All Lives Matter
PROTESTEN
HET ZAL U ALS LEZER NIET ZIJN ONTGAAN. DE ACHTERLIGGENDE WEKEN STONDEN IN HET TEKEN VAN WERELDWIJDE RELLEN. DE DIRECTE AANLEIDING HIERVAN WAS HET POLITIEGEWELD BIJ DE AANHOUDING VAN GEORGE FLOYD IN MINNEAPOLIS OP 25 MEI, WAARDOOR HIJ STIERF. ZIJN DOOD LEIDDE WERELDWIJD TOT PROTESTEN TEGEN POLITIEGEWELD EN RACISME. IN EEN ONGEKEND TEMPO WERDEN IN DE ÉÉN NA DE ANDERE STAD PROTESTACTIES GEORGANISEERD, WAARBIJ DEZE NIET ZELDEN UITLIEPEN OP GROOTSCHALIGE RELLEN. OOK IN NEDERLAND WERD IN VERSCHILLENDE PLAATSEN GEPROTESTEERD TEGEN HET RACISME. ALS DEZE PROTESTEN ÉÉN DING LATEN ZIEN, DAN IS HET WEL DAT RACISME EN VEROORDELING OP GROND VAN ETNICITEIT OF HUIDSKLEUR ZEKER NIET IETS VAN HET VERLEDEN ZIJN MAAR OOK ANNO 2020 VEELVULDIG VOORKOMEN.
Actueel
Helaas niet alleen buiten de kerk. Dat bleek des te meer uit een brief die ik diezelfde week ontving en die geschreven was toen er van de grootschalige protesten nog geen sprake was. Sterker nog: de brief werd geschreven op de dag dat George Flyod stierf en bevat een hartenkreet van een moeder die lijdt aan dat wat haar dochter van Surinaamse afkomst regelmatig over haar heen krijgt. Dit voor mij onbekende meisje wordt geregeld nageroepen of aangesproken op straat. Om een beeld te schetsen van wat dan zoal wordt gezegd citeer ik uit de brief: ‘(…) neger, poep vlek, drol, aap, (s)nikker, ‘Jullie negers hebben zelf gekozen om slaaf te zijn en zijn dat nog steeds’. En de meest recente situatie waar ik getuige van was: een spelend jongentje van een jaar of 8 maakte zonder aanleiding aap/oerwoudgeluiden, terwijl mijn dochter langs hem liep (…)’. Ik vrees dat er verschillende lezers van dit Kerkblad zijn die deze rij met allerlei voorbeelden uit hun eigen leven of uit het leven van hun (klein)zoon of (klein)dochter kunnen aanvullen. Het is aangrijpend om te lezen wat anderen bijna dagelijks wordt verweten omdat hun huidskleur of achtergrond ‘anders’ is.
Stuitend
Maar ronduit stuitend is het om te lezen wie deze opmerkingen maken. Ik neem opnieuw een stukje over uit de brief. In ‘bijna alle gevallen gaat het om jongetjes uit christelijke gezinnen’. Nu kan ik de waarheid van deze constatering onvoldoende beoordelen. Maar ongetwijfeld zal de opmerking een kern van waarheid bevatten. En die kern heeft ons tot een spiegel te zijn. Als er wereldwijd geprotesteerd wordt tegen racisme komt als vanzelf de vraag naar ons toe hoe dit alles binnen de kerkelijke gemeente ligt. Weten onze gemeenteleden met een andere huidskleur of achtergrond zich daarin veilig? Opgenomen? Maar het gaat hierbij niet alleen om de kerkelijke gemeente. Hoe wordt er in de gezinnen gedacht en gesproken over diegenen die van huidskleur of achtergrond met ons verschillen? Maar de vraag die nog dieper wortelt is de vraag hoe dit alles in eigen hart en leven ligt. Want op welke manier wordt er door onszelf aangekeken tegen hen die een andere huidskleur of achtergrond hebben? Zijn ze in onze ogen ‘volwaardig?’ Is er het levende besef dat zij in hun mens- en zondaarzijn niet, maar dan ook volstrekt niet anders zijn dan u of ik? Dat wij allen geschapen zijn tot Gods eer? Maar ook dat wij allen gezondigd hebben? En dat wij allen Gods levensvernieuwende genade nodig hebben? Als dat besef door Gods Geest ons leven gaat doortrekken dan kan het niet anders of we krijgen oog en liefde tot onze naaste. Ongeacht huidskleur of achtergrond. Want dat is ook de gestalte van de Zaligmaker.
‘Black lives matter’
Eén van de veel gehoorde leuzen bij deze protestacties was: ‘Black lives matter’. Krachtig wilden de demonstranten duidelijk maken dat ook het ‘donkere’ leven van waarde is. Het is waar. En het is er heel wat mensen aan gelegen om daar aandacht voor te vragen. Maar toch is het te karig. Het evangelie trekt het alles nog veel ruimer. En dieper. Voor die blijde heilstijding van genade en vergeving voor de grootste van de zondaren geldt: ‘all lives matter’. ‘Al het leven is van waarde.’ Het jongste en ongeboren leven in de moederschoot. Het oudste en meest broze leven in de ouderdom. Het leven van de meest rijke westerling. Maar ook het leven van de meest arme wees in Afrika. Het leven van de hooggeleerde professor. Maar ook het leven van de ongeschoolde arbeider. In Nederland. In Amerika. In Groenland. Wereldwijd. Er zijn zoveel onderscheidingen voor te stellen. Maar al die onderscheidingen vallen weg in het besef ‘Er is niemand rechtvaardig, ook niet een; er is niemand, die verstandig is, er is niemand, die God zoekt. Allen zijn zij afgeweken, tezamen zijn zij onnut geworden; er is niemand, die goed doet, er is ook niet tot een toe’ (Rom. 3:10-12). U niet. Ik niet. Anderen ook niet. In dat besef is er geen onderscheid. Allen zijn aangewezen op Gods genade in Christus Jezus. U. Ik. En anderen ook.
Op alle vlees
En voor Hem geldt dat alle levens van betekenis zijn. Hij merkt het op: ‘De Zoon des mensen is gekomen, om te zoeken en zalig te maken, dat verloren was’ (Luk. 19:10). Juist tijdens de achterliggende pinksterdagen werd ons met nadruk voorgesteld wat de Heere met de uitstorting van Zijn Geest voor heeft. ‘En het zal zijn in de laatste dagen (zegt God), Ik zal uitstorten van Mijn Geest op alle vlees; en uw zonen en uw dochters zullen profeteren, en uw jongelingen zullen gezichten zien, en uw ouden zullen dromen dromen. En ook op Mijn dienstknechten, en op Mijn dienstmaagden, zal Ik in die dagen van Mijn Geest uitstorten, en zij zullen profeteren’ (Hand. 2:17-18).
Allerlei soorten van mensen worden door Gods Geest vernieuwd. Door het oprechte geloof in Hem vallen alle verschillen weg. Want het is die zaligheid waarvan de Heere zegt: ‘Waarin niet is Griek en Jood, besnijdenis en voorhuid, barbaar en Scyth, dienstknecht en vrije; maar Christus is alles en in allen’ (Kol. 3:11). Als allerlei soorten van mensen die betekenis hebben voor de Zaligmaker dezer wereld. Als Hij Zijn leven heeft afgelegd voor allerlei soorten van zondaren. Als Hij Zijn Geest uitstort op allerlei soorten van mensen. Ja, als al het leven voor Hem van waarde is. Zou dat dan voor ons anders kunnen en mogen zijn? Ook hierin is levensvernieuwende genade nodig. Opdat wij meer en meer zouden leven vanuit de belijdenis dat voor Hem ‘all lives matter’. Opdat ‘all lives’ het leven in Hem zouden vinden.
Hardinxveld-Giessendam, ds. B.D. Bouman
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 juni 2020
Kerkblad | 24 Pagina's
