‘God is wel bereikbaar, maar staat niet tot onze beschikking’
Dit boek is vrucht van een leven lang met de Bijbel bezig zijn. Talstra is vele jaren hoogleraar Oude Testament geweest aan de Vrije Universiteit en was een van de pioniers in het gebruik van de computer bij het Bijbelonderzoek. In dit boek verwerkt hij eerdere wetenschappelijke publicaties voor een breder publiek.
Talstra voert een pleidooi voor een nauwkeurige lezing van de teksten over God, vooral teksten waarin God over zichzelf spreekt. Talstra verzet zich tegen een theologie die op voorhand al weet hoe God is en daar de uitleg van de teksten op aanpast. Anderzijds wil hij lastige teksten ook niet als achterhaald beschouwen, maar ze in al hun diversiteit en weerbarstigheid laten staan. Dat levert het beeld op van mensen die met God worstelen, maar ook van God die worstelt met Zijn volk. Volgens Talstra is God bezig met overleven én is Hij sterk genoeg om dat vol te houden; daarbij verandert God zelf ook.
Het pleidooi van Talstra om de Bijbeltekst nauwkeurig te lezen en lastige vragen over God niet uit de weg te gaan verdient waardering. Het lijkt me wel een vraag of dat bij eerdere exegeten (zoals Peels) en systematisch theologen (zoals Miskotte) niet al meer gebeurd is dan Talstra doet voorkomen. De verschillende diepteboringen leveren mooie inzichten op, zoals dat God wel bereikbaar is, maar niet tot onze beschikking staat. Of over ‘theologie niet als samenvatting van, maar als dagelijkse omgang met de Schriften’.
Talstra legt veel accent op de teksten die schuren met het gangbare beeld van God. Maar een ‘biografie’ veronderstelt toch ook een groter geheel. Welk beeld van God komt er nu uiteindelijk naar voren uit het Oude Testament als geheel? Een schets daarvan ontbreekt helaas. Daarin zouden ook elementen als Gods genade, trouw en onvergelijkbare macht een plaats moeten krijgen. God reageert werkelijk op wat mensen doen, maar Hij regeert ook boven alle gewoel op aarde. Nu valt de nadruk steeds op het onverwachte en weerbarstige, maar de Schrift spreekt ook over de raad van God. De heilsgeschiedenis zou naar mijn overtuiging meer plaats verdienen.
Talstra’s boek biedt stof tot nadenken en verder luisteren naar wat de Schriften in hun diversiteit én eenheid getuigen over de levende God.
Eep Talstra, De bijbel als biografie van God en mensen. Geschiedenis en hergebruik van teksten Uitgeverij Amsterdam University Press | 291 pagina’s | € 29,99
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 september 2024
De Wekker | 20 Pagina's
