Goed voor de geest – over geloof en psychologie
Voor u gelezen
Klinische godsdienstpsychologie. Het vakgebied van auteur Hanneke Schaap én een gebied dat ons allemaal raakt. “Het vak raakt ieder mens: we proberen allemaal een goed leven te leiden en gelukkig te zijn. Daarbij gaan we ook allemaal regelmatig onderuit en dan voelen we ons gestrest of erger. We vragen ons allemaal wel een keer af wie we zelf zijn, hoe we ons verhouden tot het leven, hoe het zit met God en geloof of hoe je in het leven staat. Godsdienstpsychologie is dus iets voor iedereen.”
De auteur wil op een laagdrempelige manier een kennismaking met haar vakgebied bieden. Ze hoopt een brede doelgroep aan te spreken. Studenten, hulpverleners, pastoraal werkers, docenten en iedereen die geïnteresseerd is in psychologie en zingeving.
De opbouw van ‘Goed voor de geest’ is overzichtelijk. Binnen de aangereikte thema’s komen steeds vijf uitgangspunten aan de orde. Het spits wordt afgebeten met vijf uitgangspunten voor een godsdienstpsychologische kijk op geloof, zingeving en gezondheid. Geloof is niet te reduceren tot psychische processen is de uitleg op de belangrijk eerste vraag: ‘wat is geloof?’. Maakt geloof depressief is een andere indringende vraag die aan bod komt. Naast de thema’s depressie en suïcidaliteit die ook aan de orde komen.
Hechting en geloofsvertrouwen
De theorie van religieuze coping – de manier waarin geloof een rol speelt in de manier waarop je omgaat met de dingen die je overkomen in het leven, en hoe je daaraan betekenis geeft – komt uitgebreid aan bod. Vijf psychologische functies van religieuze coping worden toegelicht met voorbeelden uit de praktijk. Geloof en hechting is een belangrijk thema in de godsdienstpsychologie. Hanneke Schaap schreef er eerder over in ‘Breekbaar verbonden, over hechtingsproblematiek en geloofsvertrouwen, KokBoekencentrum, 2023.
Vervolgens beschrijft de auteur vijf uitgangspunten waarop mentale gezondheid en religie, spiritualiteit en zingeving zich tot elkaar kunnen verhouden. Vijf belangrijke theorieën uit de godsdienstpsychologie en vijf problematieken bij onderzoek binnen de ggz komen vervolgens aan bod. Geloof en dwang zijn daar bijvoorbeeld een onderdeel van.
Een vijftal andere godsdienstpsychologische thema’s die de auteur interessant vindt om aan te reiken komen vervolgens aan bod. Tevens biedt de schrijfster zicht op vijf aandachtspunten voor behandeling en begeleiding.
Het getal vijf is niet voor niets gekozen. Het geeft dit boek structuur maar wijst ook op een lustrum. ‘Goed voor de geest’ verscheen ter gelegenheid van het tweede lustrum van het Kennisinstituut christelijke ggz (Kicg). Het instituut maakt onderdeel uit van Stichting Eleos, voor christelijke GGZ en De Hoop GGZ.
In diverse hoofdstukken komen naast de theorie ook (geanonimiseerde) voorbeelden uit de praktijk ter sprake.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 juli 2024
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's
