Rietje Barelds over �De Huiskamer van Flakkee�
Vrijwilliger op Goeree-Overflakkee (3): Rietje Barelds
In een serie over vrijwilligers in Eilanden-Nieuws stellen we een aantal vrijwilligers centraal uit de regio. Zij zetten zich belangeloos in ten dienste van de medemens of de samenleving. Jolanda Driesse tekent de verhalen op van dit ‘cement van de samenleving’.
Rietje Barelds (72) kwam van de ‘overkant’ maar woont inmiddels al jaren met plezier op Goeree-Overflakkee. Ze is graag actief bezig en wilde na haar verhuizing nieuwe mensen leren kennen. Ze startte haar loopbaan als Flakkeese vrijwilliger in het Rien Poortvliet museum te Middelharnis. “Op deze manier kwam ik met de lokale bevolking in aanraking en leerde ik nieuwe mensen kennen.” Zo’n drie jaar gidste ze de bezoekers van het museum, dat inmiddels een nieuw onderkomen kreeg op het eiland Tiengemeten. Ongeveer zes jaar geleden kreeg Rietje een vacature onder ogen waarin een vrijwilliger werd gezocht voor het presenteren van een radioprogramma voor de lokale omroep. “Dat leek me vreselijk leuk, maar ik bedacht me tegelijkertijd dat vast iedereen wel zoiets zou willen doen.” Het tegendeel bleek waar; de vacature bestond al een paar jaar en ze bleek de enige gegadigde.
Korte tijd later presenteerde Rietje haar eerste radioprogramma en het bleek een schot in de roos want ze vond het presenteren geweldig om te doen. Sinds 2010 is ze de vaste presentatrice van het programma ‘De Huiskamer van Flakkee’. In dit wekelijkse praatprogramma, gepresenteerd vanuit Fort Prins Frederik in Ooltgensplaat, vertellen inwoners van Goeree- Overflakkee iets over hun werk, hobby, of iets anders dat hen boeit of raakt.
“Eigenlijk komt in ‘De Huiskamer van Flakkee’ alles aan de orde wat je in je eigen huiskamer ook bespreekt.” Een gedegen voorbereiding gaat aan de presentatie van het programma vooraf. Rietje benadert inwoners van Flakkee met de vraag of ze te gast willen zijn in haar programma, maar de laatste tijd komt het steeds vaker voor dat nieuwe gasten zichzelf aanmelden. “Dat zie ik als een teken dat ons programma steeds meer bekendheid krijgt.”
Om inspiratie voor nieuwe onderwerpen op te doen houdt ze het nieuws en de (lokale) kranten goed bij. Daarnaast vergaart ze de nodige kennis via diverse naslagwerken en het internet. Een week voor de uitzending heeft de presentatrice het concept interview afgerond. “Dan zijn de 15 vragen klaar die ik tijdens het 20 minuten durende interview aan de gast wil stellen.” Na deze periode volgt vaak nog een aantal dagen van bijschaven en afwerken van het interview. “Een goede voorbereiding is zó belangrijk!”
Team Tijdens de opname-avonden is ze
Tijdens de opname-avonden is ze al vroeg aanwezig in Ooltgensplaat. “Maandag is onze vaste opnamedag. Dan ben ik rond zeven uur ‘s avonds aanwezig en de gasten arriveren een half uurtje later.” De opnames komen tot stand in samenwerking met nog acht andere, enthousiaste vrijwilligers. Zij zorgen voor alle benodigde techniek rondom beeld en geluid. “We zijn echt een team en we hebben het erg leuk met elkaar. Daarnaast heeft het samenwerken met geleende spullen ook zo zijn eigen charme.”
De benodigde apparatuur wordt op de opnamedag geleend en na afloop weer teruggebracht. “En als er een lampje sneuvelt betalen we allemaal een bedragje om een nieuwe te kunnen kopen.” Ze benadrukt dat de kracht van het team ligt in het feit dat ieders taak van even groot belang is. “De teamleden komen van overal op het eiland en op dit moment hebben we zelfs een 14-jarige medewerkster in ons midden; een stagiaire van het Albeda College.”
Over haar kleding hoeft Rietjes zich tijdens de opnames geen hoofdbrekens te maken; haar kleding wordt verzorgd door Curious Styling uit Middelharnis. Ze neemt rond half acht samen met haar gast plaats in de opnameruimte. Daar is het dan een drukte van belang. “Er is soms een hoop herrie om ons heen; het geluid wordt getest en de lampen gaan aan.” Hoewel de meeste mensen het best spannend vinden om in het bijzijn van de camera hun verhaal te vertellen, merkt Rietje dat de meeste gasten voor het begin van de eigenlijke opname al gewend zijn aan de aanwezigheid van de camera. “Dan merk je aan de houding van de gasten dat ze dan inmiddels iets hebben van ‘o als dit alles is’.”
Fort Prins Frederik
Bij haar voormalige vrijwilligerswerk in de Buddyzorg hoorde ook een stukje voorlichting geven. Om deze reden volgde ze een cursus ‘Spreken in het openbaar’. “Hier heb ik veel aan gehad en het komt nu ook goed van pas bij mijn werk als presentatrice.” Het team vindt gastvrij onderdak in het Fort Prins Frederik in Ooltgensplaat. “De beheerder van Fort Prins Frederik, Wim de Neef, is erg gastvrij. Op maandagavond staat de koffie klaar en na afloop van de opnames zorgt Wim ervoor dat we onder het genot van een drankje nog even kunnen napraten met onze gasten.”
Allerlei maatschappelijke en sociale thema’s passeerden de afgelopen seizoenen de revue. Maar ook onderwerpen als roofvissen en wijnadviezen voor de kerstdagen kwamen langs in ‘De huiskamer van Flakkee’. “Dat van die roofvissers, dat was trouwens een leuk verhaal. Ik zag hier bij de haven een stel jongens van een jaar of vijftien staan. Het was koud die dag en ik was benieuwd wat ze daar nu eigenlijk precies aan het doen waren.” Op de vraag of ze hier iets over wilden vertellen in het programma van Rietje, reageerden ze enthousiast. “Wat een leuk stel jongens was dat!”
Ze vindt het belangrijk om via haar programma voorlichting te geven aan de kijkers. “Elk onderwerp is mooi en interessant. En het gaat niet om mij maar om wat de gast te vertellen heeft!” Ze houdt van een spontaan gesprek met haar gasten. “Daarom zijn de vragen die ik stel van tevoren niet bekend bij de deelnemers.” Elke keer opnieuw is ze onder de indruk van de deskundigheid van de deelnemers aan het programma. “Iedereen die hier komt praten is deskundig!” Naast de wekelijks wisselende gasten werken er met regelmaat een huisarts, hovenier, notaris en een dierenarts mee aan het programma. Zij geven voorlichting over allerlei (actuele) onderwerpen zoals de onlangs veranderde regels rondom het erfrecht of over het belang van het op tijd vaccineren van huisdieren.
Bevlogen
De bevlogen presentatrice geniet van haar werk. “Het houdt me heel erg bezig, het is ontzettend leuk om te doen.” Naast het vrijwilligerswerk voor ‘De Huiskamer van Flakkee’ werkt ze in de zomermaanden ook als vrijwillig verslaggeefster voor de Omloop van Goeree-Overflakkee. “Samen met de vaste cameraman ga ik dan op stap en voer ik onder meer gesprekjes met allerlei vrijwilligers op de route.” Rietje vindt het ‘enig’ om deze mensen aan het woord te laten. “Deze vrijwilligers zijn ook zulke belangrijke mensen. Het is ontzettend leuk om ze in eens in het zonnetje te zetten en hen aan het woord te laten over de reden waarom ze bijvoorbeeld al 24 uur aan het sjouwen zijn met dranghekken of waarom ze al een etmaal lang soep staan te scheppen.”
Naast haar andere activiteiten gaf ze tot voor kort Franse les aan de deelnemers van ‘Entrez’, deze lunchroom en cadeauwinkel is onderdeel van de Gemiva-SVG Groep die mensen met een handicap ondersteunt. “Ik stond elke keer weer verbaasd over alles wat de deelnemers onthielden en over de lange Franse zinnen die ze maakten.” Samen met een aantal deelnemers van ‘Entrez’ is ze om de zoveel tijd Lotusslachtoffer voor de leerlingen van het Albeda college.
Ze benadrukt dat vrijwilligerswerk heel leerzaam is. Eigenlijk zou iedereen verplicht vrijwilligerswerk moeten doen, vindt ze. “Er is altijd wel iets wat je ligt en wat je kunt doen. Vrijwilligerswerk is goed voor jezelf, verplaats je maar eens in de situatie van een ander. Je leert er altijd van!” Het werk als vrijwilligers is overigens niet vrijblijvend. “Er wordt op je gerekend, je kunt niet zomaar zeggen: vandaag kom ik niet.”
Wie met een leuk of interessant onderwerp bij Rietje te gast wil zijn in ‘De Huiskamer’ kan zich opgeven via redactie@huiskamervanflakkee.nl. Het praatprogramma is te bekijken op www.huiskamervanflakkee.nl
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 februari 2014
Eilanden-Nieuws | 22 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 februari 2014
Eilanden-Nieuws | 22 Pagina's