75 jaar Gereformeerde Gemeente Oude Tonge
‘Eben-Haëzer’! Dat mogen we wel schrijven boven dit herdenkingsartikel. De Heere heeft Zich in Oude Tonge niet onbetuigd willen laten. Als we terugkijken op de achterliggende 75 jaar mogen we zeggen: ‘Het heeft ons aan niets ontbroken’.
Rond 1940 werden er in een gehuurd pand aan de Achterweg leesgezelschappen gehouden, geleid door de heer Fris. Onder leiding van ds. W. Baaij, die toen in Tholen stond, werd gesproken over het institueren van een eigen gemeente. ‘Men wil echter niet onder ds. Baaij een gemeente stichten, omdat deze geheel op zichzelf staat en men dan geen dominees van andere gemeentes uit kan nodigen’.
Eerst was er sprake van om zich bij de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland aan te sluiten, maar uiteindelijk sloot men zich aan bij de Gerefor- meerde Gemeenten. Op 14 september 1947 bevestigde ds. J.B. Bel twee ouder- lingen (C. Fris en L.W. van der Sluijs) en één diaken (F. Kieviet). Vanaf die tijd spreekt men van een eigen Gerefor- meerde Gemeente te Oude Tonge.
Toen het pand aan de Achterweg te klein was geworden, werd gezocht naar een ‘andere localiteit’, zo vermelden de notu- len. Panden aan de Schoolstraat en aan de Emmastraat werden bekeken, maar de keuze viel toch op de Julianastraat. Daar werd in 1952 tussen schuren en volkstuintjes ons kerkgebouw geopend. Het jaarverslag vermeldt ‘dat we dit jaar een ander kerkgebouw mochten betrek- ken. Na zeer veel wisselvalligheden en tegenheden was het eindelijk zover dat er in juni de eerste Godsdienstoefening in gehouden kon worden. Wat het gebouw zelf betreft kan er zeker van vooruitgang gesproken worden. Wat het geestelijke aangaat, zullen we het aan den Heere moeten overlaten of er ook zegen op rusten mag’.
De ramp van 1953
Volgens mondelinge overlevering had de gemeenteraad aan de latere ambtsdrager P. Groenendijk gevraagd wie er nu toch een kerkgebouw tussen volkstuintjes en varkens- hokken wilde bouwen! Waarop Groenendijk ant- woordde dat alles rond dat pand eens zou verdwijnen, maar dat het kerk- gebouw zou blijven bestaan. Wat is dat waar gebleken tijdens de ramp- nacht in 1953! Oude foto’s laten zien wat Groenendijk mocht geloven: door de goedheid van de Heere bleef ons kerkge- bouw bewaard.
Tijdens die rampnacht stierf echter ouderling Fris. Zijn plaats in de gemeente werd gemist, maar hij was verlost van zijn aardse post: ‘Het zal een Eeuwige meevaller voor hem geweest zijn, bij tijden en oogenblikken mogt men het levendig gemis in hem besluiten en nu is het volle buit’, schrijven de notulen.
Het kerkgebouw bestond slechts uit een kerkzaal en een consistorie. Al snel was er behoefte aan uitbreiding. Er kwam een halletje naast de consistorie en er werd een orgel aangeschaft. In 1990 werd een vergaderzaal naast de kerkzaal gebouwd.
Het ledental
Tot ongeveer het jaar 2000 groeide de gemeente tot zo’n 125 leden. Daarna liep het ledental terug tot ruim 50. Maar wat zegt een getal in het ledenregister? Het komt erop aan of onze naam ook geschreven mag staan in het boek des levens. En al is het getal dan klein, het werk op het erf van Gods Koninkrijk mag ook in Oude Tonge zijn voortgang hebben. Moeilijke momenten zijn er geweest, ook wat betreft het aantal kerkenraadsle- den. Maar de Heere heeft elke keer weer uitkomst willen geven. Op dit moment mogen we twee ouderlingen en twee dia- kenen hebben.
Wat is het waar: ‘Zo de Heere het huis niet bouwt, tevergeefs arbeiden des- zelfs bouwlieden daaraan’. Tot op dit moment mogen we zeggen: ‘Eben-Haëzer,’ en daarom alleen: Soli Deo Gloria.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 september 2022
De Saambinder | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 september 2022
De Saambinder | 20 Pagina's