Detailhandelsvisie gereed voor oordeel gemeenteraad
GOEREE-OVERFLAKKEE De Detailhandelsvisie Goeree- Overflakkee is bijna klaar om gepresenteerd te worden aan de gemeenteraad. In januari of februari 2016 zal de raad een beslissing nemen over deze visie. Kort geleden werd de visie gepresenteerd en konden belanghebbenden nog input leveren.
De Detailhandelsvisie Goeree-Overflakkee wordt in nauwe samenwerking tussen de gemeente en ondernemersplatform FOGO samengesteld. Een aantal bijeenkomsten waarin betrokkenen hun bijdrage konden leveren zijn al gepasseerd. Zo werd in september een interactieve bijeenkomst in Het Rondeel gehouden die druk bezocht werd en waar ondernemers en andere betrokkenen ruimschoots van de gelegenheid gebruik maakten om input voor de visie te leveren.
In de Rabobankzaal van Het Diekhuus werd de laatste bijeenkomst gehouden waarin delen van de visie werden gepresenteerd. Van de ondernemers werd om een laatste beoordeling gevraagd. In tegenstelling tot de vergadering die in september werd gehouden was er deze keer maar matige belangstelling. Twee handenvol betrokkenen hadden de moeite genomen om de presentatie van de visie bij te wonen.
Stefan van Aarle, adviseur retail & centrummanagement van adviesbureau BRO, lichtte de nieuwe visie toe. Dit, nadat de wethouder Frans Tollenaar de aanwezigheid verwelkomde met de onderstreping van het belang van de Detailhandelsvisie. Hij legde uit dat de visie gebruikt zal worden door de gemeente voor een ‘toekomstbestendig beleid’. De visie zal als basis gaan dienen bij bijvoorbeeld RO-vraagstukken als het gaat om de vestiging van bedrijven of het (her)inrichten van winkelgebieden. Volgens Tollenaar moet de visie uiteindelijk leiden tot versterking van de detailhandel. Ook Van Aarle gaf aan dat de detailhandelsvisie ‘noodzaak’ is. Retail wordt hierdoor weer op de agenda gezet. Men heeft er dan ook naar gestreefd om een stuk te schrijven dat ‘juridisch houdbaar is’, als het gaat over de vestigingen van ondernemingen en bij vergunningverlening en bestemmingsplan wijzigingen.
Stefan van Aarle beschreef in het kort de huidige situatie in de (landelijke) detailhandel waar, zoals bekend, in de afgelopen jaren grote veranderingen hebben plaatsgevonden. De beweeglijkheid van de klanten en de opkomst van webshops. Veranderende bezoekmomenten en een beweging waarbij de klant zich weer gast moet gaan voelen.
In de detailhandelsvisie worden uitgangspunten en verschillende zaken verwoord. Voor wat betreft de perifere detailhandel blijft de Zuidelijke Randweg in Middelharnis de enige concentratie waarbij wel beperkingen worden aangebracht: de woonbranche incl. keukens, badkamers en woninginrichting; platen en dier, inclusief tuincentra en bouwmarkten en doe-het-zelf.
Tijdens de bijeenkomst liet wethouder Tollenaar weten dat bestaande bedrijven niet gedwongen worden om naar de Zuidelijke Randweg te verhuizen.
Voor de kleinere dorpskernen binnen de gemeente geldt onder meer dat er vanuit moet worden gegaan dat het winkelaanbod gericht is op het primair levensonderhoud voor inwoners uit de directe omgeving.
Voor de bijzondere vormen van detailhandel zijn in de visie verschillende aandachtspunten aangebracht, zoals het toestaan van boerderijver-koop, wel aan een maximumwinkeloppervlak gebonden. Ook dient detailhandel bij recreatiebedrijven te worden toegestaan.
Webwinkels worden enkel toegestaan in winkelgebieden, evenals afhaalpunten dichtbij deze gebieden. Verkoop via de groothandel aan consument mag niet worden toegestaan. De visie op het centrum van Middelharnis vormt een belangrijk onderdeel van het rapport. De opstellers gaan er vanuit dat Middelharnis het ‘hoofdwinkelcentrum’ van het eiland dient te zijn. Het centrum zou ‘Compleet voor de eigen inwoner, veelzijdig en gastvrij voor de recreant’ dienen te zijn en de basis zal worden gevormd door supermarkten en speciaalzaken. Daarbij zal er voldoende keuze in het assortiment dienen te zijn. Verder worden er verschillende aanbevelingen gedaan om het winkelcentrum aantrekkelijker te maken, zoals verhuizing van de weekmarkt van Sommelsdijk naar Middelharnis en het weghalen van ‘open’ gaten tussen de winkels en winkelgebieden. Ook dient er gestreefd te worden naar een koppeling tussen de haven en het winkelcentrum.
Voor Ouddorp en Oude-Tonge, de kleinere ‘bovenlokale centra’ zijn de kernwoorden comfort, gemak, dichtbij en functioneel. Er moet gestreefd worden naar een zo compleet mogelijk aanbod aan speciaalzaken voor de dagelijkse boodschappen en dienstverlening. Geadviseerd wordt om in deze kernen op panden de bestemming detailhandel te laten vervallen als het pand langer dan drie jaar niet meer commercieel gebruikt wordt.
Het is de verwachting dat de gemeenteraad in januari of februari 2016 de detailhandelsvisie in behandeling neemt.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 december 2015
Eilanden-Nieuws | 44 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 december 2015
Eilanden-Nieuws | 44 Pagina's