Adam
Kunnen we spreken over de geestelijke dood van Adam en over zijn geestelijk leven?
Geestelijk dood
Het is juist om te spreken over de geestelijke dood van Adam. De Heilige Schrift leert ons dat Adam door de val zijn bevindelijke kennis van God verloor. Dat komt zo openbaar als hij zich na die eerste, vreselijke zonde probeert te verbergen voor God. Die dwaze poging bevestigt de geestelijke blindheid van de eerste mens. Er kwam een gordijn van duisternis over al zijn geestelijke vermogens. Het is weleens zo uitgedrukt: ‘Adam stierf een verschrikkelijke dood op de dag toen hij van de boom der kennis des goeds en kwaads at. Hij stierf een dood, die erger is dan de tijdelijke dood, namelijk de geestelijke dood’. Als Schriftplaats wijzen we op Romeinen 5 vers 12: ‘Daarom, gelijk door één mens de zonde in de wereld ingekomen is, en door de zonde de dood, en alzo de dood tot alle mensen doorgegaan is, in welken allen gezondigd hebben’. De kanttekeningen op Romeinen 5 leggen uit dat het om de tijdelijke, geestelijke én eeuwige dood gaat.
Onze belijdenis spreekt onder meer in de Nederlandse Geloofsbelijdenis, artikel 17, over de geestelijke dood van Adam. We lezen: ‘Wij geloven dat onze goede God, door Zijn wonderlijke wijsheid en goedheid, ziende dat zich de mens alzo in den lichamelijken en geestelijken dood geworpen en geheel ellendig gemaakt had, Zichzelven begeven heeft om hem te zoeken, toen hij al bevende voor Hem vlood, en heeft hem getroost, belovende hem Zijn Zoon te geven, Die worden zou uit een vrouw, om den kop der slang te vermorzelen, en hem gelukzalig te maken’.
Geestelijk leven
Die laatste woorden van de geloofsbelijdenis brengen ons bij Adams geestelijk leven. Adam kón en wilde God niet meer zoeken. Maar de HEERE God is in de hof gekomen en riep Adam: ‘Waar zijt gij?’ Toen kon Adam niet langer zwijgen en is hij gaan spreken. Aangrijpend dat zijn geestelijke dood verder ontdekt werd onder het alziend oog van zijn Schepper. De droeve geschiedenis van het wijzen naar Eva, die op haar beurt weer wees op de slang, wordt ons duidelijk beschreven in Genesis 3.
Daar heeft het bevende mensenpaar gehoord wat de levende God sprak tot de slang, als het werktuig van de duivel. Maar - o eeuwig wonder - daar heeft óók de moederbelofte geklonken: ‘En Ik zal vijandschap zetten tussen u en tussen deze vrouw, en tussen uw zaad en tussen haar Zaad; Datzelve zal u den kop vermorzelen, en gij zult Het de verzenen vermorzelen’ (Gen. 3:15). Dit wordt de eerste evangelische belofte van het leven genoemd, in tegenstelling tot de voorgaande aanzegging van de dood. Kanttekening 27a leert ons: ‘Dit zaad is eigenlijk alleen de Heere Christus, de eniggeboren Zone Gods, Die uit de vrouw, een maagd zijnde, door de werking van Gods Geest in de volheid des tijds moest geboren worden, om door de verdienste Zijns doods en de kracht Zijns Geestes, den duivel al zijn geweld te benemen, en hem onder Zijn en Zijner gemeente voeten te vertreden’.
Daar is ook het teken van het ‘geestelijk leven’ zichtbaar geworden. We lezen niet alleen op de eerste bladzijden van Gods Woord van het opzoekende genadewerk, maar ook van dat andere wonder: de vijgenbladeren werden afgenomen en de HEERE God bekleedde Adam en zijn vrouw met rokken van (dieren) vellen. Daarmee werd zichtbaar dat er betaald moest worden voor de zonde. En het werd zichtbaar dat er Eén zou komen Die betalen zou met de prijs van Zijn dierbaar bloed. ‘Want gelijk door de ongehoorzaamheid van dien énen mens velen tot zondaars gesteld zijn geworden, alzo zullen ook door de gehoorzaamheid van Eén velen tot rechtvaardigen gesteld worden’ (Rom. 5:19).
Lezer(es), verstaat u dit geheim?
Heb jij/hebt u ook een vraag?
Mogelijke vragen over onderwerpen binnen de doelstelling van De Saambinder kun jij/kunt u mailen naar ds. B. Labee of hem per post toezenden (zie colofon). Er volgt -zo mogelijk- altijd een reactie. Echter alleen als de redactie het waardevol acht voor de lezers, volgt een antwoord op jouw/uw vraag in een nummer van De Saambinder. Graag wel wat geduld. Er liggen nog tientallen vragen op een reactie te wachten.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 maart 2024
De Saambinder | 24 Pagina's
