Veehouder in Nieuwe-Tonge kan eigen windmolen vergeten
DEN HAAG/NIEUWE-TONGE – Een rundveehouder in Nieuwe-Tonge krijgt ook via de Raad van State geen vergunning voor de bouw van een kleine windmolen van 24 meter hoog naast zijn bedrijf langs de N59.
De hoogste bestuursrechter is het helemaal eens met de gemeente Goeree-Overflakkee, die eerder een vergunning weigerde te verlenen. Volgens de veehouder had de gemeente een tijdelijke vergunning voor tien jaar moeten verlenen. Want dat zou hij zo hebben bedoeld met zijn aanvraag. Alleen kan de Raad van State die tien jaar nergens vinden in de aanvraag. Daarin staat wel dat hij de windmolen voor een periode van dertig jaar wilde aanvragen. En daarvoor geldt een andere procedure dan voor een tijdelijke vergunning. De bestuursrechter gaat niet mee in diens betoog dat hij met die dertig jaar alleen de maximale levensduur van de windmolen wilde aangeven.
Geen windmolens
Overigens maakte gemeente Goeree-Overflakkee begin deze maand al duidelijk vooralsnog geen kleine windmolens bij boerderijen te willen hebben. Eigenlijk wilde de gemeente ook geen grote windparken, maar die werden min of meer afgedwongen door de provincie Zuid-Holland. De uitspraak is een tegenvaller voor veehouder Emiel Goedegebuur. Volgens hem gaat het om een perfecte plek zo langs de N59: altijd wind en dus 24/7 rendement, vlak bij de doorgaande provinciale weg, buren op grote afstand en vlak bij het grote windmolenpark Battenoord. "Beter kan niet. Aan wind geen gebrek. Eigenlijk waait het er altijd. Alleen ligt de gemeente Goeree-Overflakkee dwars. Die ketst elk initiatief voor duurzame windenergie bij boerderijen af ", zei Goedegebuur eerder tijdens de rechtszaak. Maar hij zal iets anders moeten verzinnen om duurzame energie op te wekken, want in zonnepanelen ziet hij niets. "Zonnepanelen leveren vergeleken bij de enorme investeringskosten bijna geen rendement op. Alleen al een trafo kost 65.000 euro. Een windmolen prik ik zo in mijn meterkast en kan direct stroom leveren dag en nacht. Bovendien komt er veel stof vrij in mijn bedrijf. Dat slaat neer op de zonnepanelen en kost veel rendement. En dan heb ik het nog niet eens over de dure brandverzekering.”
De gemeentewoordvoerder liet tijdens de eerdere zitting weten dat Goeree-Overflakkee heel veel aanvragen voor kleine windmolens ontvangt. Waar buurgemeentes Hoeksche Waard en Voorne-Putten inmiddels beleid maken voor kleine windmolens bij boerderijen, wil Goeree-Overflakkee daar vooralsnog niets van weten.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 26 januari 2024
Eilanden-Nieuws | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 26 januari 2024
Eilanden-Nieuws | 20 Pagina's