Met raad en daad
Deze vraag en antwoordrubriek staat geheel ten dienste van de lezer die er kostenloos gebruik van kan maken. Uw vragen op velerlei gebied kunt u sturen aan: Redactie EilandenNieuws, Postbus 8, 3240 AA Middelharnis, met in de linkerbovenhoek 'Vragenrubriek' vermeld. De vragen worden door deskundigen beantwoord en zullen binnen enkele weken na de inzending compleet met antwoord in deze rubriek worden gepubliceerd.
0P6R0EIENDS STENSN
Al.\ ik in 'n tuintje omspit, lijkt het wel eens of er alsmaar stenen in groeien. Hoe komt het dut die steeds naar boven komen ?
Antwoord: Er zijn streken waar men werkelijk geloofde dat sommige stenen in de grond groeien, dus groter worden en dan als planten boven de grond komen. Dat komt doordat er door glooiing en door de bewerking altijd enige erosie optreedt, vooral op tuingrond en bouwland. Zand, klei, loss en humus waaien of spoelen weg en de zwaardere stenen blijven liggen. Op de duur komen ze gedeeltelijk bloot en dus 'naar boven". Daarentegen zal een zware zwerfkei in stabiele, niet beroerde zandgrond er over duizend jaar nog precies zo liggen zoals hij nu ligt. Het inklinken van veen is niet van invloed, omdat een steen in zachte grond sneller daalt dan de omringende aarde. Bij tuingrond is van invloed dat er zo vaak gespit wordt. Dan wordt een hele kluit gekeerd. U ziet dan wel de stukjes die zich in het snijvlak bevinden, maar (nog) niet wat er binnen in die klomp aarde verborgen is. Dat komt u dan 't volgend jaar weer tegen. Ook kunnen er stukjes ruwe baksteen zijn aangekoekt met teeltaarde. U ziet ze dan niet, totdat u er met de schop op stoot, of wanneer ze schoongewassen zijn door de regen.
STA PAL
Ik heb veel staand werk gekregen, 's Avonds ben ik soms doodop en andere dagen weer niet. Wat is de juiste slahouding?
Antwoord: Onze voet heeft twee belangrijke steunpunten, namelijk de hiel en de bal. U staat het stevigste als u uw lichaamsgewicht over beide verdeelt. Dat geeft ook de minste spanning. Het schoeisel moet goed passen en moet ook zijwaartse steun geven. Als u minder moe was op dagen dat u uw klompen droeg, moet u die vaker dragen. Een ongewelfde voet moet daarentegen geholpen worden met steunzolen om de juiste stand te verkrijgen. Een normale voet kan gaan doorzakken door al te veel staan. Lopen is dan beter dan te lang stilstaan en een veerkrachtige ondergrond is gezonder dan steen of beton. Een paar plankjes op enkele latten kan een goede steun zijn. Ais het staan niet went, moet u af en toe uw voeten laten nazien.
KAUWGOM-GENOT
Hoe krijg ik andermans kauwgomresten van mijn stenen stoep?
Antwoord: De daarvoor gebruikte rubber lost redelijk goed op in aceton en u kunt dus met een klein flesje en een penseel heel wat van die kleefrommel weghalen. Maar pas op: aceton is niet alleen prijzig, het is ook brandbaar én u mag er niet teveel van opsnuiven! Laat dus eerst wat kokend heet water op die viezigheid druppen, zodat het zacht wordt. Dan kunt u het meeste wel met een plamuurmes of schraper wegkrabben. Dan hoeft u alleen nog maar de restjes met aceton weg te penselen.
MANDfLESSENTUIN
In een restaurant zag ik enkele mandflessen vol mooie planten. Ik wil dat ook proberen, maar welke planten zijn daarvoor geschikt?
Antwoord: U kunt het beste langzaam groeiende planten nemen, omdat er anders gauw een groene warboel ontstaat. Strooi eerst wat mosdelen op de bodem en daarop zwarte
teeltaarde. Met behulp van een paar dunne latjes die door de flessenhals heen kunnen, steekt u bijv. cactussen of wilgentakjes, of klimop dan wel andere bladplanten met fijne blaadjes in. Met een dikkere stok die een plat uiteinde heeft, drukt u de grond aan. De fles moet goed in 't licht staan, maar niet in de felle zon, want het glas kan als brandglas werken. Bij grote warmte kan het aan één zijde beslaan. Na 1 1/2 ä 2 jaar moet u alles eruit halen. Ook dat is lastig knutselwerk en daarom moet u opletten, dat er geen dikke stengels of knollen ontstaan die niet meer door de hals van de mandfles heen kunnen!
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 27 oktober 2006
Eilanden-Nieuws | 14 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 27 oktober 2006
Eilanden-Nieuws | 14 Pagina's