De Dom van Utrecht
Wist u dat op 28 april 1253 de stad Utrecht voor een groot deel werd verwoest door een enorme brand en dat daarbij de oude romaanse kathedraal, die dateerde van 1023, grote schade opliep?
Wist u dat een jaar later, in 2004 dus precies 750 jaar geleden, de plechtige eerstesteenlegging plaatsvond van wat later de gotische Domkerk zou worden?
Wist u dat die kerk uitsluitend bestemd was als de kerk van de bisschop en van de kanunniken, de groep geestelijken die de kathedraal beheerde en er de dagelijkse diensten hield?
Wist u dat het vermoedelijk de oorspronkelijke bedoeling is geweest de Domkerk van twee torens te voorzien, maar dat hiervan door gebrek aan plaatsruimte is afgezien, zodat volstaan werd met slechts één maar wel een in alle opzichten opvallende toren? Wist u dat de eerste steen voor de nieuwe toren met veel plechtigheid werd gelegd op 26 jum 1321 en dat die wel 110 meter hoge toren 'reeds' in 1382 gereed was?
Wist u dat de bouw van de kerk zich uitgestrekt heeft tot het jaar 1517 en dat zelfs toen de kathedraal nog niet voltooid was, blijkend bijvoorbeeld uit het ontbreken van een stevig stenen gewelf en dat het middenschip van de kerk niet voorzien was van de noodzakelijke steunberen en luchtbogen? Wist u dat de kerk in 1580 noodgedwongen
Wist u dat de kerk in 1580 noodgedwongen werd overgedragen aan de aanhangers van de gereformeerde religie en dat de kerk daarmee zijn positie als kathedraal en hoofdkerk verloor?
Wist u dat de beroemde kerkinterieurschilder uil de Gouden Eeuw Pieter Saenredam diverse afbeeldingen heeft vervaardigd van de Domkerk en haar toenmalige inrichting? Wist u dat het onvoldoend geschraagde kerkschip in de vroege tropisch warme zomeravond van 1 augustus 1674 ten prooi viel aan het tomeloze geweld van een orkaan, waardoor het hele gedeelte van de kerk tussen toren en koor krakend ineenstortte?
Wist u dat de daardoor ontstane gapende wond werd afgesloten door een nu nog zichtbare bakstenen muur en dat het puin en de ruines pas in 1826, dus 152 jaar na de ramp, werden opgeruimd?
Wist u dat bij de restauratie tussen 1979 en 1988 alleriei bouwdelen die in de loop der eeuwen waren verdwenen, zoals balustraden, steunbeerbekroningen, waterspuwers en pinakels, gerestaureerd of opnieuw vervaardigd werden, waardoor de kerk haar uiteriijk kreeg zoals we dat nu kennen? Wist u dat het huidige restant van de Domkerk nog steeds de hoogste kerk van Nederland is?
Wist u dat er nog steeds veel bouwkundige overeenkomsten zijn tussen enerzijds de kathedraal van Amiens, de Sainte Chapelle te Panjs en de Dom van Keulen en ander, zijds de Domkerk te Utrecht"'
Wist u dat er ook nu nog veel bijbelse en' geestelijke symboliek aan de vele details van' de Dornkerk te ontdekken is?
Wist u dat deze Dom in heel zijn heden' daagse, zij het verminkte, voorkomen van! het Donkoor in het oosten af tot de Domtoren in het westen toe, alle kenmerkende' bouwdetails laat zien die Jesaja' s roep om de komst van de Verlosser (volgens Jes. 45:8), vertoont'' ^
Wist u dat er nog steeds een roep klinkt om. de Domkerk in haar oude glorie te herstellen, een wens die met name gehoord wordt in dit herdenkingsjaar'^ ;
Wist u dat er een fraai boek verschenen is' over de Dom in Utrecht, waarin uitvoerig wordt ingegaan met alleen op de ontstaansgeschiedenis van kerk en toren maar tevens op de symbolische betekenis van zowel het exterieur als het interieur?
Wist u dat dit boek een goede gids is bij uw volgende bezoek aan Utrecht en zijn Dom? Wist u dat ik u dat boek en uw studie aan de hand daarvan van harte aanbeveel? Als u het nog niet wist, dan weet u het nu...
N.a.v.:
J.B.A. Teriingen & G.M.J. Engelbregt, De Dom van Utrecht. Symboliek in steen. Historisclie Reeks Utrecht, nr. 33. Uitgeverij Matnjs, Utrecht. Paperback. Geïllustreerd. Met literatuuropgave en verklarende woordenlijst. 112 pag. ISBN 9053452419. Prijs €12.95. J.M.J. Kieviet
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 september 2004
Eilanden-Nieuws | 1 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 september 2004
Eilanden-Nieuws | 1 Pagina's