Drie pastorale brieven
In de huidige bezinning op de inhoud en bedoeling van de Dordtse Leerregels blijft er nog een belangrijke vraag liggen: hoe wordt aan mensen de weg gewezen die worstelen met de vraag of zij wel uitverkoren zijn?
Dordt heeft aan deze vraag een heel artikel gewijd, namelijk Dordtse Leerregels I.16. In dit artikel worden er wel drie pastorale brieven geschreven, twee ter bemoediging, maar ook een ter waarschuwing.
Zwak geloof
De eerste brief is geschreven aan mensen die vrezen of hun geloof wel in der waarheid is. Zij missen de zekerheid uit de vruchten van de verkiezing, zoals ‘het waar geloof in Christus, kinderlijke vreze Gods, droefheid die naar God is over de zonde, honger en dorst naar de gerechtigheid, enz.’ (DLR I.12). Deze vruchten geven het ‘vertrouwen des harten en de vrede der consciëntie’. Maar als zij die vruchten nu eens niet in zichzelf krachtig gevoelen, wat dan? Schrikken zij dan als zij van de verwerping horen gewagen? Zou ik niet tot de uitverkorenen behoren? Er zijn ook zoveel redenen waarom de Heere zou moeten voorbijgaan. Het pastorale antwoord van Dordt luidt dan: ‘… die moeten niet mismoedig worden wanneer zij van de verwerping horen gewagen, noch zichzelf onder de verworpenen rekenen, maar in het waarnemen van de middelen vlijtig voortgaan’.
Bestreden geloof
De tweede pastorale brief is geschreven aan hen ‘die ernstig begeren zich tot God te bekeren, Hem alleen te behagen, en van het lichaam des doods verlost te worden, en nochtans in de weg der godzaligheid en des geloofs zo ver nog niet kunnen komen als zij wel wilden’. Wie zijn dit? Het zijn diegenen die in alle dingen de Heere zoeken te behagen, maar die met de macht van de zonde dagelijks te strijden hebben. ‘Ik ellendig mens, wie zal mij verlossen uit het lichaam dezes doods?’ (Rom. 7:24). Veelzeggend zijn de woorden ‘nog niet’. Zo ver ‘nog niet’ kunnen komen als zij wel wilden. We horen hier het verlangen van Gods pelgrims: ‘Ik jaag ernaar’. Het pastorale antwoord van Dordt is dat zij ‘veel minder’ verschrikt behoren te wezen als zij van de leer van de verwerping horen gewagen. ‘De barmhartige God heeft immers beloofd dat Hij de rokende vlaswiek niet zal uitblussen, en het gekrookte riet niet zal verbreken’.
Zorgeloosheid
De derde brief is scherp en gericht aan zorgelozen. ‘Maar deze leer is met recht schrikkelijk voor degenen die God en Christus de Zaligmaker niet achtende (…) zich aan de wellusten des vleses geheel hebben overgegeven’.
Er staat niet: Deze leer is schrikkelijk voor hen die niet uitverkoren zijn, maar voor hen die God en Christus niet achten. Dus verachten! Mensen die genoeg hebben aan het vermaak van de wereld en aan de lusten van het vlees. Mensen die met God en godsdienst spotten. Mensen die vroeger in de kerk zaten, maar afscheid hebben genomen van de prediking van vrije genade. Ja, dan zal Christus hen eens toeroepen: ‘Ik heb u op de fluit gespeeld, en u hebt niet gedanst. Ik heb u klaagliederen gezongen, en u hebt niet geweend’. Maar, o wonder, de Heere laat de onbekeerlijke mens niet los. ‘De Heere is lankmoedig over ons’. Altijd klinkt de roepstem tot wederkeer. ‘… zolang zij zich niet met ernst tot God bekeren’.
Dus, geliefde lezer, breng uw ziel toch niet in groot gevaar. De markt van vrije genade staat nog open. Het is wel laat, u bent wel ver van huis afgedwaald, maar het is nog niet te laat. De HEERE zegt: Ik heb geen lust in de dood des goddelozen! Maar daarin heb Ik lust, dat de goddeloze zich bekere van zijn weg en leve (Ez. 33:11).
Opmerkelijk dat het pastoraat van onze vaderen nergens zegt: ‘Geloof en je bent gered’. Dan zou de mens zichzelf uit de ruisende kuil kunnen optrekken. Op mijn tijd gered. Nee, de Dordtse vaderen wijzen omhoog, naar de troon van Gods genade. ‘En die (genade) met eerbiedigheid en ootmoedigheid verwachten’.
‘Alzo zegt de HEERE: In de tijd des welbehagens heb Ik U verhoord’ (Jes. 49:8). Gods tijd is de beste tijd.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 januari 2024
De Saambinder | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 januari 2024
De Saambinder | 20 Pagina's