Het verstilde Schotse leven
Schotland. Een land waar iets magisch van uitgaat. Het land van de strijd met Engeland. De rijke kerkhistorie. Voor ons ook het land waar onze (schoon)zus en zwager met ons kleine nichtje Grace wonen.
Schotland heeft om nog andere redenen een beetje mijn hart gestolen. Begin deze eeuw mocht ik voor Beter Uit twee rondreizen leiden door het prachtige Schotland. De overtocht per ferry van IJmuiden naar Newcastle is al een belevenis op zich. Zo’n grote boot waar je met touringcar en al op gaat en waar je met diner en overnachting de Noordzee oversteekt. Na een goede nachtrust kom je aan in Engeland.
Huwelijken
Onze eerste bestemming in Schotland was Gretna Green. Een dorpje net over de grens tussen Engeland en Schotland.
Gretna Green staat bekend vanwege de vele huwelijken die er worden gesloten. Dit heeft z’n oorsprong in een oude Engelse wet, de Marriage Act 1753. In deze wet was vastgelegd dat huwelijkspartners die nog geen 21 jaar oud waren, toestemming van hun ouders nodig hadden om te trouwen. In Schotland gold deze echter wet niet. Daar mochten jongens al vanaf 14 jaar en meisjes vanaf 12 jaar trouwen zonder ouderlijke toestemming.
Veel jonge Engelsen ‘vluchtten’ zodoende naar Gretna Green om daar te trouwen. Volgens de overlevering gebeurde dit met name in de plaatselijke smederij, de Old Blaksmith’s Shop. Gretna Green en de Old Blacksmith’s Shop zijn nog steeds populair. Als trouwlocatie, maar ook als toeristische attractie.
Hoogste berg
Verder hebben we behalve Edinburgh met zijn Royal Mile, het John Knox House en Edinburgh Castle veel andere prachtige steden en dorpen bezocht.
Een daarvan was Fort William. Een plaats die strategisch is gelegen en een knooppunt vormt van belangrijke vaar-, weg- en spoorverbindingen. Zijn grootste bekendheid heeft Fort William echter te danken aan het feit dat de plaats in de schaduw van de Ben Nevis ligt, de hoogste berg van Schotland.
Een bezoek aan Schotland kan dus eigenlijk niet zonder een wandeling op de Ben Nevis. Hij is niet eens zo hoog, 1345 meter, maar de weersomstandigheden –veel bewolking en zodoende veel regen– zorgen ervoor dat een wandeling op deze berg geen gemakkelijke opgave is.
Vissersplaatsje
Als je Schotland zegt, dan denk je meestal meteen aan de uitgestrekte Hooglanden. Ik heb ze niet helemaal doorkruist, maar wel door grote gedeelten ervan gereden.
Een van de plaatsjes die je met zo’n anderhalf uur rijden nog goed kunt bereiken is Ullapool. Een klein vissersplaatsje aan de westkust. Er valt niet veel te doen, behalve dat je er per veerboot naar het eiland Lewis kunt vertrekken.
De natuur rondom is prachtig en Ullapool geeft wel iets weer van het verstilde Schotse leven.
Het is inmiddels al even geleden, dat rondreizen door Schotland. Nu ik in mijn herinneringen duik, krijg ik veel zin om weer eens die kant op te gaan.
Cultureel erfgoed
Schotland heeft veel historisch erfgoed: kastelen, landgoederen, kathedralen, slagvelden en ga zo maar door.
Het beheer ervan is in veel gevallen in handen van de National Trust for Scotland. Met de aanschaf van een Scottish Heritage Pass kun je op een voordelige manier veel van deze historische erfgoederen bezoeken.
Urquhart Castle is er zo een, een kasteelruïne gelegen aan het bekende meer Loch Ness. Nog steeds is het een imposant gebouw en het heeft een rijke historie. Urquhart Castle werd gebouwd in dertiende eeuw en is tot in de zeventiende eeuw van strategisch belang geweest. Het kasteel was koninklijk bezit totdat het in 1479 verkocht werd aan de familie Grant, die het uiteindelijk, in 1913, in staatsbeheer gaf.
Ook Culloden Battlei eld is een veelbezochte en aan te bevelen plaats. Hier vond in 1746 de laatste veldslag op het eiland Groot-Brittannië plaats tussen de jacobieten en het huis van Hannover. De slag werd verloren door de jacobieten en dat had grote gevolgen voor de inwoners van Schotland. Ze mochten hun Schotse kleding niet meer dragen. Ze mochten geen wapens meer dragen. Zelfs de doedelzak werd verboden. Ook de voorrechten van de Schotse clans werden afgenomen.
Beroemde meren
Schotse lochs en kleinere lochans zijn een sprankelend kenmerk van het Schotse landschap. Je vindt meer dan 30.000 van deze meren in heel Schotland.
Het bekendste, en tevens een van de grootste en diepste, is Loch Ness. Het heeft een oppervlakte van 56 vierkante kilometer, is 36 kilometer lang, op het breedste deel 1,6 kilometer breed en 226 meter diep. Het meer dankt zijn bekendheid aan een monster, waarvan het bestaan overigens nooit bewezen werd. De toeristenindustrie houdt deze mythe graag levend. Ook zonder het monster is het meer, dat op zo’n halfuur rijden ligt van Inverness, de moeite waard om te bezoeken.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 17 maart 2021
Terdege | 107 Pagina's
