”Tafelgesprekken”, Maarten Luther
”Tafelgesprekken”, Maarten Luther; uitg. Luther Heritage Foundation i.s.m. Verloop drukkerij; 244 blz., € 14,95.
De ‘tafelgesprekken’ van Luther boeien en vermoeien. Ze zijn beroemd en berucht, even radicaal als soms ook ongenuan- ceerd. Ze zijn rijkelijk voorzien van zelfspot en ironie. Niet alles wat Luther sprak, was helemaal waar, soms was het zelfs wat bedenkelijk of dubieus wat hij zei. In een inleidend woord (onder het kopje “Bij Luther aan tafel”) voor de nieuwe uitgave ”Tafelgesprekken” zegt prof. dr. H.J. Selderhuis, bestuurslid van de uitge- vende instantie Luther Heritage Foundation: ‘Ze bieden troost en humor, maar zijn soms ook knap irritant. Luther nam geen blad voor de mond en had de deur naar zijn hart altijd openstaan. Of alles wat Luther aan tafel over zichzelf vertelde met de feiten klopt, is de vraag. Geen vraag is het of er niet ook uitlatingen van hem zijn die hij mogelijk beter voor zichzelf had kunnen houden. Toch overweegt het vele goede zoals de rake typering van geloofszaken, de scherpe theologische uitspraken en de troost- volle voorbeelden’.
De Luther Heritage Foundation heeft als doelstelling het gedach- tegoed van Luther beter toegankelijk en meer bekend te maken. Het boek “Tafelgesprekken” is de eerste vertaling die de stichting in boekvorm uitgeeft. In deze uitgave is de Statenvertaling als uitgangspunt gebruikt.
”Tafelgesprekken” is een bundel met korte toespraken van Luther, gericht aan familieleden (zoals zijn vrouw Katha- rina, kinderen, nichtjes en anderen), studenten, vrienden en langskomende reizigers. Luther, die als monnik vooral had moeten zwijgen, praatte aan tafel honderduit. Hij had het dan over theologische kwesties, over de stijl van het christelijke leven, over poli- tiek, gebeden, muziek, de duivel, sterven, het geloofsleven en geestelijke aan- vechtingen. Het is met dit boek als met de meeste verzamelingen losse citaten. Je moet er niet te lang in lezen. Een pagi- naatje per avond is al genoeg. Maar ook dan heeft Luther al veel aangereikt wat nader overdacht zou moeten worden. En wat met losse uitspraken ook vaak zo is, de kortste zijn de beste. Zoals deze: ‘Goede werken hebben geen afzender’. (Overdenk en bepeins!). Of deze, want die is wel héél actueel: ‘Als God een koninkrijk of een volk wil verderven, ontneemt Hij het eerst de wijsheid, dat wil zeggen: Hij maakt het blind, vervolgens ontneemt Hij het de macht’.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 november 2022
De Saambinder | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 november 2022
De Saambinder | 20 Pagina's