Paul Kieviet concerteert op Meere-orgel te Sommelsdijk
Op zaterdag 1 november a.s., 's avonds om acht uur, hoopt organist Paul Kieviet te concerteren op 'zijn' orgel in de Hervormde Kerk te Sommelsdijk in een aantrekkelijk en afwisselend programma. Muziek uit een verscheidenheid aan stijlen komt aan bod, en het prachtige Meereorgel dat deze kerk siert, wordt gepresenteerd op een zodanige manier dat heel veel verschillende klankkleuren te horen zijn. In de kerk bevindt zich een tweeklaviers, gaaf bewaard gebleven instrument van de Utrechtse orgelmaker Abraham Meere (1821), dat na restauratie in 1987 (door de firma Gebroeders Reil te Heerde) weer in alle schoonheid klinkt.
Het programma dat ten gehore wordt gebracht heeft voor een deel zijn inspiiatie in de Hervormingsdag (31 oktober): Luther was, behalve theoloog, ook componist van kerkliederen, en op die liederen zijn geweldige Orgelwerken geschreven. <
1. De Fantasieover het Lutherlied 'Een vaste burcht is onze God' van Jan Zwart (1877-1937). Geschreven ter gelegenheid van Hervormingsdag 1917 (400 jaar kerkhervorming), is deze compositie een echt Zwartstuk: beginnend en eindigend met het volle werk, in feite een reeks variaties ovei het bekende lied. Pompeus, meditatief, subtiel, het zit er allemaal in.
2. Koraalbewerking 'Vatei unser im Himmelreich' van Georg Böhm (1661-1733) is een topstuk uit de Noord Duitse Barok. Overigens eveneens op een Lutherlied. Böhm, de organist van Lüneburg en als zodanig één van de leermeesters van de jonge Johann Sebastian Bach, schreef een compositie van veel uitdrukkingskracht: de melodie wordt op een bijzonder uitbundige manier versierd.
3. 'Vater unser im Himmelreich' (BWV 682) uit de Dritter Theil der Glavierübung van Johann Sebastian Bach (1685-1750). Een compositie waar al heel veel door organisten en musicologen over is nagedacht: de moeilijkste koraalbewer- Jcing van Bach die hij überhaupt geschreven heeft; een buitengewoon ingewikkeld trio, met daar doorheen de melodie in canon. Een uitzonderlijke verklanking van het Gebed des Heeren, minstens even indrukwekkend als Böhm.
4. Uit Motet Jesu, meine Freude' (BWV 227) maakte Paul Kieviet een bewerking van Bachs verklanking van het vijfde couplet 'Gute Nacht, o Wesen'. De melodie wordt gespeeld op het pedaal met een viervoetsregister.
5. Vanjohann Sebastian Bachs begaafde zoon Carl Philipp (1714-1788) de Eerste Württembergische Sonate in a, een pracht voorbeeld van de componeerwijze van déze Bach. Heel briljant, hel Sommelsdijkse orgel op het lijf geschreven, deze driedelige Sonate.
6. Pure romantiek van Franse bodem klinkt in de Prélude, Fugue et Variation (Op. 18) van César Franck (1822- 1890). Franck, de grootste Franse orgelcomponist van de negentiende eeuw, schrijft hier - eigenlijk nog in de geest van het rococo - een betoverend mooi werk. Hoe zou dat klinken op een echt Hollands orgel?
7. Eén van de meest indrukwekkende composities uit de Hollandse koraalkunst is de Passacaglia,. Koraal en Fuga over 'Wie maar de goede God laat zorgen' (Gezang 17). De Wolf, jarenlang organist aan de Eusebiuskerk te Arnhem, leefde van 1880 tot 1935 en was - naast onder meer Jan Zwart - één van de toonaangevende organisten uit de eerste decennia van de 20e eeuw. Een groots, klassiek werk met een magistraal slot. Leuke vergelijking met nr. 1 van het programma.
Deze al te beknopte toelichting wil u van harte uitnodigen. Het concert begint om 20.00 uur. De toegangsprijs is uw gift aan de uitgang.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 28 oktober 2008
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 28 oktober 2008
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's