De functie van de bijlslagen
De vorige keer stonden we stil bij de beeldspraak van de bijlslagen. Thomas Boston ontleent dit beeld aan een nadere uitwerking van de vergelijking van de Wijnstok en de ranken uit Johannes 15.
Omdat Boston hier een verder- gaande uitwerking geeft aan dit beeld moeten we ons afvragen: ‘Wat is de functie van deze bijlslagen?’ Later hoop ik terug te komen op de vraag of deze bijlslagen Bijbels genoemd kunnen worden.
Boston beschrijft in dit beeld de werking van Gods wet en van Gods recht in het hart van een zondaar. De genoegdoening aan Gods recht is de spil waar het om draait. De bijl wordt gehanteerd door de Heilige Geest. In onze tijd blijkt het heel belangrijk om de vinger bij deze dingen te leggen. De volgorde van de drie stukken – ellende, verlossing en dankbaarheid - wordt meer en meer omgekeerd. Voor velen komt de kennis van de zonde pas na de kennis van de Zaligmaker, in plaats van andersom. De functie van de wet wordt door velen niet meer nodig geacht. Het ontdekkende werk van Gods Geest wordt vaak al onno- dig geacht. Velen willen een prediking waarbij de zondaar aan de oude stam kan blijven en toch vruchten kan dragen. Met een (onterechte) verwijzing naar de puriteinen wil men ons doen geloven dat het zo ook wel kan.
Twaalf slagen
Maar dit strijdt met ons reformatorisch gedachtengoed. We zien dat de reforma- toren de zondaar voortdurend plaatsten voor een heilig en rechtvaardig God. Godskennis en zelfkennis zijn nodig om te komen tot de kennis van Christus. De kennis van Gods recht is wel dege- lijk nodig om te komen tot een nadere kennis van Christus. Leest u Zondag 5 van onze HC maar.
Het verkrijgen van deze bevindelijke kennis is een proces dat uitloopt op de totale overgave van de zondaar. Een van onze predikanten heeft eens gezegd: In het leven van Gods kinderen is eerst ‘ik en Jezus’, daarna ‘Jezus en ik’ en tenslotte ‘Jezus alleen’. Dat is nu precies wat Boston hier schildert.
Boston tekent de afsnijding van de oude Adam in twaalf bijlslagen. De eerste ver- wondende slag is de ontdekking aan zonde en verlorenheid. De zondaar was zich niet bewust van enig gevaar, maar wordt overtuigd van zonde en gerechtigheid. De laatste slag is het afvallen van de oude stam. De vallende rank wordt ingeënt in de ware Wijnstok Christus. Maar daartussen ligt een ingrijpend proces van sterven. Waarom is dit proces nodig?
Als we de bijlslagen langslopen, zien we dat de zondaar telkens probeert om tot een oplossing te komen. Hij zit vast aan Adam, aan het werkverbond. Hij zoekt een oplossing zonder Jezus en daarna een oplossing samen met Jezus. Maar hij moet leren te sterven aan zichzelf. Hij moet zijn leven verliezen buiten Jezus. Dat blijkt een strijd te zijn, die de zondaar niet zomaar opgeeft. Een mens doet wat om maar in leven te blijven.
Herkent u dat in uw persoonlijke leven? Het is zo pastoraal dat Boston deze dingen aan de orde stelt. Als vriend van de Bruidegom rust hij niet totdat Christus Zijn bruid heeft. Een prediking waarin dit werk van Gods Geest functioneert, kan Christusprediking genoemd worden in de volle zin van het Woord.
Godsdienstige werken
Hoe houdt de zondaar zich dan op de been? Daar is heel veel van te zeggen: door godsdienstige werken; door het belijden van de zonden; door het bedwin- gen van hartstochten; door ernstiger te bidden; door boetedoening; door schikkingsvoorstellen te doen; door te ver- wachten dat God de wil voor de daad zal aannemen; door te hopen dat Christus zijn eigen gerechtigheid zal aanvullen; door een voorwaardelijk verbond te sluiten; door zich te gedragen als een waardige bedelaar; door zich te verbergen onder een sluier van geveinsde nederigheid…. Het is heel ontdekkend om dit persoonlijk te leren. Gods kinderen zien hier hun leven getekend. Telkens denkt de zondaar dat hij er is, maar dan volgt weer een nieuwe slag. Die nieuwe slag is ook nuttig en nodig. Dat ligt aan de weerbarstigheid van de rank. Wij zijn vijanden van vrije genade. Daarom is een ontdekkende prediking zo nodig.
Wat we duidelijk bij Boston zien is dat de toeleidende weg tot Christus niet het- zelfde is als rust geven buiten Christus. Dit wordt hen weleens verweten die het zaligmakend werk van Gods Geest laten beginnen voor de omhelzing van Christus. Als de wet niet functioneert en de ont- dekking niet gepreekt wordt, bestaat het gevaar dat geestelijke ranken denken in Christus te zijn, terwijl ze nog in Adam zijn. En buiten Jezus is geen leven, maar een eeuwig zielsverderf.
(wordt vervolgd)
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 augustus 2022
De Saambinder | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 augustus 2022
De Saambinder | 20 Pagina's