Bidden voor Israël en Ismaël
Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd worden er betogingen gehouden om steun te betuigen aan de Palestijnen. De steun voor Hamas danst door onze straten, zegt Bart Jan Spruyt in het Nederlands Dagblad.
Een demonstratie pro Israël kan in het algemeen niet op veel sympathie meer rekenen. Gelukkig zijn er in christelijke kringen nog velen die Israël een warm hart toedragen. Christenen hebben ook een veel beter en sterker wapen en dat is het gebed. Tweehonderd mensen van allerlei kerken en organisaties waren donderdag 19 oktober naar Voorthuizen gekomen om samen te bidden voor vrede in Israël. Gelukkig is er in brede christelijke kring nog besef van de waarde en betekenis van het gebed, zoals tijdens die bijeenkomst werd gesteld: het sterkste wapen. Tijdens de bijeenkomst werd niet alleen gebeden voor Israël, maar ook voor Ismaël.
Bij de wijze van bidden en bij de verschillende aangedragen gebedspunten zouden best enige kanttekeningen kunnen worden geplaatst. Laten we het maar positief waarderen dat deze bijeenkomst, georganiseerd door de NEM (Near East Ministry), werd gehouden. Dat de teamleider Midden-Oosten van de NEM, ds. Laurens Geuze, van anderen hoort dat de NEM ‘goed is in bidden’, laten we maar voor zijn rekening. Paulus wist dat hij ook in het bidden zwak was, maar hij wist ook: ‘En desgelijks komt ook de Geest onze zwakheden mede te hulp; want wij weten niet wat wij bidden zullen gelijk het behoort, maar de Geest Zelf bidt voor ons met onuitsprekelijke zuchtingen’ (Rom. 8:26).
Israël
Het stelt ons wel voor de vraag hoe het met ons gebed is gesteld als het gaat over de oorlog in Israël. We weten dat er zeker tijdens de zondagse erediensten vaak gebeden wordt voor Israël, voor het werk onder de Joden, voor onze predikant in Nof haGalil en zijn kerkenraad, voor het werk in Oost-Europa, enzovoort. Matthew Henry wijst ook op de plicht van het persoonlijk gebed om de bekering van de Joden: ‘Laat de afgebroken olijfboom ingeënt worden. En hoewel de verharding voor een deel over Israël gekomen is, laat toch de volheid der heidenen ingaan en laat geheel Israël zalig worden. En laat hun Hem zien, Die zij doorstoken hebben, en dat zij zich tot de Heere bekeren, laat het deksel dat op hun hart ligt weggenomen worden’.
In het RD-verslag van de gebedsbijeenkomst las ik niet dat dit ook een van de door de verschillende organisaties aangedragen gebedspunten was. Hopelijk was dat zo. Dat moet immers de spits van het gebed zijn? Bidden om vrede in Israël, natuurlijk, maar ware vrede zal er nooit zijn buiten de Vredevorst. Dan is vrede hooguit afwezigheid van oorlog. Daarmee zeg ik niet dat er niet voor vrede moet worden gebeden. En ook of Israël op een Bijbels-humane wijze met de Palestijnen zal omgaan.
Ismaël
Als gebedspunt noemt Henry ook het gebed om de overtuiging en de bekering van de atheïsten, deïsten en ongelovigen. Eerder heeft hij al genoemd het gebed voor de kerken in het oosten die kreunen onder het juk van de tirannie van het mohammedanisme. Nu kon Henry niet op de hoogte zijn van de huidige omstandigheden in de wereld en van de radicale islam die jongeren ophitst tot een in hun ogen heilige oorlog van moslims tegen niet-moslims, de jihad. Als hij dat zou hebben geweten dan zou hij als gebedspunt zeker ook hebben genoemd het gebed voor de bekering van moslims.
Ook voor de Palestijnen en voor Hamas en voor Hezbollah? Ik denk het wel. Wat zou de inhoud van het gebed moeten zijn? Of de Heere hun ogen ervoor zou willen openen dat haat alleen maar leidt tot verwoesting van jezelf en van de ander. Haat biedt geen oplossing. Of zij de wapens zouden mogen neerleggen en Israël erkennen als een volk dat recht heeft op een eigen land. Meer: dat zij Israël zouden erkennen als een volk waaraan de Heere Zich in bijzondere zin verbonden heeft en dat dit ook voor hen tot zegen zou zijn. Maar als het heil van Israël en Ismaël weegt op ons hart, dan zullen we in de eerste plaats bidden om de bekering van Israëlieten en Ismaëlieten.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 2 november 2023
De Saambinder | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 2 november 2023
De Saambinder | 24 Pagina's