Het getuigenis van de blindgeborene
Zij brachten hem tot de farizeeën, hem namelijk die tevoren blind geweest was. Johannes 9 vers 13-15
Christus is niet op de aarde gekomen om vrede te brengen, maar het zwaard. Dat blijkt als geestelijk blinden ziende en geestelijk doden levend gemaakt worden. Zulken worden in de strijd van de Kerk Gods gezet. Ook de blindgeborene ondervindt beproeving en strijd. We hoorden hoe de man uit de volheid van zijn gemoed een eerlijk getuigenis geeft. Hoe is dat met u? Kunt u ook vertellen wat God aan uw ziel gedaan heeft? Of wordt het angstig stil als het over het werk van God gaat?
De buren en bekenden hebben het antwoord van de blindgeborene gehoord. Hij weet niet waar Jezus is. Wat moeten ze nu toch van dat antwoord denken. Daar hebben ze wel licht en onderwijs voor nodig. Zoeken ze die bij Jezus? Helaas nee. Ze hebben hun eigen uitleggers en leraars. Er staat: ‘Zij brachten hem tot de farizeeën.’ Dat was op zich niet verkeerd. De Heere had het zelfs in Deuteronomium 17 geboden. Maar wat waren het voor leidslieden? Jezus zegt van hen dat ze blind zijn. Hoe kan dan een blinde de blinde leiden? Ze zullen beiden in de gracht vallen en omkomen. Wat is het aangrijpend als de kerk aan zulke leidslieden overgegeven wordt. Kent u zulke blinde farizeeën? Ja precies, dezelfde blindheid is ook in óns bestaan te vinden. Wie is er bekwaam om onderwijs te geven? We mogen wel smeken om het onmisbare Licht van Gods Geest.
Dat de buren en bekenden de blind -geborene naar de farizeeën brengen, heeft volgens veel uitleggers tot doel het werk van Jezus teniet te doen. ‘Uit ondankbaarheid jegens God, uit nijdigheid jegens de blindgeborene en uit pluimstrijkerij voor de farizeeën’, zegt een van de oudvaders. De mensen proberen bij hun geestelijke leiders in het gevlij te komen. Ze kiezen partij en zoeken rust en vrede. Weet u welke mensen die buren en bekenden zijn? Dat zijn mensen die wel bekeerd willen worden, maar het moet niet teveel moeite of strijd opleveren. Ze moeten er hun naam niet mee verliezen. Wat komt dat bekend voor! Wie wil er nu strijd? Wie wil er om Jezus’ wil smaadheid lijden? Een dienstknecht is echter niet meerder dan zijn heer. Zonder strijd zal het niet kunnen. Weet u hoe het straks met de blindgeborene zal gaan? Die raakt alles kwijt, zelfs zijn vader en zijn moeder. Voor hem zal echter overblijven: ‘Maar de HEERE zal mij aannemen.’ Wat is er nu beter: Een valse vrede en een rustig, godsdienstig leven buiten God, buiten de Zaligmaker? Óf in de strijd terechtkomen en dan om Zijnentwil alles verliezen, maar de zaligheid, ja de Zaligmaker Zelf gewinnen?
Vragen:
1. Wat brengt een schriftuurlijke prediking met zich mee? Herkent u dat?
2. Wat is zo aangrijpend aan deze uitdrukking: Kan een blinde een blinde leiden?
3. Waar werkt de Heere op aan in het leven van Zijn kinderen?
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 februari 2023
De Saambinder | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 februari 2023
De Saambinder | 20 Pagina's