Doorleving van zonde en schuld
De prediking onder ons spreekt vaak over doorleving van zonde en schuld, bijvoorbeeld vanuit de eerste Zondagen van onze Heidelbergse Catechismus. Maar waar vinden we dat in de Bijbel?
Heidelberger
De vraagsteller constateerde dat kritische mensen steeds meer het gezag van onze Heidelbergse Catechismus (en andere belijdenisgeschriften) ter discussie stellen. Onder meer Zondag 5 is zo duidelijk over het doorleven van zonde en schuld en het buigen onder het rechtvaardig oordeel. Maar het verwijzen naar ons Troostboek wordt afgedaan als een ‘mensenwoord’.
Opmerkelijk dat deze mensen het beter weten dan onze vaderen op de Dordtse Synode (1618-1619) die wensten ‘in deze rechtzinnige, Godzalige en eenvoudige confessie des geloofs standvastiglijk te willen volharden’ en de Heidelbergse Catechismus tot de wederkomst van Christus ‘onvervalst’ te laten preken. De Heidelberger is vervatting van de Heilige Schrift en vertolkt de bevinding van Gods kinderen van alle tijden en plaatsen. De bekende dr. H.F. Kohlbrugge (1803-1875) citeren we met hartelijke instemming: ‘Allen die ooit tot God bekeerd werden, zijn het eens met deze Catechismus. Daartegenover: allen die onbekeerd bleven, hebben er steeds aan gemorreld’.
En ds. G.H. Kersten schrijft in zijn Voorwoord bij de uitgave van zijn Catechismusverklaring dat de grote waarde van de Catechismus hierin is gelegen dat hij een ’troostboek’ is. ’De leer der Schriften wordt er objectief in gehandhaafd, maar ook bevindelijk behandeld. Onze Catechismus weet niet van een pleiten op de beloften van het Evangelie, zonder de ontdekkende werking des Heiligen Geestes, aan de opening van het Evangelie voorafgaand. Zo wordt de leer van ’s mensen ellende allereerst behandeld én in haar staat, én in haar oorsprong én in haar onafwendbaarheid, waardoor alle hoop op behoudenis wordt afgesneden, om eerst daarna de verlossing te openen, die in Christus Jezus is. En daarin handelt de onderwijzer zó ernstig en getrouw, dat hij in steê (plaats, B.L.) van op de verlegen vraag van de verlorene of er nog enig middel is om met God verzoend te worden, met eisen komt als: ”geloof maar”, of uit te roepen: ”neem de beloften Gods slechts aan”, heenwijst naar de onkreukbare gerechtigheid Gods, die voldaan moet worden en voldaan ís alleen door de Middelaar, Die waarachtig God en waarachtig rechtvaardig mens is. Dit is taal, gesproken naar het hart van Gods volk; het is hun zielservaring, óm te komen met alle weldaden hun geschonken; verloren te gaan; onder Gods recht te bezwijken, tenzij zij in de enige Middelaar gevonden mogen worden. De Heere geve ons bij deze leer te blijven en daarin bevestigd te worden’.
Belijder
Graag willen we daarom uiteindelijk als antwoord op de vraag wijzen op de vele Schriftplaatsen die we onder elk antwoord van ons Troostboek vinden. Het zijn er teveel om op te noemen… Om toch enkele concrete Bijbelgedeelten te noemen, Psalm 32:5a, Spreuken 28:13 en 1 Johannes 1:9 zijn heel treffend. We lezen daar: ‘Mijn zonde maakte ik U bekend en mijn ongerechtigheid bedekte ik niet. Ik zeide: Ik zal belijdenis van mijn overtredingen doen voor den HEERE’. En in het Spreukenboek: ‘Die zijn overtredingen bedekt, zal niet voorspoedig zijn; maar die ze bekent en laat, zal barmhartigheid verkrijgen’. Johannes schrijft: ‘Indien wij onze zonden belijden, Hij is getrouw en rechtvaardig, dat Hij ons de zonden vergeve en ons reinige van alle ongerechtigheid’.
Lezer(es), hebt u al eens gestaan bij het ravijn van uw verlorenheid?
Heb jij/hebt u ook een vraag?
Mogelijke vragen over onderwerpen binnen de doelstelling van De Saambinder kun jij/kunt u mailen naar ds. B. Labee of hem per post toezenden (zie colofon). Er volgt -zo mogelijk- altijd een reactie. Echter alleen als de redactie het waardevol acht voor de lezers, volgt een antwoord op jouw/uw vraag in een nummer van De Saambinder. Graag wel wat geduld. Er liggen nog tientallen vragen op een reactie te wachten.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 februari 2023
De Saambinder | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 februari 2023
De Saambinder | 24 Pagina's