‘Trek het geloof van de medemens nooit in twijfel’
In dit boek worden de zestien meest voorkomende psychische problemen of stoornissen beschreven door ruim twintig scribenten.
In dit boek worden de zestien meest voorkomende psychische problemen of stoornissen beschreven: autisme, ADHD, angststoornissen, dwangstoornissen, depressie en bipolaire stoornissen, suïcidaliteit, schizofrene en psychotische stoornissen, trauma en dissociatie, persoonlijkheidsstoornissen, verslaving, eetstoornissen, seksuele problemen, burn-out, partnerrelatieproblematiek en dementie. Dit gebeurt door ruim twintig scribenten, onder eindredactie van Hanneke Schaap-Jonker. Veel van de schrijvers hebben een directe relatie met het Kennisinstituut Christelijke ggz, dat een onderdeel is van Eleos en De Hoop ggz.
Bij ieder van de stoornissen wordt in een apart hoofdstuk stilgestaan bij vragen als: wat houdt de stoornis in, hoe hangt de stoornis samen met geloof en geloofsbeleving, hoe werkt de stoornis door in het pastorale contact en wat zijn de zaken die een pastor wel en niet moet doen? Door de gekozen opzet en de veelheid aan stoornissen die besproken worden is de aangereikte informatie goed voor een eerste oriëntatie. Zo’n oriëntatie kan nuttig en nodig zijn als een pastor of pastoraal bezoeker voor het eerst met psychische problemen in het pastoraat geconfronteerd wordt. Voor wie zich er daarna verder in wil verdiepen bieden de korte hoofdstukken (minder dan tien pagina’s) wellicht te summiere informatie, maar dat wordt goedgemaakt door een uitgebreide lijst met literatuur voor verdieping.
Het boek geeft zinvolle tips hoe stoornissen herkend kunnen worden en ook welke benaderingen wel werken en welke een verkeerde uitwerking kunnen hebben. Zo wordt in meerdere hoofdstukken aangeraden om nooit het geloof van de medemens in twijfel te trekken, bijvoorbeeld door geloof en psychische stoornis tegen elkaar uit te spelen. Suggesties dat het psychische probleem wel zal verdwijnen als de medemens intenser bidt of de zonden belijdt worden blijkbaar toch nog te veel gedaan. Bij sommige van de problemen zal het voor de pastor eenvoudiger zijn om de juiste positie te kiezen, zoals bij dementie, terwijl dat bij andere stoornissen vele malen lastiger kan zijn. Bewustzijn van de eigen positie als pastor en de beperkingen daarvan is juist dan nodig. Voor iedereen die hier bewuster mee om wil kunnen gaan is dit boek een eerste goede gids. Dat geldt voor de pastors, maar ook voor hen die in hun directe omgeving met psychische problemen of stoornissen te maken krijgen en van de pastor of de dominee wonderen verwachten.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 april 2022
De Wekker | 28 Pagina's
