootte als duur van de storing sterk kan beperken. “Er is zowel op macroals op microniveau aan het net gewerkt en het komt maar zelden voor dat dergelijke grote energieprojecten gerealiseerd worden. Daar zijn we best trots op, evenals op het feit dat alles binnen de gestelde termijn gereed is.”
Duurzame energie
Zowel Tollenaar als Blom gingen deze middag in op de toekomst van duurzame energie en de ambities die Goeree-Overflakkee hiervoor heeft. “Op Goeree-Overflakkee is een groot potentieel voor duurzame elektriciteitsopwekking in de vorm van wind, zon, biobrandstoffen en getijdenenergie aanwezig. Deze bronnen leveren duurzame energie terug aan het net van Stedin. Ook hiervoor was extra capaciteit noodzakelijk. Zowel om stroom af te nemen als om aan het net terug te geven.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 22 december 2014
Eilanden-Nieuws | 76 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van maandag 22 december 2014
Eilanden-Nieuws | 76 Pagina's