Vissersactiegroep EMK hekelt overheidsbeleid
Garnalenvloot geplaagd door onzekerheid
REGIO – Met het versturen van een persbericht op maandag 14 augustus, hoopt vissersactiegroep Eendracht maakt Kracht (EMK) dat de landelijke media in de gaten hebben op welk een volgens de EMK “krankzinnige manier de Nederlandse kottervloot de das om wordt gedaan”. Niet alleen de boomkorkotters, maar ook de vloot garnalenkotters lijkt nu aan de beurt te zijn, zo stelt de actiegroep.
"Met nog eens 30.000 windmolens op komst is het onvermijdelijk dat de Noordzee verandert in een enorme bouwput", aldus de EMK. "En daarin is geen ruimte voor de visserij. Daar komt bij dat ngo’s pleiten voor nog meer gesloten ‘natuurgebieden’, ter compensatie van de vele windmolens, waarvan ook de milieuclubs weten dat zij het zeemilieu een enorme optater zullen geven."
Voor de resterende kottervloot betekent dat nog meer verlies van visgronden. Ook de garnalenvloot gaat het volgens EMK heel lastig krijgen. "Niet zozeer de windmolens, maar wel de absurde stikstofregels gaan de garnalenvissers parten spelen. De overheid kan geen enkele zekerheid bieden, zelfs niet wanneer een stikstoffilter aan boord geplaatst is." De aanhang van de vissersactiegroep EMK heeft dan ook geen goed woord over voor het visserijbeleid.
Significante impact
Het plaatsen van windmolens op zee stinkt overigens aan alle kanten, aldus de EMK. "Waar voorafgaand en na voltooiing van infrastructurele ingrepen in zee normaliter een Milieu Effect Rapportage (MER) verplicht is, daar vond de EU het niet noodzakelijk om dat te doen bij de uitrol van duizenden windmolens." Inmiddels hebben verschillende instituten onderzoek gepleegd en duiden de eerste resultaten op een significante impact op het mariene milieu. "Ook vissers zien dat er opvallende veranderingen onder het wateroppervlak, vooral op de zeebodem, plaatsvinden. Vissers menen dat de gigantische kabels, die nodig zijn om de opgewekte elektriciteit naar de wal te transporteren, bodemvissen zoals platvis in verwarring brengen", aldus de vissersactiegroep. Eerder bleek al dat Noordzeekrabben en kreeften vreemd gedrag vertonen nabij elektrische kabels.
Rampscenario
Als gevolg van elektromagnetische straling kunnen bodemvissen hun positie en koers niet meer bepalen, net als bij vogels en insecten. Hoe meer straling, hoe meer verstoring. "De afgelopen jaren heeft tong zich gedurende de paaiperiode in de kustzone bijna niet laten zien en dit jaar al helemaal niet", aldus de EMK. "Er viel en valt nauwelijks tong te vangen. Niet door kustvissers met een boomkor en niet door staandwantvissers. Vermoedelijk durft tong tijdens de migratie de kabels niet te passeren, waardoor het paaiproces van deze platvis mogelijk verstoord wordt. Dat belooft dus niet veel goeds voor de instandhouding van de populatie." Vissersactiegroep EMK meent dat wanneer andere platvissoorten hetzelfde ervaren, de windmolens een rampscenario in petto hebben, dat eigenlijk al is aangevangen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 augustus 2023
Eilanden-Nieuws | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 augustus 2023
Eilanden-Nieuws | 20 Pagina's