Van betekenis in het praktische leven
Het is nodig dat we de Bijbelse leer overdragen. Kernbegrippen vormen hierin een rode draad. Maar: hoe blijven we onze jongeren boeien op catechisatie, ook als ze al een aantal seizoenen hebben meegedaan?
Catechisatie is geestelijk onderwijs in opdracht van de Heere. Het is ambtelijk onderwijs met een appèl op het hart en leven van onze jongeren. Het mag nooit over de hoofden heengaan maar is juist voor hen bestemd. Zo is het in de kerk, en op catechisatie is dat nog een keer extra het geval. Het is belangrijk dat we als ambtsdragers en als ouders catechisatie op deze manier benaderen. De inhoud van de catechisatie is heilig. Daarom willen we ook zorg besteden aan de vormgeving van onze lessen. Daarmee onderstrepen we voor onze jongeren dat catechisatie belangrijk is. Daarbij hoort ook het gebed voor de catechisatie en de ambtsdragers thuis aan tafel.
Oog voor de praktijk
En dan gaat onze catechisant voor de zesde of zevende keer aan een catechisatieseizoen beginnen. Het kan zomaar dat hij of zij denkt: wat ga ik nog voor nieuws meemaken? Het is nodig dat we als catecheet ons hiervan bewust zijn. De ervaringen en vragen van onze jongeren willen we niet voorbijgaan. Daarom is het goed dat de catecheet weet van de opleiding en het beroep van de catechisanten.
Betekent dat ook iets voor de manier waarop we de catechisatieles vormgeven? Dat zou inderdaad goed zijn. Sluit met voorbeelden aan bij de leefwereld en laat jongeren vanuit hun ervaring op de stof reageren. Het is een waardevolle ontdekking dat we vervolgens net zo goed tot de kern van de Bijbelse leer komen. En dat moet ook. Het is immers een catechisatieles.
Uitgaande van de methode
Een manier om de betrokkenheid te vergroten, is stilstaan bij de inhoudsopgave. Welke onderwerpen vinden de jongeren interessant? Welke zijn belangrijk voor hun plaats in werk en kerk? Welke vragen leven er bij de diverse onderwerpen? De catecheet kan het inventariseren of er direct een groepsgesprek over aangaan. Vervolgens kan hij bij de diverse lessen de aangereikte aandachtspunten noteren en op die manier invalshoeken kiezen die de jongeren zullen aanspreken.
Wat betreft het boek zelf: de methodedeeltjes ”Aan het Woord getrouw” (Nederlandse Geloofsbelijdenis) en ”De rechte leer verklaard” (Dordtse Leerregels) zijn gericht op deze leeftijdsgroep. De ankerplaatsen bevatten elke les wel één of meer mogelijkheden om het onderwerp van de les te verbinden met de leefwereld van de jongeren. Het is goed om hiervan gebruik te maken. Hoe kan dat nu, dit verbinden van de leer met de praktijk? Omdat de Heere in Zijn Woord zegt hoe Hij wordt gekend en gediend in de praktijk van het leven. De leer is hierbij behulpzaam. Want die brengt juist bij de kern van de Schrift. Laten we ons daarom oefenen in het gebruik van voorbeelden en argumenten die Bijbels zijn. Niet voor niets dragen de Catechismus en het vragenboekje van Hellenbroek tal van verwijsteksten aan. Een methode of een ankerplaats is geen doel op zich. Laten het middelen zijn om Gods Woord te ontsluiten. Leg de les maar even stil. Laat de jongeren bladeren in de Bijbel. Om samen te luisteren naar wat God in Zijn Woord wil zeggen.
Vitaal
De vorige keer benoemden we dat de leer vaak de gedachte oproept van moeilijke redeneringen. Nu zijn in onze traditie over de leer wel dikke boeken geschreven. Maar de basisinstelling van de gereformeerde theologie is juist niet dat moeilijke redeneringen de basis zijn. Integendeel, onze vaderen zagen de leer als een goede en praktische manier van Schriftuitleg. Daarom is het nodig dat we ons toeleggen op een goede Bijbelkennis. De geschriften van onze vaderen kunnen behulpzaam zijn; ze bevatten een schat aan Bijbelse wijsheid. Laten we ons aanwennen er bijvoorbeeld elke zondag een stuk uit te lezen. Het zal zegenrijk zijn.
Bij alle catechisatiegroepen, maar zeker bij de oudere groepen, is het van belang om goed na te gaan wat het beste past. Maatwerk is nodig. Zorg daarbij voor afwisseling. Sleur is funest. Een wisselende invalshoek en aanpak stimuleert de aandacht. Het kan helpen om zo nu en dan een kwartiertje in te ruimen om samen een goed boek te lezen. Ik heb dat weleens gedaan met Comries ”ABC des geloofs”. Of wat dacht u van Bunyans ”Christenreis”? U zult merken dat zo’n boek goede aanleiding geeft voor een gesprek, juist over de praktijk van de Bijbelse leer. De Bijbelse gereformeerde leer is vitaal. Dat merken we aan de traditie. Maar het komt door de inhoud van de leer: God op het hoogst verhoogd, de zondaar op het diepst vernederd. In het zalig maken van zondige mensen, ligt Jezus’ heerlijkheid. Spreek goed van de Heere en Zijn dienst. Hij zorgt voor de vrucht.
slot
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 26 september 2024
De Saambinder | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 26 september 2024
De Saambinder | 20 Pagina's