De Bunkerroute: een bezoek waard
Ouddorp
Als we stilstaan bij ’75 jaar bevrijding’ is het volgens de redactie van deze krant goed om aandacht te schenken aan ‘tastbare’ herinneringen aan de Duitse bezetting tijdens de oorlogsjaren. Deze herinneringen zijn er nog wel op het eiland en als deze verloren zijn gegaan dan heeft een aantal vrijwilligers er voor gezorgd dat er tal van herdenkingen zijn geweest bij verschillende graven van slachtoffers en oorlogsmonumenten. Een groot aantal herdenkingspanelen zorgt er ook voor dat de herinneringen levend blijven. Forse tastbare ‘monumenten’ kan men vinden in de duinen op De Punt van Ouddorp: De bunkers. Voor dit artikel liep ik de ‘Bunkerroute’.
De Bunkerroute werd ruim acht jaar geleden aangelegd. In deze krant is er al regelmatig over geschreven maar het was er bij schrijver dezes nog niet van gekomen om eens een bezoek te brengen aan deze bunkerroute. Redelijk vroeg in de ochtend op een ‘gewone’ werkdag in de ‘coronatijd’ liep ik deze route in het duingebied van De Punt en dat was geen straf. Juist in de stilte van deze dag kwam de combinatie van grauwe oorlogsgetuigen en de mooie natuur goed tot uitingen. Vrijwilligers van Wo2Go hebben er enorm veel energie en uren ingestoken om de bunkers zichtbaar en deels toegankelijk voor het publiek te maken. De route langs een vijftiental bunkers is goed aangegeven en bij iedere bunker van het complex wordt via een informatiebord een uitvoerige beschrijving gegeven van de functie die bunkers meer dan 75 jaar geleden hebben bekleed. Op de borden wordt ook informatie over de flora en fauna over de omgeving gegeven.
De bunkers van het complex op De Punt maakten deel uit van de ongeveer 300 bunkers die op Goeree zijn gebouwd. Deze bunkers maakten op hun beurt weer deel uit van de Atlantikwall. De verdedigingslinie van Duitsers die liep van Noorwegen tot aan de Frans- Spaanse grens.
Het is indrukwekkend als je het aantal bunkers van 300 bunkers op heit eiland op je in laat werken en daarbij realiseert dat deze verdedigingswerken in een hooguit drie jaar zijn gebouwd.
Verder vraagt het ook wat van het voorstellingsvermogen van de bezoeker om de belangrijkheid van het complex in de oorlog te begrijpen. Tegenwoordig liggen de bunkers landinwaarts en is er geen zicht op de zee. Tot aan de zeventiger jaren van de vorige eeuw vormde het gebied het meest westelijk deel van het eiland en daarom was De Punt een strategische plaats in de oorlog: Naast de Noordzeekust bij Goeree Kon vanaf De Punt ook de toegang tot de Grevelingen worden gecontroleerd.
Op het complex zijn verschillende soorten bunkers te vinden: kleine observatiebunkers, maar ook grotere bunkers van observatiepunten tot verblijven voor de soldaten, van een zoeklichtgarage tot munitievoorraadbunkers en er is zelfs een toiletgebouw. De bunkers in het complex zijn deels toegankelijk. Sommige delen zijn afgesloten zodat op die plaatsen vleermuizen een rustige plaats hebben om de dag door te brengen.
Wie geïnteresseerd is kan gemakkelijk een aantal uren tussen de bunkers doorbrengen. Het complex is altijd te bezichtigen tussen zonsopgang en zonsondergang en vrij toegankelijk. Wie mee wil doen aan een excursie kan terecht bij Wo2Go. Deze organisatie organiseert regelmatig excursies en soms ook een excursie met terreinwagens voor mensen die slecht ter been zijn of aan een rolstoel zijn geboden.
De start van de Bunkerroute is te vinden aan De Punt in Ouddorp ter hoogte van het fietspad richting Punt West.
Meer informatie is te vinden op https://wo2go.nl/bunkerroute/
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 29 april 2020
Eilanden-Nieuws | 60 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 29 april 2020
Eilanden-Nieuws | 60 Pagina's