"Als je samenleeft, moet je elkaar in zekere mate kunnen vinden"
Een kennismaking met de nieuwe gemeentesecretaris Simone van Heeren
GOEREE-OVERFLAKKEE – Sinds 1 april heeft ze als nieuwe gemeentesecretaris haar intrek genomen in het gemeentehuis in Middelharnis. Maar weinig mensen buiten het gemeentehuis zullen haar naam kennen: Simone van Heeren. Wie is ze? Wat doet ze voor werk? En wat zijn haar drijfveren?
We hebben afgesproken in de directeurskamer van het gemeentehuis in Middelharnis. Midden in haar ruime werkkamer staat een grote vergadertafel, die plaats biedt aan een man of acht. Vergaderen en overleggen is dan ook een groot deel van het werk van Simone. Bij binnenkomst verzoekt ze om te tutoyeren. Dat kenmerkt haar. Ze staat graag dicht bij de mensen.
Haar werk
Als het gesprek op haar werk komt, legt ze uit dat de gemeentesecretaris zowel de eerste ambtenaar als algemeen directeur is. "Het is mijn taak om het college van burgemeester en wethouders te adviseren. Daarnaast is een belangrijke taak van de gemeentesecretaris om de ambtelijke kwaliteit van de stukken te bewaken, waarmee het college goede beslissingen kan nemen en de gemeenteraad deugdelijk wordt voorgelicht. Als gemeentedirecteur ben je de leidinggevende in het gemeentehuis. Net zoals dat eigenlijk in elk bedrijf gaat."
Net als op Goeree-Overflakkee worden die functies in veel relatief kleinere gemeenten vaak samengevoegd. Dat heeft als voordeel dat je de problemen die je ziet ook kunt oplossen. Simone licht toe: “Stel dat je hoort dat er op het gebied van het energiebeleid iets nieuws aankomt dan kun je daar de organisatie gelijk op inrichten.”
Loopbaan
Na haar studie sociale en culturele wetenschappen ging de gemeentesecretaris aan de slag bij een detacheringsbureau. Zo kwam ze bij gemeenten terecht en is het zaadje geplant van wat ze zelf omschrijft als "overheidsliefde". “Ik kom nog iedere dag met plezier mijn bed uit om iets te kunnen bijdragen aan onderwerpen die inwoners en ondernemers direct aangaat.”
Zo kwam ze ook in de voormalige gemeente Bernisse, op Voorne-Putten terecht. De eilandmentaliteit, die ze ook hier op Goeree-Overflakkee vindt, sprak haar aan. Ze omschrijft die als: "Een hoge betrokkenheid. Schouders eronder, we moeten het met elkaar doen." "Ik heb er altijd ontzettend leuk gewerkt. Ook hier was er meteen een klik. Dat vind ik heel belangrijk."
Goeree-Overflakkee
Na Bernisse was Van Heeren gemeentesecretaris en -directeur in de gemeenten Leerdam en Alblasserdam. "Ik begon in het sociaal domein en ik kreeg de kans om me ook in het fysieke domein te verdiepen. Zo heb ik het hele lokale overheidsdomein leren kennen."
Waarom de overstap naar Goeree-Overflakkee? “Ik was niet zo zeer op zoek, maar toen deze vacature voorbij kwam was ik gelijk geïnteresseerd." Van Heeren, die met haar man en twee kinderen in Dordrecht woont, gaat graag nieuwe uitdagingen aan. "Goeree-Overflakkee is veel groter qua oppervlak en heeft haar eigen uitdagingen." Helemaal nieuw was het eiland voor haar niet. Simones ouders hadden een chalet in Goedereede. Toen haar twee kinderen klein waren kwam ze hier regelmatig.
Uitdagingen
Een van de uitdagingen die Simone voor Goeree-Overflakkee ziet is hoe we het eiland toekomstbestendig houden. Ze noemt de energietransitie waar we in zitten. “Kan het energienet het aan als er in de toekomst zo'n 3000 woningen bijgebouwd moeten worden? Hoe blijft het eiland aantrekkelijk voor bedrijven", zo vraagt ze zich af. “En hoe zorgen we dat de ambtelijke capaciteit in een overspannen arbeidsmarkt op orde blijft?”
Transparantie
Een ander punt wat ze noemt is: transparantie. "Dat is iets om in de toekomst op in te zetten. Niet dat het nu allemaal niet goed gaat, maar daar kunnen nog wel verbeterstappen in gezet worden."
Grootste schreeuwers
"Democratie is belangrijk en staat in deze tijd steeds vaker onder druk. Het is een randvoorwaarde zodat iedereen in vrijheid kan leven. Een transparante overheid hoort daarbij. Een overheid die naar iedereen luistert en niet alleen naar de schreeuwers. Vaak zie je: de grootste schreeuwers bezitten de halve aarde."
Het is een punt wat haar zeer nauw aan het hart ligt. "Het is heel belangrijk dat iedereen aan bod komt. Dat zet je soms voor lastige dilemma's, maar het is heel mooi om hieraan te werken." Van Heeren heeft duidelijk een "maatschappelijke drive" om de democratie ook op gemeentelijk niveau te blijven waarborgen. Als gemeentesecretaris is ze ook verantwoordelijk voor het goede verloop van de verkiezingen. "Het is wel kicken als de verkiezingen dan goed gaan."
Stabiel
De VKGO is sinds september vorig jaar na twee afsplitsingen bijna gehalveerd en van zeven naar vier gemeenteraadszetels gegaan. Hoewel de kersverse gemeentesecretaris het verleden kent noemt ze de huidige gemeentepolitiek stabiel. Dat was voor haar wel een voorwaarde om aan deze baan te beginnen, zo zegt ze er zelf over. "Tijdens de raadsvergaderingen gaat het echt om de inhoud. Op Goeree-Overflakkee moeten we het met elkaar zien te redden en zie je dat er volop gepolderd wordt en de dialoog plaatsvindt om wat voor elkaar te krijgen. Als je samenleeft moet je elkaar in zekere mate kunnen vinden."
Autonoom
Ze moet er even over nadenken, maar een echt voorbeeldfiguur heeft Simone niet. "Ik sta eigenlijk zo autonoom mogelijk in het leven. Ik vind het belangrijk om mijn eigen afwegingen te kunnen maken. De overheid is er voor iedereen. Ik wil ook niet met een gekleurde bril mijn werk doen.”
Van huis uit is Simone christelijk opgevoed. Ze heeft in veel gemeenten gewerkt waar het geloof een belangrijke rol inneemt in de samenleving, zoals Alblasserdam en Leerdam. Het helpt haar dat ze de levenssfeer van een groot deel van de eilandbewoners van binnenuit kent. "In die zin verschilt dat niet zoveel met de gemeente Alblasserdam."
Op de achtergrond
Als persoon, maar ook in haar werk probeert ze niet te veel op de voorgrond te treden. Wel vindt ze het belangrijk om benaderbaar te zijn. “Burgemeester en wethouders zijn zichtbaar en leggen vanuit hun rol ook verantwoording af over de keuzes die ze maken. Je mag mij aanspreken over de dienstverlening van de gemeente en het functioneren van de ambtelijke organisatie.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 juni 2024
Eilanden-Nieuws | 20 Pagina's
