“Mede schuldig zijn we zeker”
Hoe moeten we omgaan met het veranderend klimaat? Is het goed om schuld te belijden en boete te doen, of is het ook een kwestie van handen uit de mouwen steken? Hans Burger en Jaffe Vink reageren.
Om te beginnen vind ik de focus op klimaatverandering problematisch. Was het maar zo dat het ecologische probleem terug te brengen is tot een klimaatprobleem. Het probleem is veel groter en ingrijpender. Denk bijvoorbeeld aan de afname van biodiversiteit, de plasticsoep in de oceaan, vernietiging van bodemleven, vervuiling door niet-afbreekbare chemische stoffen, en zo is er veel meer te noemen. Ook al ben je klimaatscepticus, aan de door mensen veroorzaakte ecologische crisis mag niemand voorbij gaan.
Mede schuldig zijn we zeker. Het grootste probleem is de afstand die er in de moderniteit gegroeid is tussen mensen en hun natuurlijke omgeving. Aan het ontstaan van die afstand heeft de christelijke traditie mee bij gedragen. En ook veel christenen leggen hun tuin vol met tegels en zijn van de natuur vervreemd. En als rijke westerlingen leven we allemaal ten koste van de leefruimte van mensen in andere delen van de wereld.
Onze bekering en boete zal echter deze schuld niet opruimen. Meer is nodig: Christus die voor ons sterft aan het kruis en die ons meeneemt door de dood heen naar echt nieuw leven. Tenslotte is de vraag in hoeverre wij onze levensstijl kunnen veranderen en of we wel weten wat een goede verandering is. Ik denk dat we nog teveel vast zitten in onze huidige manier van leven, en eerst moeten ontdekken hoe we van Gods schepping vervreemd zijn, moeten leren anders te kijken naar onszelf en onze omgeving. Ik vrees dat we nog wel even zullen doorgaan met schuld op ons laden, ook al zouden we dat anders willen. Niettemin, het begin van een radicale verandering is vandaag te maken. Denk aan waarden als soberheid, hergebruik, liefde voor Gods schepping, aandacht hebben voor de plaats waar je leeft.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 december 2021
Zicht | 108 Pagina's
