Kans is groot dat G-O meer asielzoekers moet opvangen
GOEREE-OVEFLAKKEE – De kans is groot dat Goeree-Overflakkee binnen afzienbare tijd een stuk meer asielzoekers zal moeten opvangen. De nieuwste raming gaat uit van 298 opvangplekken. Verder tast het college van B en W nog een beetje in het duister wat nu precies de gevolgen van de invoering van de Spreidingswet zijn voor de gemeente.
Dat blijkt uit de beantwoording van vragen van Jeffrey Verlegh (D66) over dit onderwerp. "De spreidingswet hanteert een capaciteitsraming. Eens in de twee jaar vóór 1 februari stelt het kabinet een raming (schatting) op voor het aantal benodigde opvangplekken voor 1 januari het jaar daaropvolgend." Die raming geldt dan weer voor de daaropvolgende twee jaar. Wat het volgens het college lastig maakt, is het feit dat deze raming tussentijds kan worden bijgesteld als er bijzondere omstandigheden zijn. Uit de inschatting van het Rijk volgt vervolgens het aantal asielzoekers dat iedere provincie moet opvangen. Die verdeelt op haar beurt weer de aantallen over de verschillende gemeenten. "Daarnaast kan de minister in de provinciale opvangopgave opnemen dat in een provincie een aanmeldcentrum (inclusief opvang) moet worden gerealiseerd", aldus het college.
Gaat de invoering van de Spreidingswet ervoor zorgen dat er op Goeree-Overflakkee meer asielzoekers moeten worden opgevangen? Dat antwoord lijkt dus 'ja'. In de regio Rotterdam-Rijnmond moet gezocht worden naar in totaal totaal 6.441 opvangplaatsen. Op basis van de meest recente raming zullen 298 opvangplaatsen gerealiseerd moeten worden op het eiland, waarvan 25 geschikt moeten zijn voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen. De vier regionale regieteams, die gevormd worden door de indeling van de veiligheidsregio's, moeten voor hun eigen regio een plan maken dat voldoet aan de taakstelling, aldus het college. "Daarbij kunnen gemeenten op vrijwillige basis onderling taakstellingen van statushouders of Oekraïners 'uitruilen'." Die optie zorgt meteen weer voor onduidelijkheid over het totale aantal te realiseren opvangplekken op Goeree-Overflakkee.
Of de 120 asielzoekers die nu al worden opgevangen op de Esmeralda in de haven van Stellendam ook meetellen in de nieuwe opgave, durft het college niet direct te zeggen. "De wet spreekt van duurzame opvangplekken." Onduidelijk is echter wat precies de interpretatie van het begrip duurzaam is. "Of bijvoorbeeld de opvang op een riviercruiseschip meetelt, wordt in het Regionale Regie Team bepleit door meerdere gemeenten die deze vorm van (nood)opvang bieden." Het college vreest echter voor een andere uitkomst: "Het COA is van mening dat deze vorm van opvang erg duur is en op de langere termijn niet duurzaam is."
Het college laat weten nog geen standpunt te hebben ingenomen over de eerste, vrijwillige fase in de wet, waarbij gemeenten recht hebben op een vrij te besteden specifieke uitkering van 1500 tot 5000 euro per beschikbaar gemaakte opvangplek. Het college staat niet onwelwillend tegenover het idee om de huidige opvang uit te breiden met kleinschalige locaties verdeeld over het eiland. "Tot nu toe waren er weinig mogelijkheden voor kleinere opvang. Wel is het COA momenteel bezig met pilots voor kleinschalige opvangvoorzieningen, dat is tot 150 mensen. Wij gaan graag in gesprek om de best passende invulling met elkaar af te stemmen."
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 februari 2024
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 februari 2024
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's