‘De christelijke oriëntatie is de basis’
In gesprek met Peter Schalk, voorzitter van de SGP-fractie in de Eerste Kamer der Staten-Generaal
Nu het Binnenhof wegens restauratie gesloten is, vergaderen de heren en dames senatoren niet meer aan ‘de overkant’ van het plein voor de Ridderzaal. Maar wat hetzelfde blijft, is dat het werk van de Eerste Kamer minder in de schijnwerpers van de media staat dan dat van de Tweede Kamer. Maar vergis u niet, zonder de instemming van dit hoge college komt er geen wet in ons land tot stand. Hoe profileert de SGP-fractie zich in de senaat?
Waaraan heeft de kiezer de afgelopen senaatsperiode kunnen merken dat de SGP een christelijke fractie is?
Iedereen kent wel de mooie uitdrukking dat je altijd moet getuigen, desnoods met woorden. Als politicus straal je iets uit. Hopelijk zien collega-Kamerleden dat je vanuit je levensovertuiging in je dagelijkse werk staat. Maar als politicus heb je ook de gelegenheid om woorden te gebruiken. Als je de bijdragen van collega Diederik van Dijk en mij nakijkt of naluistert, dan merk je al snel dat de gouden draad van Gods Woord erdoorheen is geweven. Soms met een enkele opmerking, een verwijzing, een tekst.
Onze kiezers zullen dat van ons verwachten. Maar we doen het niet om onze kiezers te plezieren, maar vooral vanuit de nadrukkelijke wens om het Bijbelse geluid gestalte te geven, ook in de politieke arena.
Als chambre de réflexion toetsen senatoren wetsvoorstellen op kwaliteit en inpassing in de bestaande structuren. Waarom is voor dit – vooral juridische – ambt en ambacht een christelijke oriëntatie nodig?
Als het goed is, zal al ons werk doortrokken zijn van een christelijke oriëntatie. Dat geldt voor alle beroepen en ook voor ons doen en laten in de buurt en binnen de kring van familie en vrienden. Je christelijke oriëntatie is niet iets wat er maar wat bij hangt, maar het is de basis van waaruit we mogen werken en dienen. In de politiek is dat van eminent belang, juist omdat de hoofdtaak van de Eerste Kamer is om wetten te beoordelen op rechtmatigheid, uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid. Ten diepste gaat het daarbij niet om de wet zelf, maar om de mensen waar die wet voor geldt. En als het je diepe wens is dat mensen leven naar Gods Woord, dan kijk je ook naar de inhoud van wetten door die Bijbelse bril. En door dat uit te spreken in het politieke debat hoop je dat collega-senatoren het belang daarvan ook gaan inzien.
Op welke manier verschilt het optreden van de SGP met andere Senaatsfracties – christelijk of niet-christelijk?
Wat onze fractie kenmerkt, is de open houding naar alle fracties. We sluiten niemand uit, we proberen relaties aan te knopen met iedereen. Dat is een manier van werken, die niet gebruikt wordt als een ‘kunstje’, maar als een werkwijze die past bij je christen-zijn. Daarnaast gaf ik al aan dat wij allebei zeer regelmatig in onze bijdragen verwijzen naar de Bijbel als richtsnoer voor ons leven.
Misschien is dat wel het meest opvallende verschil met de meeste andere fracties: omdat we werken vanuit een geloofsovertuiging. Daar kan je niet zomaar omheen.
En er zijn natuurlijk ook praktische zaken, waaraan andere Senaatsfracties het verschil opmerken, zoals de bejegening van elkaar, de woordkeus, de aandacht voor de mens achter elke politicus.
En op welke manier komt het optreden overeen met dat van andere fracties? Een verschillend vertrekpunt kan immers nog steeds leiden tot eenzelfde aankomststation?
Ons optreden komt hopelijk overeen met andere fracties als het gaat om de kwaliteit van onze bijdragen. Natuurlijk is het getuigend element van belang, maar we worden ook geroepen om wetten te beoordelen. Dat vraagt een professionele houding ten opzichte van de materie die voorligt, en ten opzichte van de andere politici waarmee je in debat gaat.
Overigens leidt dat soms tot bijzondere situaties, in die zin dat je wisselende combinaties van partijen hebt die voor of tegen een voorstel stemmen. Soms loop je met een bepaald onderwerp gelijk op met een fractie, terwijl je bij een volgend thema diametraal tegenover elkaar komt te staan. Op dat moment is de relatie van belang, zodat je alleen professioneel – dus in politieke zin - met elkaar van mening verschilt.
Waar positioneer jij je als SGP-senator op de politieke schaal van ‘links’ en ‘rechts’, en waarom daar?
Ooit stelde Elbert Dijkgraaf ons voor aan een VVD’er. Hij noemde in het kort welke onderwerpen Diederik behandelt, en welke op mijn bordje liggen. En met zijn volle lach zei hij: ‘Diederik is rechts, Peter is links’. En wij lachten mee. De vraag is natuurlijk of het ook waar was. Ik denk dat ik niet heel gemakke-lijk in een rechts of links blok te vangen ben. Vanuit mijn levensovertuiging probeer ik te zoeken naar wat goed is. Dat heeft twee kanten, die soms, maar niet altijd, als rechts of links kunnen worden aangeduid. Neem bijvoorbeeld een moeilijk onderwerp als het asieldebat. Daarin proberen we duidelijk te zijn, met een menselijke rand. Die duidelijkheid kan aangeduid worden met rechts, de wat warme kant als links. Maar zelf spreek ik liever over rechtvaardig (bijvoorbeeld als het gaat om economische vluchtelingen) en barmhartig (bij hen die vervolgd worden om hun geloof). Of een ander voorbeeld: bij sociale zaken zoeken we naar het goede voor mensen, maar de overheid hoeft niet alle verantwoordelijkheid van de burger over te nemen. Kortom, ik positioneer mezelf in het midden, en schuif gemakkelijk wat naar rechts of naar links.
Waar ben je, terugblikkend op de afgelopen senaatsperiode, dankbaar voor?
Dankbaarheid is zo’n groot woord. Wanneer ben je dankbaar? Nou, natuurlijk als je een debat op een goede manier hebt kunnen doen. Als er een belangrijke toezegging van de minister of staatssecretaris is losgepeuterd. Of als je motie door een meerderheid wordt gesteund.
En natuurlijk ben ik dankbaar voor de manier waarop ik met mijn collega Diederik mag samenwerken, voor de fijne contacten met de SGP-fractie in de Tweede Kamer, voor de plezierige contacten met de mensen uit de provincies, waterschappen en het Europees Parlement. Voor de tweede zetel die we bij de laatste verkiezingen mochten behouden! Vooral ben ik blij als op de een of andere manier ervaren wordt dat je geholpen bent bij moeilijke debatten of als je het Woord mag laten doorklinken en uitstralen in woord en daad.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 6 juli 2023
Zicht | 112 Pagina's
