Kledingregels
Onlangs las ik een tweet van een columnist over kledingregels op islamitische scholen. Zoals wellicht bekend zijn hoofddoeken in sommige delen van de islam een bekend verschijnsel. Ook hebben dames vaak andere kleding aan dan mannen. Het is een verschijnsel dat we ook in onze eigen achterban wel kennen. Sommige scholen hebben regels voor kleding van mannen en vrouwen. We kunnen daarbij denken aan de rok of jurk voor dames en de broek voor mannen. Hoe moeten we daarover oordelen?
Laat me beginnen met de gedachte dat velen kledingregels, vooral om godsdienstige redenen, maar dwaas vinden. Sommigen breken er ook de staf over dat dit op islamitische scholen kan. Ook in het parlement zijn er partijen die het hier niet mee eens zijn. Ook rond ritueel slachten werd in het verleden wel een discussie gevoerd en lagen er voorstellen om dat aan banden te leggen. Het kan dus zomaar gebeuren dat de politiek een einde maakt aan regels die scholen kunnen opleggen rond kleding. Vooral godsdienstige argumenten worden door velen niet meer als houdbaar gezien. De komende tijd zal er dus best het een en ander op onze scholen afkomen. Het religieuze onderwijs wordt door de meerderheid in de Tweede Kamer niet meer als wezenlijk voor onze samenleving gezien. De verzuiling is voorbij en de christelijke partijen, die hun oorsprong hadden in de zogenoemde schoolstrijd, zijn tot een minimum gereduceerd. De toekomst zal leren hoe dit verder gaat uitpakken voor onze eigen scholen.
Maar terug naar de voorschriften rond kleding. Ook onze scholen hebben daarover regels. Op de scholen van mijn kinderen was de rok of jurk voor meisjes en vrouwen de regel. Ik ga nu maar voorbij aan de discussie die ooit is gevoerd over de legging, maar we kunnen wel zeggen dat er op dit punt ook dingen veranderen. Vooral onder druk van de seculiere samenleving raken belangrijke gedachten uit beeld. Overigens gaat het daarbij natuurlijk om zaken die wel tijd- en plaatsbepaald zijn. In Schotland dragen ook mannen in sommige omstandigheden wel rokken. En er zijn ook situaties denkbaar waarbij vrouwen broeken dragen, denk aan de overall voor een boerin die de koeien gaat melken. Dingen moeten dus altijd in hun verband worden gezien. Dat geldt ook voor de kleren die we dragen. Daarbij denk ik dat het goed is om verschil te maken tussen kleding voor mannen en vrouwen. Daarmee onderstrepen we een gegeven van de orde in de schepping. God schiep mannen en vrouwen, naar hun aard. Het is denk ik goed om dat in kleding gestalte te geven. Trouwens ook in andere zaken doen we er goed aan om verschil te maken tussen mannen en vrouwen. Mannen en vrouwen zijn gelijkwaardig, maar niet gelijk. Reeds de bouw van het lichaam geeft dit aan.
Maar toch is er wel iets anders aan de hand. Kleren hebben we ook om onze schaamte te bedekken. De Heere heeft na de zondeval de mensen kleren gegeven. Adam en zijn vrouw hebben van de Heere kleren gekregen om hun schaamte te bedekken. En juist op dat punt gaan er soms dingen grondig mis. Er is helaas kleding die meer en meer schaamte onthult. Soms valt het zelfs in de wereld op dat sommige dames er wel erg uitdagend bijlopen. Ik ga dat niet verder uitschrijven, maar elke goede verstaander heeft maar een half woord nodig. Het zou denk ik heel goed zijn om daar nog eens dieper over na te denken. De belangrijkste vraag is uiteindelijk niet het verschil tussen een broek of een rok, maar tussen zedig of onzedig. Het zou denk ik goed zijn als daar misschien, met het zomerseizoen in het vooruitzicht, eens wat dieper over na zou worden gedacht. We dragen onze kleren niet voor niets.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 februari 2024
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 februari 2024
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's