Met raad en daad
Deze vraag- en antwoordrubriek staat geheel ten dienste van de lezer die er kostenloos gebruik van kan maken Uw vragen op velerlei gebied kunt u sturen aan Redactie Eilanden Nieuws, Postbus 8, 3240 AA iVliddelhiarnis, met in de linkerbovenhoek 'Vragenrubnek' vermeld. De vragen worden door deskundigen beantwoord en zullen binnen enkele weken na de inzending compleet met antwoord in deze rubriek worden gepubliceerd
ORCHIOSEBN MET LUIS
Ik zit met een probleem: In mijn orchideeën zitten al lange tijd kleine wollige beestjes. Ze zitten in oksels va de bloemen. Ik heb alles gedaan: oude planten weggegooid, gordijnen gewassen, nieuwe planten gekocht, maar ze blijven terug komen. Weet u hier een oplossing voor?
Antwoord: Die beestjes zijn naar alle waarschijnlijkheid wolluizen, sommige schildluissoorten kunnen er echter ook wollig uitzien. In tuincentra en bij bloemisten kunt u middelen kopen tegen wol- en schildluis.
De activiteiten van de luizen stoppen weliswaar maar het zal toch mogelijk moeilijk zijn om ze blijvend te laten verdwijnen. Als extra maatregel kunt de planten tweemaal per week onder de douche zetten door de pot in een plastic zak te doen en de plant omgekeerd onder de douche af te spoelen.
Hierdoor laten de luizen los. De watertemperatuur dient handwarm te zijn.
8SKAKT20NNSSCHEKM
Elk jaar neem ik op een zonnige najaarsdag mijn oranje zonneschermdoek af en spoel daarna met de tuinslang alle zeep weg, waarna het droog in de zon. Helaas blijven er veel vlekken over, waarschijnlijk van uitwerpselen der vogels. Weet u een middel dat deze vlekken wegneemt^
Antwoord: U vermeldt het merk en de soort stof niet, maar in het algemeen zijn zulke zonweringen goed bestand tegen synthetische wasmiddelen. Als het vuil zoals gewoonlijk uit stof en vogelpoep bestaat, kunt u het scherm op een regenachtige dag uitklappen en eerst door het hemelwater laten inweken. Daarna boent u het af met een lauwwarm sop van een afwasmiddel tot al het vuil verdwenen is. Kunt u er van beneden af, ook met een trapje niet bij, probeer het dan via een raam op de verdieping erboven met een zachte bezem af te schrobben. Vervolgens sproeit u het doek even na met de tuinslang. Pas als het weer redelijk droog is, mag u het scherm oprollen of de jaloezie invouwen. Is de stof zodanig verweerd dat ze gaat scheuren, dan kunt u het beter door nieuw laten vervangen. Elke goede firma in zonweringen wil u daarover eerst wel (gratis) advies geven.
OPPEGOHDEL
Wat is nu precies gordelroos?
Antwoord: Gordelroos is een zeer pijnlijke virusontsteking aan één kant van het lichaam, meestal aan de romp en soms uitstralend naar de arm. Kenmerkend zijn de kleine, op waterpokken lijkende, blaasjes op
op waterpokken lijkende, blaasjes op een rode ondergrond waarmee de ziekte begint. De aandoening is zeer langdurig en vooral bij oude mensen.
Men moet de blaasjes goed schoon en droog houden door te poederen. Pijn is het beste te bestrijden met een pijnmiddel. Vitamine B in hoge dosering kan een goed resultaat hebben. Sommige patiënten hebben baat bij Prednison, een hormoonpreparaat van de bijnierschors.
CEOEn UITVAL
In onze voortuin staat een 17 jarige ceder. Dit jaar viel deze boom enorm uit. Ook droop er veel hars langs de stam. Heeft dit met de warme zomer te maken?
Antwoord: Ceders kunnen héél oud worden, dus zeventien lentes is nog erg jong. Deze bomen gedijen in principe in elke goede afwaterende grond, maar een extreem warme zomer kan een en ander ongunstig hebben bemvloed. U kunt nu bladaarde, vochtige turfmolm en beendermeel rondom de stam in de aarde werken. In april zal een jaarlijkse gift van wat 12 10 18 kunstmestkorrels gunstig werken. Wat het harsverlies aangaat: de boom bevat van nature fysiologische harsen, maar kan pathologische gaan produceren wanneer er sprake is van een verwonding. Misschien kan worden nagegaan of zich ergens een hars producerende wond bevindt. Die kan dan met een daarvoor verkrijgbare bruine houtteer worden gedicht.
TEMPEMTUUn O? STAPEL
Drijven de grote witte stapelwolken op een luchtlaag van een bepaalde temperatuur? En is de temperatuur boven die wolken lager?
Antwoord: De witte of grauwnvitte stapelwolken (Cumulus) ontstaan uit opstijgende waterdamp en vochtige lucht en hangen dan in de regel tussen de 500 en 6000 meter hoogte. Doordat de vochtige lucht omhoog gaat, daalt de temperatuur en vindt condensatie plaats. De temperatuur is afhankelijk van klimaat, weersgesteldheid, hoogte e.d. maar uiteraard is die boven een opstijgende wolkenlaag altijd lager dan er onder.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 september 2012
Eilanden-Nieuws | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 september 2012
Eilanden-Nieuws | 20 Pagina's