Biddag: Een Gebed om Niet Rijk te Worden
Rijkdom geef mij niet: Het gaat dwars tegen de mode van de tijd in om dit te bidden. Heel de maatschappij ademt een sfeer van streven naar rijkdom. Het is een virus dat in de lucht zit en iets met ons doet. Agur is beducht voor rijkdom. Hij zegt: ‘HEERE, geef mij geen rijkdom, opdat ik zat zijnde, U dan niet verloochene en zegge: Wie is de HEERE?’
Wat bedoelt Agur daarmee? Hij is bang voor zichzelf, wanneer hem rijkdom gegeven zou worden door God. Hij vreest voor de verzoeking om te leven alsof hij aan God niets te danken heeft en alsof hij God niet nodig heeft. Ja, alsof God voor hem niet bestaat. Agur wil niet rijk worden, omdat zijn benen de weelde niet zullen kunnen dragen. Daarom vraagt hij van God wat staat aan het eind van vers 8: Voed mij met het brood van het mij bescheiden deel. We zouden kunnen denken dat hij wil zeggen: HEERE, geef me niet te veel. Geef me slechts een bescheiden portie. Alleen dat is toch niet de bedoeling van dat woordje ‘bescheiden’ aan het eind van vers 8. Het betekent eerder: Dat wat voor mij passend is. Dat wat voor mij bestemd is. Geeft U mij, Heere, wat in Uw ogen goed voor mij is.
Een bede, uitgesproken in vertrouwen. Een biddagbede. Misschien vraagt u zich af, hoe Agur daartoe gekomen is? Het antwoord op die vraag is: Agur bidt in geloof. Hij gebruikt niet voor niets de bezittelijke vorm als hij in vers 9 tot God spreekt: De Naam van mijn God. Best mogelijk, dat dat vertrouwen op God het uwe en het jouwe nog niet is. Dat is er namelijk niet vanzelf. We worden ontvangen en geboren in ongeloof. Agur wist van de almacht van God; hij kende de Naam van God; hij wist van Gods Zoon. Hij wist van de volkomen betrouwbaarheid van Gods Woord. Hij wist van Gods bescherming. Dat alles gaf hem vertrouwen in zijn God. Dat moet ons aan het denken zetten: Hij wist van de Zoon van God.
Het is lijdenstijd. Wij gedenken het lijden en sterven van Jezus Christus, Gods Zoon, tot verzoening van de schuld van velen. Waar wordt vertrouwen in God geboren, voor heel het leven? Waar u door de knieën gaat, overtuigd door een eerlijk besef van zonde en schuld. In berouw over wat u hebt gedacht en gedaan. In schuldbesef, dicht bij Christus’ kruis. Want, dáár wordt de verwijdering van God ongedaan gemaakt die door ons is veroorzaakt. Werkelijk, hoe dichter bij Zijn kruis, hoe meer vertrouwend op Zijn verzoenend offer, zoveel te meer ontkiemt het vertrouwend gebed in het hart om niet méér dan het u door God bescheiden deel, voor heel uw leven.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 maart 2024
Zicht op de kerk | 32 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 maart 2024
Zicht op de kerk | 32 Pagina's