Provincie: 'Zwemmen in zeewater is veilig'
REGIO - 'Zwemmen in de zee is veilig.' Dat benadrukte de provincie Zuid-Holland naar aanleiding van de berichtgeving van de NOS. Die meldde vorige week dat de overheid het advies over hoe om te gaan met zeeschuim heeft aangescherpt zonder daar ruchtbaarheid aan te geven.
Dat is volgens gedeputeerde Arne Weverling niet het geval: “De situatie voor zwemmen in de zee is ongewijzigd. Mensen kunnen veilig genieten van onze kust. Voor de gehele kuststrook geldt dat de gemeten PFAS waarden in het zeewater onder de recent vastgestelde RIVM-advieswaarden voor PFAS in zwemwater liggen. Voor zwemmen in zee geldt dan ook hetzelfde als voor zwemmen in open water: het is verstandig om na het zwemmen te douchen en je handen te wassen. Daarnaast zeggen wij: laat kinderen en huisdieren niet spelen in zeeschuim, omdat daarmee inslikken van zeeschuim zoveel mogelijk wordt voorkomen. Dat was altijd al onze boodschap en deze willen we nogmaals benadrukken."
Situatie 2023 ongewijzigd
Uit metingen die de provincies Zeeland, Noord- en Zuid-Holland hebben laten uitvoeren bleek eind 2023 dat zeeschuim langs de Nederlandse kust PFAS bevat. Het RIVM heeft deze metingen destijds in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat beoordeeld. Op basis van deze beoordeling is geconcludeerd dat zwemmen in de zee veilig is. Dit is volgens de provincie nog altijd het geval.
"Zeeschuim vormt zich van nature wanneer algen in zee afsterven en het kan ook ontstaan door vervuiling in het water", aldus de provincie Zuid-Holland. "Met name wanneer sprake is van wind en golfslag, kan bij de juiste omstandigheden veel zeeschuim gevormd worden. Zeeschuim bestaat voornamelijk uit eiwitten. Wetenschappelijke studies tonen aan dat PFAS zich concentreert in het zeeschuim, waardoor zeeschuim veel meer PFAS bevat dan zeewater. Ook andere chemische stoffen, bacteriën en virussen kunnen zich hechten aan het zeeschuim. Dus zeeschuim mag er leuk uit zien, het is eigenlijk een vies goedje. Zeeschuim komt met name voor in het voor- en najaar. Maar ook in de zomer kan het onder bepaalde weersomstandigheden voorkomen."
Zeeschuim niet inslikken
Het RIVM concludeerde eerder dat de Nederlandse bevolking teveel PFAS binnen krijgt. PFAS komt het lichaam onder meer binnen door eten en drinken. "Het is goed om er bewust van te zijn dat ook contact met zeeschuim kan leiden tot extra inname van PFAS", aldus de provincie.
"Het is daarom verstandig om kinderen en huisdieren niet te laten spelen in zeeschuim, omdat daarmee inslikken van zeeschuim zoveel mogelijk wordt voorkomen."
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat liet in een reactie aan de NOS weten dat er "geen sprake van aanscherping van beleid of een nieuw advies", maar van een "andere woordkeuze om onduidelijkheden weg te nemen", zo is te lezen op nos.nl.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 31 juli 2024
Eilanden-Nieuws | 32 Pagina's
