Verborgen en openbare zonden
Wat verstaan we nu onder verborgen en openbare zonden en op welke wijze wordt er schuld beleden?
Heimelijke zonden en berouw
In een tijd dat ‘zonden geen zonden meer zijn’ en zoveel mensen proberen hun zonden met zand te bedekken, is het goed om eerst de ernst van élke zonde te benadrukken. En met onze Heidelbergse Catechismus belijden we met huiver: ‘Hij vertoornt Zich schrikkelijk beide over de aangeboren en werkelijke zonden, en wil die door een rechtvaardig oordeel tijdelijk en eeuwiglijk straffen; gelijk Hij gesproken heeft: Vervloekt is een iegelijk die niet blijft in al hetgeen geschreven is in het boek der wet, om dat te doen’ (Zondag 4, antwoord 10b). Als daar wat indrukken van zijn, gewerkt door Gods Geest, dan verstaan we dat alle zonden, verborgen en openbaar, beleden moeten worden voor Gods aangezicht. Want ze worden allereerst tegenover Zijn heilige Majesteit bedreven. En alléén Hij kan vergeving schenken.
Onze Dordtse Kerkorde (DKO) maakt onderscheid tussen verborgen en openbare zonden. Zo’n verborgen of heimelijke zonde is niet bekend bij veel mensen. Artikel 72 van onze DKO zegt dan: ‘Wanneer iemand zondigt tegen de zuiverheid van de leer of de vroomheid van de levenswandel en dit een verborgen zonde is die geen openbare ergernis gegeven heeft, dan wordt de regel onderhouden die Christus voorschrijft in Mattheüs 18’.
De Zaligmaker heeft gesproken (vers 15): ‘Maar indien uw broeder tegen u gezondigd heeft, ga heen en bestraf hem tussen u en hem alleen; indien hij u hoort, zo hebt gij uw broeder gewonnen’. Kanttekening 15 legt uit: ‘Dat is, u enigen aanstoot geeft, hetzij dat hij uzelven verongelijkt, of anderszins tegen God of den naaste misdoet met uw kennis, zonder dat zulks openbaar is. Want openbare zonden moeten openbaarlijk bestraft worden, 1 Tim. 5:20’. Als de ‘heimelijke zondaar’ berouw uitspreekt, is daarmee de zaak voor degene die bestrafte, afgedaan. Het heldere boekje “… en met orde, handreiking bij Dordtse Kerkorde, appél en tucht”, schrijft als toelichting: ‘Het is ook mogelijk dat de verborgen zonden alleen tegenover de predikant beleden worden’.
Openbare zonden en verzoening
Openbare zonden komen door hun karakter openbaar. Het bekend zijn blijft niet beperkt tot één lid of enkele leden van de gemeente. Deze zonden geven binnen de gemeente (en soms ook daarbuiten) openbare ergernis. Het is de taak van de kerkenraad om dan op te treden tegen vermanenswaardige zonden. Natuurlijk op een eerlijke en onafhankelijke wijze en naar de aanwijzingen die de Kerkorde ook hiervoor geeft.
Opmerkelijk is het opschrift boven artikel 75 van onze DKO: ‘Openbare verzoening bij ernstige zonden’. En duidelijk is de wijze van schuld belijden afgesproken in dit artikel: ‘Van al dergelijke zonden, die vanwege hun aard openbaar zijn of door verachting van de kerkelijke vermaningen openbaar geworden zijn, moet de verzoening - wanneer men betrouwbare tekenen van boetvaardigheid ziet - in het openbaar plaatsvinden. Dit gebeurt op zodanige wijze als tot de meeste stichting van de gemeente dient, zulks naar het oordeel van de kerkenraad’.
Wat dat laatste betreft, het is vaak de gewoonte dat deze schuldbelijdenis plaatsvindt voor de kerkenraad met de mededeling achteraf aan de gemeente en de oproep om te bidden voor de betrokkene(n). Er is ook ruimte om de openbare schuldbelijdenis te laten geschieden tijdens de openbare eredienst. De hierboven genoemde tekst (1 Tim. 5:20) luidt: ‘Bestraf die zondigen, in tegenwoordigheid van allen, opdat ook de anderen vrees mogen hebben’.
Lezer(es), wie zonder zonde is, werpe de eerste steen.
Heb jij/hebt u ook een vraag?
Mogelijke vragen over onderwerpen binnen de doelstelling van De Saambinder kun jij/kunt u mailen naar ds. B. Labee of hem per post toezenden (zie colofon). Er volgt -zo mogelijk- altijd een reactie. Echter alleen als de redactie het waardevol acht voor de lezers, volgt een antwoord op jouw/uw vraag in een nummer van De Saambinder. Graag wel wat geduld. Er liggen nog tientallen vragen op een reactie te wachten.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 september 2024
De Saambinder | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 september 2024
De Saambinder | 20 Pagina's