Tot middernacht volk in huis
Vanaf 1906 spreekt Van Schothorst op verschillende plaatsen een stichtelijk woord als oefenaar. In 1912 vestigt hij zich in Amsterdam en twee jaar later vertrekt hij naar Westzaan.
Omdat er al verschillende jaren een stil verlangen in zijn hart leeft om Gods Woord te mogen uitdragen, overweegt Van Schothorst zich aan te melden bij de Theologische School te Kampen. Als hem echter wordt mee- gedeeld wat de opleiding inhoudt, ziet hij ervan af. Wel wordt hij in die tijd tot diaken gekozen. Het ambt van diaken brengt de nodige strijd met zich mee, temeer omdat er steeds vaker predikanten voorgaan die alleen maar een voorwerpelijke leer brengen. Hoewel Van Schothorst daar vele gesprekken over voert, verandert er niets. Nadat zijn zittingsperiode is afgelopen, zegt hij zijn lidmaatschap dan ook op en voegt hij zich op 14 februari 1897 met zijn gezin bij de Kruisgemeente van ds. E. Fransen te Barneveld. Opmerkelijk is dat hij daar enkele weken later reeds tot diaken wordt gekozen. Het feit dat hij al vele malen met ds. Fransen heeft gesproken, heeft daar ongetwijfeld een rol bij gespeeld. In 1905 wordt hij tot ouder- ling gekozen.
Als de Heere na een periode van gees- telijke donkerheid met hem doorwerkt, ontstaat er bijna als vanzelf opnieuw een drang om het Evangelie te gaan verkon- digen. Op 24 oktober 1906 spreekt hij in Beekbergen voor de eerste keer een stich- telijk woord in het openbaar. Al spoedig ontvangt hij ook verzoeken om in andere gemeenten voor te gaan.
Na de vorming van de Gereformeerde Gemeenten, in 1907, komt er wat meer orde in het kerkelijke leven en wordt Van Schothorst gevraagd zich op de classis Barne- veld over zijn voorgaan te verantwoorden. Dat gebeurt op 26 november 1908: ‘Daar is over mij gesproken in mijn afwezigheid en toen ik weer terugkwam, is mij bij monde van ds. Kersten meegedeeld dat ik toegela- ten was als oefenaar bij de Gereformeerde Gemeenten in Nederland, waarop een loffelijke toespraak en zegenwens volgde. (…) Zo kreeg ik dus de kerkelijke vrijheid om overal in de gemeenten voor te gaan’. Als ds. A. Janse in 1908 naar Terneuzen vertrekt, wordt Van Schothorst verzocht om voortaan om de veertien dagen in Barneveld voor te gaan. Hoewel hij aanvankelijk veel volk trekt, verandert dit al spoe- dig. ‘Er was een geroep om een leraar’, zo merkt hij daar later over op. Het is dan ook een verademing voor hem als ds. Janse in 1910 weer naar Barneveld terugkeert en hij weer in andere gemeenten kan voorgaan. Als Van Schothorst op 28 januari 1912 ‘nogal gemakkelijk’ in Amsterdam heeft gesproken, wordt er tegen hem gezegd dat hij zijn gaven niet op zijn boerderij moet verbergen, maar dat hij naar de hoofdstad moet komen. Enkele weken later ontvangt hij dan ook een beroep. Hoewel hij voor zichzelf besluit ‘nooit naar Amsterdam te zullen gaan’, laat het beroep hem niet los en neemt hij het uiteindelijk aan. Op 12 mei 1912 doet hij daar zijn intrede.
Over zijn verblijf in Amsterdam schrijft Van Schothorst onder meer: ‘Vooreerst was het stadsleven mij, mijn vrouw en mijn kinde- ren erg vreemd en oneigen. En toch moet ik zeggen, dat de Heere lieflijk voor ons heeft gezorgd. Want in het eerst scheen het dat er geen plaats voor ons in Amsterdam te vinden zou zijn en toch kregen we een mooie, rustige woning in een stille, nieuwe straat bij het Frederik Hendrikplantsoen, de Kostverlorenstraat nr. 2. Tijdens mijn intreepredikatie had ik gezegd: ‘Mijn huis staat voor u allen open’. Welnu, dat werd gretig aangepakt en iedereen wilde daar- van gebruik maken. Vooreerst was er op zaterdagavond gezelschap, dan ook nog op zondagavond na kerktijd en dan was er ook in de week nog een keer kerk. Dat laatste hadden ze mij niet laten weten. Zondags mocht ik niet weg en verder was er alle dagen tot middernacht volk in huis’.
Hoewel de gemeente door onderlinge geschillen vanuit het verleden sterk verdeeld is en er ook kritiek is op de inhoud van zijn preken, is het niet allemaal kommer en kwel in de hoofdstad: ‘We hebben ook veel liefde en toewijding geno- ten. Veel van Gods volk is er bij ons aan huis geweest vanuit alle oorden des lands, waaronder veel schippers. Ook hebben we eenvoudige, eerlijke vrienden ontmoet. Vrienden die ons nog steeds aankleven’. Na de gemeente ruim twee jaar te hebben gediend - zelf spreekt hij over ‘gezwoegd’ - vertrekt Van Schothorst in de zomer van 1914 naar Westzaan.
(wordt vervolgd)
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 november 2022
De Saambinder | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 november 2022
De Saambinder | 20 Pagina's