Acht kenmerken van het Geesteswerk
Kan een mens ook weten of hij wedergeboren is of niet? Dat is nog een vraag die Ryle stelt in zijn boekje ”De weg tot het heil”. We pakken op bladzijde 50 de draad van het lezen weer op.
Opnieuw beklemtoont Ryle dat niet alle kinderen van God hetzelfde gevoelen, ook dat de kenmerken die zij vertonen niet bij allen altijd even duidelijk zijn. Maar dat het genadewerk in hun hart gradaties kent, staat voor hem vast: ‘Eerst het kruid, daarna de aar, daarna het volle koren in de aar. Het is als met zuurdesem: de hele deegklomp wordt niet ineens doorzuurd. Het is als wanneer er een kindje ter wereld komt: eerst gevoelt het, dan beweegt en huilt het; het ziet en hoort en weet en denkt en heeft lief’. Al die dingen komen geleidelijk, maar niemand wacht op al die dingen voordat hij zeggen durft dat dat kind een levend mens is. Wat ook waar is: ‘Als er geen vrucht is van de Geest, is er ook geen werk van de Geest’.
De kenmerken
Welke kenmerken van het nieuwe leven ziet Ryle? Zo iemand doet in elk geval de zonde niet meer. ‘Een iegelijk die uit God geboren is, die doet de zonde niet’. Nee, Gods kind is nooit volmaakt, maar zo iemand zal niet meer gemakkelijk over de zonde spreken: ik deed een beetje verkeerd, een beetje ontucht, een beetje liegen en bedriegen. Zo nooit meer! Want iedere zonde is afschuwelijk voor God.
Als tweede kenmerk noemt Ryle ‘het geloof in Christus’. ‘Een iegelijk die gelooft dat Jezus is de Christus, die is uit God geboren’. Dat is geen vaag geloof, maar een zeker weten dat Christus alléén zijn Zaligmaker kan zijn. Eerst had Hij geen gedaante noch heerlijkheid, maar nu draagt Hij de banier boven tienduizend.
Die eerste twee kenmerken zijn voor Ryle de meest belangrijke van het werk van de Geest. Daarna noemt hij er nog zes. Het derde kenmerk is heiligheid. Een kind van God heeft er een behagen is om de wet tot zijn leefregel te maken, het is zijn spijze en drank om de wil van de Vader te doen. Het vierde kenmerk is de geestelijke gezindheid. Dan zoeken ze niet langer de dingen die op de aarde zijn, maar die boven zijn. De aarde is een plaats van pelgrimage, maar de hemel is hun thuis.
Het vijfde is de overwinning op de wereld. Hij is niet langer de dode vis die met de stroom meedrijft, maar baant zich een weg naar omhoog, ziende op Jezus. Zachtmoedigheid is het zesde kenmerk. Wie wedergeboren is, is met ootmoedigheid bekleed.
De nieuwe geboorte erkent ook grote vreugde in alle middelen der genade. Dat is het zevende wat Ryle noemt. Dan is Gods dag zijn dag. Dan is de Bijbel opeens een nieuw boek, vol van het Brood des levens. Liefde is het laatste kenmerk dat hij noemt. ‘Die niet liefheeft, die heeft God niet gekend, want God is liefde’.
Een laatste appèl
Tot besluit doet Ryle nog eens een laatste appèl op ieders geweten. Is er iemand die denkt dat hij nog het ene nodige mist? ‘Dan smeek ik die mens zijn overtuigingen niet in de kiem te smoren. Ga niet weg als Kaïn, en leg de stem van het geweten niet het zwijgen op. Droom niet als Felix, dat u een geschiktere tijd zult krijgen. En is er iemand die grond heeft om te denken dat hij echt iets heeft gesmaakt van de noodzakelijke en zaligmakende veranderingen waarover we hebben nagedacht, dan draag ik die mens op om niet te dralen en niet óm te zien. (…) Ik smeek hem om meer en meer te jagen naar de kennis van Christus’.
Deze leesoefening in vier delen ging over het boekje ”De weg tot het heil” van J.C. Ryle (uitg. Den Hertog, 2005).
slot
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 2 november 2023
De Saambinder | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 2 november 2023
De Saambinder | 24 Pagina's