Hugenoten op de vlucht voor de vijand
Protestante christenen waren hun leven niet veilig, een paar honderd jaar geleden in frankrijk. Daarom vluchtten ze, weg. Naar nederland bijvoorbeeld. Hoe dat kwam? Lees maar mee.
1559 - Eerste synode van Franse protestanten
Een groep predikanten en ouderlingen komt in het geheim bij elkaar in Parijs. Ze zijn afkomstig uit heel heel Frankrijk. Ze gaan met elkaar een nieuwe geloofsbelijdenis maken.
1562 - Burgeroorlog
In Frankrijk breekt een godsdienstoorlog uit. Het protestantse geloof moet verboden worden. Als een hertog met zijn aanhangers een protestantse kerkdienst binnenvalt, ontstaat er een gevecht en begint de eerste oorlog.
1572 - Bartholomeusnacht
In totaal zijn er drie burgeroorlogen. Dan wordt het wat rustiger in Frankrijk. Het lijkt erop dat de protestanten niet meer vervolgd worden. De Franse prinses Margaretha trouwt met een protestantse man: Hendrik de Bourbon.
Op de avond van de bruiloft proberen de katholieken om de leider van de protestanten te vermoorden. Dat is het begin van een nieuwe oorlog. In de volgende nacht, de Bartholomeusnacht, en de dagen erna worden ongeveer 30.000 hugenoten gedood.
belijdenis
Het is een protestantse geloofsbelijdenis, want deze mensen geloven hetzelfde als Calvijn. Maar dat is wel gevaarlijk: de Franse regering staat alleen de roomskatholieke godsdienst toe.
1598 - Edict van Nantes
Als koning Hendrik IV aan de macht komt, zorgt hij voor vrijheid voor de hugenoten om hun geloof uit te oefenen. Dat schrijft hij op in een belangrijke verklaring: het Edict van Nances.
1629 - Beleg La Rochelle
De hugenoten wonen een aantal jaar rustig bij elkaar. De stad La Rochelle is een belangrijke stad: daar wonen erg veel protestanten. Maar hun vrijheid duurt niet lang.
In 1629 vallen de katholieken de stad aan met 7000 soldaten, 600 paarden en 24 kanonnen. Vluchten is onmogelijk. De stad blijft langer dan een jaar bezet. In die tijd sterven 22.000 van de 27.000 inwoners.
1685 - Edict Fontainebleau
De nieuwe koning, Lodewijk XIV, zorgt ervoor dat het Edict van Nances definitief niet meer geldig is. Hij maakt een nieuw edict: het Edict van Fontainebleau. Daarin staat dat protestantse kerkdiensten verboden zijn. De dominees moeten kiezen: of ze worden katholiek, of ze moeten het land uit. Blijf je toch protestant? Pas dan maar op, je Bijbels en al je andere spullen worden misschien verbrand.
1685 - Massale vlucht van de Hugenoten
Door het Edict van Fontainebleau is het moeilijk voor de hugenoten om in Frankrijk te blijven. Sommigen worden daarom toch maar katholiek. Maar de meesten vluchten het land uit.
1729 - Eglise du désert
Het lijkt erop dat er geen protestanten meer in Frankrijk zijn overgebleven. Maar daar komt verandering in. Het mocht niet, maar stiekem gaan mensen weer kerkdiensten houden.
Deze kerk noemen de protestanten ‘Eglise du désert’: kerk in de woestijn. Dominee Antoine Court (20) leidt nieuwe predikanten op.
1770 - Einde immigratie
In totaal zijn er ongeveer een half miljoen hugenoten in Nederland komen wonen. Vanaf 1770 vluchten er geen nieuwe mensen meer. De situatie in Frankrijk wordt weer iets rustiger. De Fransen die in Nederland komen wonen, worden vaak boekbinder. In dat gilde willen ze erg graag Hugenoten hebben. De Hugenoten bouwen in Nederland ook hun eigen kerken. Sommige daarvan bestaan nog steeds.
1789 - Godsdienstvrijheid
Na ruim 200 jaar komt er een einde aan de vervolging, door een revolutie in Frankrijk. Eindelijk mogen protestantse dominees weer gewoon preken in de kerk. Vrijheid van godsdienst mag je gerust een wonder noemen.
achternaam
Heet jij Mallan of Morree? Dan stam je misschien wel van de Hugenoten af! Of heet je Lacourt of Villier? Dat zijn ook echte hugenotennamen.
Sommige hugenoten veranderden hun Franse naam in een Nederlandse. Le Clerc werd bijvoorbeeld De Klerk.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 augustus 2014
Kits | 32 Pagina's
