Rafelrand
Aan onze gemeenten groeit een steeds grotere rafelrand. In 2022 verlieten 2621 mensen onze gemeenten, in 2023 2603. Uitermate verdrietige getallen, want Christus roept Zijn knechten tot vissers der mensen en niet om de mensen te laten gaan.
Vorig jaar werd in reactie op deze cijfers niet erg positief gereageerd op Cvandaag. Een gunstige uitzondering was het commentaar van ds. Marten Visser, missionair directeur van Global Rize. Hij nam het voor onze gemeenten op en zag juist veel positiefs.
Met een blik op de verliescijfers in zijn eigen kerk (PKN) stelde hij de eerlijke vraag: ‘wat gaat dáár goed wat wij fout doen?’ Ik laat u meelezen met zijn commentaar, maar wil tegelijk de hand in eigen boezem steken.
Drie dingen
Volgens Visser kun je van de Gereformeerde Gemeenten drie dingen leren. Ik vat ze samen met drie B’s, om gemakkelijk te onthouden.
1) ‘Beschutting’. Gezinnen bieden een veilige beschutting tegen de invloeden van de wereld.
2) ‘Bijbel’. Er worden geen vraagtekens gezet bij het Goddelijk gezag van de Bijbel.
3) ‘Bekering’. Hel en hemel zijn een diepgevoelde werkelijkheid. Het gaat in die kerken ergens om. Bekering is noodzaak en niet vanzelfsprekend. Behartigenswaardige woorden. Wij mogen onszelf wel afvragen of wij dit Bijbelse pand nog bewaren.
Buitenste cirkel
‘Zie, dat volk zal alleen wonen’ (Num. 23:9). Vreemdelingschap is een Bijbelse opdracht. Als deze beschutting in onze gezinnen wegvalt, staan wij open voor de invloeden van de ons omringende wereld. Die beïnvloeding komt op onze gezinnen af in twee cirkels, een buitenste cirkel van de grote heidense wereld en een binnenste cirkel van andere geloofsopvattingen. Mevr. J. Meurs-Lambregts heeft al in 2006 in kaart gebracht wat er in gezinnen precies gebeurt als de beschutting wegvalt. In een onderzoek heeft zij ruim 1000 catechisanten uit onze gemeenten bevraagd. De uitkomsten spreken voor zich. ‘Is er thuis gesprek over de preek?’ Slechts bij 19%. ‘Spreekt vader regelmatig over de Heere en Zijn dienst?’ Slechts 8%. ‘Hoe vaak lees je zelf de Bijbel?’ Bijna nooit, 32%.
Conclusie van Meurs: Een kwart van onze jonge mensen is in crisis. Willen wij het pand bewaren, dan hebben onze gezinnen vandaag meer dan ooit beschutting nodig in leer en leven. Hoe? In zondagsheiliging, huisvroomheid, psalmen zingen en spreken over de preek.
Binnenste cirkel
De druk van de binnenste cirkel, van andere geloofsopvattingen, is nog vele malen ingewikkelder. De binnenste cirkel zit veel dichter op onze huid en raakt de Schriftuurlijk-bevindelijke prediking. Meestal gaat het over een versimpeling van de Bijbelse boodschap als zou bekering en geloof deels een mensenwerk zijn. Men hoort erover op jongerenavonden, op internetdiscussies, in school en vriendenkring. De oude Bijbelse overtuigingen over bekering en geloof als een gave Gods beginnen te schuiven. Op deze manier wordt het getal van 2600 kerkverlaters, verdrietig genoeg, vele malen groter.
Volharden
Gelukkig zien we ook de andere kant. (Jonge) mensen die het toebetrouwde pand begeren te bewaren. ‘O Timotheüs, bewaar het pand u toebetrouwd’ (1 Tim. 6:20). Zij voeren een stille strijd. Ouders die de zondag heiligen en met hun kinderen over de preek spreken en psalmen zingen. Catechisanten die trouw opkomen en met betrokkenheid luisteren. Zij hebben onze steun hard nodig, juist nu de instellingen van de zuil poreus worden.
Waarom ontstond de kleine bevindelijke zuil naast de grote zuil van Abraham Kuyper? Vooral om één reden! In de grote zuil hoorde je niets over de noodzaak van bekering. Op veel CNS-scholen waren de kinderen vanzelfsprekend schaapjes van de goede Herder.
Ds. G.H. Kersten vertolkte het gevoelen van veel ouders in een herdenkingsrede in 1932: ‘Zorg en kommer greep ons aan voor ons opkomend geslacht. Zouden we die oude, beproefde leer onze kinderen laten beroven?’
Laten wij vandaag met diezelfde ‘zorg en kommer’ vervuld zijn. Wilhelmus à Brakel schreef: ‘Men moet van zijn huis een kleine kerk maken. Kinderen zullen de Heere leren vrezen, en zo tot zaligheid komen’.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 juni 2024
De Saambinder | 24 Pagina's
